stcrt-2009-16745-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Broekpolder Beverwijk 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 oktober 2009 heeft besloten om het bestemmingsplan Broekpolder Beverwijk 2009 vast te stellen.

Het betreft het gebied dat is gelegen tussen de spoorlijn Beverwijk−Heemskerk, de Rijkswegen A22 en A9 en de gemeentegrens met Heemskerk. Ook voor de gemeente Heemskerk is een plan in procedure genomen dat een dezer dagen wordt vastgesteld. De beide plannen kennen een identieke opzet. Voor het Heemskerkse deel van het plangebied wordt verwezen naar de publicatie van die gemeente.

Broekpolder zuidwest en de spoortunnel in Beverwijk maken geen deel uit van het nieuwe bestemmingsplan voor het Beverwijkse deel van de Broekpolder.

Het bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden en gebouwen en geeft aan wat de bebouwingsmogelijkheden zijn. Het nieuwe bestemmingsplan is gebaseerd op de huidige, gerealiseerde situatie. Voor de woningen die gebouwd zijn, is een nieuw bestemmingsplan van belang, omdat bij verbouwingen of uitbreidingen van een woning of het bouwen van een schuur, garage of schutting getoetst moet worden aan een bestemmingsplan dat recht doet aan de verwezenlijkte, stedenbouwkundige kwaliteiten van de wijk. Ook geeft het bestemmingsplan bouwmogelijkheden voor woningen, die nog niet gerealiseerd zijn en waarvan de bouwplannen niet (direct) passen binnen het voorgaande bestemmingsplan.

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, archeologie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, waarvan de resultaten en bevindingen in het plan zijn opgenomen. Omdat voor de uitvoering van dit plan reeds is voorzien in het kostenverhaal, is er geen exploitatieplan dat deel uitmaakt van de procedure.

De ingediende zienswijzen en ontdekte foutjes hebben geleid tot een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Het gaat hierbij o.a. om de volgende wijzigingen:

Waterpartijen zijn aangepast aan de werkelijke situatie (rond de schoollocatie); bouwblokken zijn aangepast aan de bestaande/bedoelde situatie en de uitgangspunten zoals destijds vastgelegd in verkoopbrochures; het hoofdstuk externe veiligheid is in de toelichting nader onderbouwd; er zijn meer specifieke bouwaanduidingen op de plankaart opgenomen die duiden op speciale regels die hier van toepassing zijn; de aanduiding terrassen (in het water) is vervangen door steigers, omdat anders misverstanden zouden kunnen ontstaan over de mogelijkheden en om te voorkomen dat bepaalde ontwikkelingen ten koste gaan van de waterhuishouding; ook zijn op meer plaatsen de steigeraanduidingen ingevoerd omdat deze bij de betreffende kavels van meet af aan wel mogelijk waren, maar deze waren nog niet ingevoerd bij het ontwerpplan. Bij de bijlagen van het bestemmingsplan bevindt zich een lijst met meer bijzonderheden betreffende de wijzigingen. Ook wordt verwezen naar het overzicht van ingediende zienswijzen.

Vanaf vrijdag 13 november 2009 liggen het raadsbesluit, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken ter inzage gedurende 6 weken.

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode op werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadskantoor van Beverwijk, Pres. Kennedyplein 1.

Het Publieksbureau is geopend op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Alleen op dinsdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 12.30 uur.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door:

  • degenen die zienswijzen hebben ingebracht én belanghebbenden zijn;

  • belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

Verder kan beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht in het plan.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 150,− voor natuurlijke personen en € 297,− voor rechtspersonen, zoals verenigingen.

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019 ; postcode 2500 EA te ’s-Gravenhage.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit over dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening).

Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 150,− voor natuurlijke personen en € 297,− voor rechtspersonen.

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek ‘over Beverwijk’ en dan onder vastgestelde plannen.

Beverwijk, 11 november 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven