Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 19 oktober 2009, nr. 68089, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 3 en 4 van het Reglement zee- en kustvisserij 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling visserij wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 77e, eerste en tweede lid, en 77f, eerste en derde lid, wordt ‘locatie in de gebieden’ telkens vervangen door: locatie in de gebieden en mosselkweekpercelen.

B

Artikel 77e, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Indien er voor het einde van de periode, bedoeld in artikel 77c, tweede lid, onderdeel a, geen visplan is vastgesteld, geschiedt de verlening van de vergunning op de volgende wijze:

    • a. de vergunning voor een mosselzaadinvanginstallatie wordt verleend aan een persoon als bedoeld in artikel 77a voor een locatie op een mosselkweekperceel waar hij in het jaar 2009 een mosselzaadinvanginstallatie heeft geëxploiteerd;

    • b. de verlening van een vergunning voor een mosselzaadinvanginstallatie aan een persoon als bedoeld in artikel 77a, die op grond van onderdeel a niet in aanmerking komt voor een vergunning, geschiedt door middel van loting.

C

In artikel 77f, eerste lid, wordt na het zinsdeel ‘op basis van een visplan’ ingevoegd: voor de Waddenzee, Voordelta of Oosterschelde.

D

In artikel 77f, vierde lid, onderdeel a, wordt ‘locatie in het gebied’ vervangen door: locatie in gebied of mosselkweekperceel.

E

In artikel 77f, vierde lid, onderdeel b, wordt na ‘geschiedt’ ingevoegd: voor het betreffende kustwater.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 oktober 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de Uitvoeringsregeling visserij op een aantal punten gewijzigd. Om te beginnen wordt in artikel 77e en artikel 77f na de zinssnede locaties van gebieden ‘mosselkweekpercelen’ invoegd. Deze wijziging strekt ter verduidelijk van de tekst in de zin dat het visplan zowel de locaties in de gebieden als ook de mosselkweekpercelen dient te bevatten.

Verder wordt artikel 77e, derde lid, zodanig gewijzigd dat mosselkwekers die in 2009 een mosselkweekperceel heeft geëxploiteerd, op deze locatie, voor zover nader bekend gemaakt, kunnen terugkeren. Voor de andere locaties vindt de verdeling plaats door middel van loting.

Tot slot is artikel 77f gewijzigd om te verduidelijken dat de ondernemers die de afgelopen jaren geëxperimenteerd hebben de mogelijkheid hebben om voor de Waddenzee, Voordelta en Oosterschelde een afzonderlijk visplan op te stellen. Dit heeft ook tot gevolg dat de loting van de locaties geschiedt per kustwater.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven