Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 21 oktober 2009, nr. 65544 houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bestrijding van sclerotinia sclerotiorum in de teelt van witlof. (Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van kuilrot in de teelt van witlof)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

In overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gezien het verzoek van LTO Nederland van 22 september 2009;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt verleend voor het gewasbeschermingsmiddel Rovral aquaflo ter bestrijding van sclerotinia sclerotiorum in de teelt van witlof.

Artikel 2

De vrijstelling, genoemd in artikel 1, is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften die zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit, worden nageleefd.

Artikel 3

  • 1. Dit besluit wordt bekendgemaakt door plaatsing op de website www.minlnv.nl.

  • 2. Dit besluit treedt in werking met ingang van het tijdstip van publicatie als bedoeld in het eerste lid, en vervalt met ingang van 1 januari 2010.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van kuilrot in de teelt van witlof. Het zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 oktober 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

BIJLAGE

Gebruiksvoorschriften

Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt van witlof.

Toepassing:

Witlof: ter bestrijding van kuilrot (sclerotinia spp.)

Vóór opslag van de witlofpennen: Bij het in opslag brengen van de pennen een bespuiting op de lopende band uitvoeren. Voor een goede bevochtiging is een hoeveelheid van 20 liter spuitvloeistof per 1000 kg pennen voldoende.

Dosering: 130 ml per 1000 kg pennen.

TOELICHTING

Op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) wordt, op verzoek van LTO Nederland, tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van Rovral aquaflo ter bestrijding van sclerotinia sclerotiorum in de teelt van witlof. De Minister kan volgens artikel 38 Wgb in bijzondere omstandigheden vrijstelling verlenen voor het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel indien de plantaardige productie door onvoorziene, op geen enkele andere wijze te bestrijden gevaren wordt bedreigd.

Sclerotinia sclerotiorum is een bodemschimmel die in alle regio’s en op alle grondsoorten voorkomt. De primaire besmetting komt vanuit de grond en kan in principe het hele groeiseizoen optreden. Een vroege besmetting op het veld is minder schadelijk voor de trekteelt van witlof, omdat de besmette pennen meestal tijdens de oogst al zijn vergaan. Met name een late besmetting geeft problemen in de trekteelt, omdat niet altijd te zien is dat de pennen besmet zijn. Een late besmetting op het veld treedt vooral op tijdens een warm en vochtig najaar. Tijdens de bewaring en de witloftrek kan een besmette pen via contact een gezonde pen besmetten.

Geschikte middelen voor de bestrijding van sclerotinia in witlof zijn, sinds het vervallen van de werkzame stof vinclozolin in 2005, Rovral aquaflo en Switch.

Royral aquaflo is een gewasbeschermingsmiddel op basis van iprodion. Dit middel was tot 2008 toegelaten voor de bestrijding van sclerotinia in witlof. Echter, als resultaat van de herbeoordeling van het middel Rovral aquaflo in 2008, is de mogelijkheid om dit middel toe te passen in de teelt van witlof per 28 augustus 2008 vervallen. Daarbij gold een opgebruiktermijn tot 13 juni 2009. Om sclerotinia te kunnen blijven bestrijden zijn twee aanvragen gedaan bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Voor Rovral aquaflo is een reguliere aanvraag gedaan voor uitbreiding van het middel naar gebruik in de teelt van witlof. De verwachting was dat deze aanvraag in september 2009 door het Ctgb zou worden behandeld. Het Ctgb heeft echter laten weten dat de aanvraag in oktober 2009 zal worden behandeld en dat er aanvullende vragen gesteld zullen worden, waarmee een reguliere toelating van dit middel op korte termijn uitgesloten is.

Naast de reguliere aanvraag voor Rovral aquaflo is voor het huidige teeltseizoen een toelating aangevraagd voor het middel Switch als Dringend Vereist Gewasbeschermingsmiddel (DVG). Het Ctgb heeft bij de beoordeling van die aanvraag aanvullende vragen gesteld die de aanvrager niet op korte termijn kan beantwoorden.

De verwachting is dat zonder effectief middel, de uitval in een trekbak (of een partij) door sclerotinia sclerotiorum minimaal 10% zal zijn en incidenteel kan oplopen tot 100%. De sector geeft daarbij aan dat de teelt van witlof in Nederland niet meer mogelijk is zonder een effectief middel tegen sclerotinia sclerotiorum. Er is dus sprake van een bedreiging van de plantaardige productie.

Er is een gewasbeschermingsmiddel op basis van de schimmel Coniothyrium minitans beschikbaar tegen sclerotinia voor toepassing tijdens de teelt van witlofwortels. De effectiviteit van het middel wordt echter gedurende meerdere jaren in het perceel opgebouwd. Voor de witlofpennenteelt wordt veel gebruik gemaakt van gehuurde percelen, waardoor een teler het perceel niet gedurende langere tijd kan behandelen. Ook niet-chemische maatregelen zijn niet afdoende ter bestrijding van sclerotinia.

Het was onvoorzienbaar dat, na het vervallen van de toepassing van Rovral aquaflo in witlof, zowel de tijdelijke vrijstelling als DVG voor het middel Switch, als de reguliere toelating voor Rovral aquaflo, niet tijdig verleend zouden zijn.

Er is dus sprake van bedreiging van de plantaardige productie door een onvoorzien, op geen enkele andere wijze te bestrijden gevaar.

Het Ctgb heeft geen onaanvaardbaar risico voor mens, dier en milieu geconstateerd voor de onderhavige toepassing. Gezien haar positieve advies en de bedreiging van de plantaardige productie wordt vrijstelling verleend voor het gebruik van Rovral aquaflo in de teelt van witlof. Conform het verzoek van LTO Nederland wordt de vrijstelling verleend tot en met 31 december 2009. Daarbij moeten de gebruiksvoorschriften in de bijlage worden nageleefd.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven