stcrt-2009-16057-001.png Ontwerpbestemmingsplan ‘Noordoevers – Hendrik-Ido-Ambacht’ en ontwerpexploitatieplan Noordoevers

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht maken op grond van de artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van 29 oktober 2009 gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Noordoevers – Hendrik-Ido-Ambacht’ en het ontwerpexploitatieplan Noordoevers ter inzage liggen.

Globale inhoud van het ontwerpbestemmingsplan

Het plan geeft een nieuwe bestemmingsregeling voor een aantal deelgebieden binnen het Project Noordoevers. In grote lijnen kent het plan de volgende opzet:

  • De gronden langs de Rietbaan (de oeverstrook direct ten oosten van de Veersedijk). Hier zijn voornamelijk nader uit te werken woonbestemmingen voorzien en deels ook groengebieden. De hoogte van de nieuwbouw varieert per bouwblok en bedraagt maximaal 25 meter. Op enkele plaatsen is een woontoren tot ten hoogste 48 meter toegestaan.

  • De Sophiapolder. Hiervoor is de bestemming gericht op de inrichting als natuurgebied met een beperkt recreatief medegebruik.

  • De Galgeplaat. Hier voorziet de nieuwe bestemmingsregeling in recreatief gebruik, een jachthaven met bijbehorende voorzieningen en een natuurgebied.

Het bestemmingsplan is (globaal aanduid) als volgt begrensd:

  • in het noorden: de grens met het bedrijventerrein Antoniapolder;

  • in het oosten: de rivier de Noord;

  • in het zuiden: de gemeentegrens met Zwijndrecht;

  • in het westen: de Veersedijk.

Omdat het Project Noordoevers ook gronden binnen Zwijndrecht omvat, brengt ook die gemeente een ontwerpbestemmingsplan – maar dan gericht op de gronden in Zwijndrecht – gelijktijdig in procedure.

De totale plancapaciteit van de gronden in beide gemeenten bedraagt circa 1.300  woningen.

Globale inhoud van het ontwerp-exploitatieplan Noordoevers

De gemeente is geen eigenaar van alle gronden waarvoor in het bestemmingsplan voor de Noordoevers nieuwe woningbouw is voorzien en daarom is de gemeente wettelijk verplicht om gelijktijdig met het bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen. In het ontwerpexploitatieplan wordt onder meer het verhalen van kosten van de grondexploitatie geregeld. Ook worden daarin bepalingen opgenomen over de fasering van realisering van het bestemmingsplan en worden eisen en regels gesteld met betrekking tot de uitvoering van openbare werken en werkzaamheden.

Stukken ter inzage

U kunt het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan (samen met de daarbij behorende stukken) inzien vanaf donderdag 29 oktober 2009 tot en met woensdag 9 december 2009 bij de balie van de Projectorganisatie De Volgerlanden, kantoorpand Apollo Plaza, Antoniuslaan 1E in Hendrik-Ido-Ambacht op werkdagen ’s morgens tussen 9.00 en 12.00 uur en ’s middags tussen 14.00 en 16.00 uur.

U kunt ook de informatie op de gemeentelijke website www.hendrik-ido-ambacht.nl raadplegen.

Daarnaast liggen het ontwerp-bestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan (zonder de daarbij behorende stukken) ook ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Het informatiecentrum van het gemeentehuis in Hendrik-Ido-Ambacht, Weteringsingel 1 te Hendrik-Ido-Ambacht. Dit informatiecentrum in het gemeentehuis is op werkdagen geopend van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.

  • De bibliotheek aan de Hoge Kade 52 in Hendrik-Ido-Ambacht. De bibliotheek is geopend op maandag van 14.00 tot 17.30 uur, dinsdag van 14.00 tot 20.30 uur, woensdag van 10.30 tot 17.30 uur, vrijdag van 14.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

De procedure van dit ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan wordt begeleid vanuit het kantoor van de Projectorganisatie De Volgerlanden. Eventuele vragen over de inhoud kunt u stellen op het kantoor van de projectorganisatie gedurende de genoemde uren. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken (tel. 078-6810700).

Indienen zienswijzen

In de periode van zes weken vanaf donderdag 29 oktober 2009 (tot en met uiterlijk woensdag 9 december 2009) kan ieder zienswijzen naar voren brengen over het ontwerpbestemmingsplan en/of over het ontwerpexploitatieplan. Een zienswijze dient bij voorkeur schriftelijk te worden ingediend en moet worden gericht aan de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht, ter attentie van de directeur van de Projectorganisatie De Volgerlanden, Postbus 34, 3340 AA Hendrik-Ido-Ambacht. Geef in uw zienswijze duidelijk aan of u reageert op het ontwerp-bestemmingsplan of op het ontwerp-exploitatieplan (of beide).

Ook het indienen van mondelinge zienswijzen is mogelijk. Hiervoor dient tijdig – bij voorkeur vóór 27 november 2009 – telefonisch een afspraak te worden gemaakt met de Projectorganisatie De Volgerlanden (de heer W. Kamp, tel. 078-6810700).

Hendrik-Ido-Ambacht, 28 oktober 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd,

burgemeester,

H.H. Jonker.

Secretaris,

G. van de Haar.

Naar boven