stcrt-2009-16022-001.png Ontwerpbestemmingsplan ‘Camping-jachthaven Uitdam’

De camping-jachthaven ‘Uitdam’ ligt sinds 1978 aan het Markermeer, ten noorden van de woonkern Uitdam en buitendijks van de Waterlandse Zeedijk. De camping beslaat ongeveer 20 ha en heeft 325 vaste staanplaatsen voor stacaravans en 200 plaatsen voor toeristische kampeerders.

Bij de camping hoort ook een jachthaven met ongeveer 300 ligplaatsen en de voorzieningen die noodzakelijk zijn voor een camping met jachthaven in deze omvang.

De oevers die langs het Markermeer en twee havendammen zijn opgebouwd en versterkt met verontreinigd puin, zo bleek later. Hierdoor ontstond de verplichting voor ‘Camping-jachthaven Uitdam’ om deze verontreiniging te saneren. Vanwege de feiten dat economisch draagvlak gecreëerd moet worden voor de sanering, dat de voorzieningen opgeknapt dan wel vervangen moeten worden en dat binnen het IJsselmeergebied de behoefte bestaat aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen, wil de jachthaven uitbreiden tot 550 ligplaatsen. Daarnaast bestaat het voornemen het campingterrein in combinatie met de sanering helemaal opnieuw in te richten. Binnen deze herinrichting maken de stacaravans plaats voor vaste of drijvende recreatiewoningen en appartementen. Het aantal toeristische kampeerplaatsen blijft gehandhaafd, maar wordt geconcentreerd op het terreingedeelte ten zuiden van de haven.

Ontwerpbestemmingsplan

Om de ontwikkeling van de Camping-jachthaven Uitdam te Uitdam planologisch mogelijk te maken, moet de gemeente Waterland het bestemmingsplan voor dit gebied wijzigen. Het vigerende bestemmingsplan voor het plangebied is het ‘Uitwerkingsplan Recreatiegebied Uitdam’ van de gemeente Waterland (1978). De uitbreiding van de camping en jachthaven past niet binnen het huidige bestemmingsplan. In het nieuwe ontwerpbestemmingsplan voor de Camping-jachthaven Uitdam is dit wel mogelijk.

Terinzagelegging

Het voorontwerpbestemmingsplan lag van 29 februari 2008 gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis te Monnickendam. Tijdens deze periode kon iedereen schriftelijke inspraakreacties indienen. Er kwamen diverse reacties binnen. Al deze reacties zijn samengevat in een reactienota en voorzien van reactie. Wanneer reacties aanleiding geven tot het wijzigen van het bestemmingsplan, is dat ook in de reactienota aangegeven. Deze reactienota wordt naar iedereen gestuurd die een reactie heeft ingediend. De reactienota is verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan.

Donderdag 1 oktober 2009 heeft de gemeenteraad besloten om het ontwerpbestemmingsplan inclusief bijlagen ter inzage te leggen. Het college van B&W maakt, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en art. 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Camping-jachthaven Uitdam’ met ingang van 23 oktober 2009 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage ligt en tevens hieronder te downloaden is.

U kunt de stukken inzien bij het secretariaat van afdeling VROM, in het gemeentehuis aan de Pierebaan 3 te Monnickendam. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur, woensdag van 8.00 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Gedurende deze termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze omtrent het ontwerp schriftelijk kenbaar maken. Deze schriftelijke reactie kunt u indienen ter attentie van de Gemeenteraad van gemeente Waterland, postbus 1000, 1140 BA Monnickendam. Desgewenst kan de zienswijze ook mondeling kenbaar worden gemaakt. In dat geval kan een afspraak worden gemaakt met de behandelend ambtenaar. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat van afdeling VROM, telefoonnummer 0299-658 507.

De volgende stukken liggen ter inzage:

  • ontwerpbestemmingsplan ‘Camping-jachthaven Uitdam’

  • reactienota inspraak en artikel 10 BRO overleg

  • ontwerpraadsbesluit

  • milieu effect rapportage (M.E.R) Uitdam en advies commissie M.E.R.

  • berekeningen verkeer

  • RIZA monitoringsgegevens

  • factsheets vogels

  • saneringsplan

Ook is het onderhavige vastgestelde bestemmingsplan digitaal te raadplegen op http://www.waterland.nl/nieuwsarchief/officiele-publicaties.

Monnickendam, 22 oktober 2009

Burgemeester en wethouders gemeente Waterland, vernoemd,

E.F. Jongmans,

burgemeester.

H.J. van Bilderbeek MBA,

secretaris.

Naar boven