Kennisgeving aanvraag veranderingsvergunning Europaweg te Rotterdam-Maasvlakte

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben op 9 juni 2009 een aanvraag om een veranderingsvergunning krachtens de Wet milieubeheer (Wm) ontvangen van Gate Terminal B.V. voor de inrichting aan de Europaweg te Rotterdam-Maasvlakte.

Het betreft een terminal voor LNG (Liquefied Natural Gas = vloeibaar aardgas). Het LNG wordt aangevoerd middels zeeschepen en in de terminal opgeslagen in opslagtanks van ieder 200.000 m3. Vervolgens wordt het LNG verdampt en afgevoerd middels het bestaande landelijke aardgastransportnet.

De aanvraag heeft betrekking op de uitbreiding van de terminal met een vierde opslagtank voor LNG en een verhoging van de maximale afvoercapaciteit van aardgas van 12 miljard m3 per jaar naar 16 miljard m3 per jaar.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat (de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Holland) heeft op 9 juni 2009 een aanvraag om vergunning krachtens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) van bovengenoemde aanvrager ontvangen voor het vergroten van het lozingsdebiet van 45.000 m3/uur koudwater naar 65.000 m3/uur koudwater in oppervlaktewater (Yangtzehaven), het vervallen van de ‘back-up’ voorziening (Co-gen-installatie), waarbij maximaal 20.000 m3/uur koelwater kan worden ingenomen en wordt geloosd met een temperatuurverhoging van maximaal 7 0C, en het gebruiken van het koelwater van de ‘back-up’ voorziening voor een systeem dat aardgas van de gasfase terugbrengt in de vloeistoffase. Bij het gebruik van een dergelijk systeem zal maximaal 4.000 m3/uur koelwater worden gebruikt.

GS en de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat hebben besloten de gevraagde vergunningen te verlenen. Aan de vergunningen zullen voorschriften ter bescherming van het milieu worden verbonden.

Deze aanvragen zijn gecoördineerd behandeld door de DCMR Milieudienst Rijnmond.

De inhoud van de beschikking ingevolge de Wm is gewijzigd ten opzichte van de tekst van de ontwerpbeschikking naar aanleiding van ontvangen adviezen c.q. zienswijzen.

Inzage

U kunt de beschikkingen en overige van belang zijnde stukken van 29 oktober 2009 tot en met 9 december 2009 op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur op de volgende plaatsen inzien:

  • Bibliotheek Rotterdam, afdeling Overheidsinformatie, Hoogstraat 110 te Rotterdam, tijdens de openingsuren (maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur);

  • het kantoor van de gemeente Westvoorne, Raadhuislaan 6 te Rockanje;

  • het kantoor van de deelgemeente Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161 te Hoek van Holland;

  • de DCMR Milieudienst Rijnmond, ’s-Gravelandseweg 565 in Schiedam (buiten en na deze periode uitsluitend na telefonische afspraak: 010-246 86 21).

Beroep

Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking;

  • de adviseurs die advies hebben uitgebracht over het ontwerp van de beschikking;

  • belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen in de beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking;

  • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking.

Inlichtingen: mevrouw M.S. de Koning van de DCMR (Wm), telefoon: 010-246 80 91 en tot de heer T.H. de Vries of mevrouw N.A.M. Priems van Rijkswaterstaat (Wvo), telefoon: 010-402 66 90

Projectnummer: 422980, DMS: 20972951.

Naar boven