stcrt-2009-16144-001.png Ontwerpbestemmingsplan ‘Glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse’/MER/ontwerpexploitatieplan

Ontwikkeling glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse

Burgemeester en Wethouders van de Noordoostpolder maken het volgende bekend.

De gemeente Noordoostpolder heeft het voornemen om het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied 2004’ voor het gebied gelegen tussen Luttelgeest en Marknesse voor wat betreft de hierin opgenomen mogelijkheden voor de glastuinbouw te herzien. Het plangebied wordt globaal genomen begrensd door de Marknesservaart in het oosten, de Vollenhoverweg in het zuiden, de Oosterringweg in het westen en de Kalenbergertocht in het noorden.

Het nieuwe bestemmingsplan heeft, naast een regeling voor de reeds bestaande functies, als doel de hedendaagse grootschalige glastuinbouwbedrijven in te passen in het gebied. Het exploitatieplan biedt de basis voor het verhalen van kosten voor bovenplanse en openbare voorzieningen zoals wegen en riolering.

Op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994 is deze mogelijkheid m.e.r.-plichtig. Het doel van de milieueffectrapportage is het milieubelang, naast andere belangen, een volwaardige rol te laten spelen bij de besluitvorming. Het milieueffectrapport (MER Glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse) voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een besluit-MER. Het ‘MER Glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse’ is bedoeld voor de besluitvorming over het bestemmingsplan ‘Glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse’.

Teneinde de kosten voor de bovenplanse en openbare voorzieningen binnen het plangebied die mogelijk zijn op basis van het ontwerpbestemmingsplan te kunnen verhalen is een exploitatieplan opgesteld. Tussen het MER, het ontwerpbestemmingsplan en het exploitatieplan bestaat derhalve een duidelijke relatie.

Het MER, het voorontwerpbestemmingsplan en het voorontwerp Exploitatieplan hebben in de periode van 11 juni 2009 tot 23 juli 2009 ter inzage gelegen voor de inspraak. Op 17 juni 2009 is een informatiebijeenkomst gehouden waar de procedure alsmede de inhoud van de hiervoor genoemde stukken zijn toegelicht. In dat kader zijn inspraakreacties ingediend. Ook zijn er in het kader van het overleg ex. artikel 3.1.1. Bro reacties ingekomen. Op 7 oktober 2009 heeft de Commissie MER haar toetsingsadvies over het MER uitgebracht. Op basis van de inspraakreacties en adviezen zijn reactie- en antwoordnota’s opgesteld en is het ontwerpbestemmingsplan aangepast. Tevens is een addendum bij het MER opgesteld.

Plannen ter inzage

Teneinde het ontwerpbestemmingsplan ‘Glastuinbouw Luttelgeest-Marknesse’ en het exploitatieplan te kunnen beoordelen, liggen deze plannen met het bijbehorende MER en alle onderliggende stukken waaronder het addendum bij het MER, de richtlijnen voor de MER en het toetsingsadvies van de Commissie MER met ingang van 29 oktober 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis bij het loket Woonomgeving (Harmen Visserplein 1, Emmeloord) (openingstijden 9.00−16.00 uur). Op verzoek kunnen bedoelde stukken op maandag van 18.00 tot 20.00 uur bij de receptie van het gemeentehuis, ter inzage worden gelegd. Daarvoor kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken met de heer G. Folmer van het cluster Ruimte, tel. (0527) 63 32 85.

Het MER, het ontwerpbestemmingsplan en het exploitatieplan kunnen tevens worden geraadpleegd op de gemeentelijke website www.noordoostpolder.nl

Gedurende deze termijn van zes weken kan een ieder zienswijzen indienen tegen het ontwerpbestemmingsplan, het MER en het ontwerpexploitatieplan. Zienswijzen dienen te worden gericht aan de raad van de gemeente Noordoostpolder, Postbus 155, 8300 AD Emmeloord.

Naar boven