stcrt-2009-15887-001.png Vaststelling partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarderadeel maken bekend, overeenkomstig artikel 26 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, dat het bestemmingsplan Buitengebied partiële herziening op 8 oktober 2009 door de gemeenteraad gewijzigd is vastgesteld.

De inhoud van het bestemmingsplan

  • Herzieningsplicht artikel 30 WRO: aan een aantal aspecten (met name bescherming kruinige percelen) is aan het bestemmingsplan Buitengebied in 2001 goedkeuring onthouden. Onderhavig plan voorziet in een herziening t.a.v. die onderdelen.

  • Bedrijvigheid in het buitengebied: de gemeenteraad heeft aangegeven meer bedrijvigheid in het buitengebied te willen toestaan, met name het hergebruik van boerderijen. De gemeenteraad vindt het belangrijk een zekere dynamiek in het buitengebied te houden en de karakteristieke bebouwing te behouden. Het bestemmingsplan biedt een passende regeling (wijzigingsprocedure) voor bedrijvigheid in het buitengebied, onder meer lichte bedrijven, recreatie en zorg. Ook is een ruimte-voor-ruimte regeling opgenomen.

  • Kamperen: in het bestemmingsplan is rekening gehouden met de afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie. De mogelijkheden voor kleinschalig kamperen zijn bij recht vastgelegd in de bestemming Landelijk gebied.

  • Mestvergistingsinstallaties: dit bestemmingsplan biedt een passende regeling voor mestvergistingsinstallaties, waarbij aangesloten wordt bij provinciaal beleid.

  • Functiewijzigingen: in de afgelopen jaren hebben zich veel functiewijzigingen in het buitengebied voorgedaan. Het betreffen vooral voormalige agrarische bedrijven die een woonfunctie hebben gekregen, maar er zijn ook een aantal andere wijzigingen. Deze wijzigingen zijn in het plan verwerkt. Er is ook een passende regeling voor paardenhouderijen opgenomen, zodat beter op de vraag geanticipeerd kan worden.

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. De volgende wijzigingen zijn aangebracht:

Toelichting:

Op bladzijde 27 van de toelichting is een paragraaf opgenomen over de Nije Pleats yn Fryslân. Hierin wordt aangegeven dat de provincie onderzoek heeft verricht naar de inpassing van de schaalvergroting in de landbouw. Dit onderzoek van de Nije Pleats heeft geresulteerd in een werkboek en een adviesboek die een handreiking bieden voor de inpassing van de grootschalige landbouw in het Friese landschap. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarderadeel heeft op 3 maart 2009 besloten dat het adviesboek en het werkboek ‘De Nije Pleats yn Fryslân’ zullen moeten worden gebruikt als onderbouwing voor de landschappelijke inpassing van grootschalige landbouw in het buitengebied.

In de lijn van het advies van de Nije Pleats yn Fryslân zijn in het voorliggende bestemmingsplan de vrijstellingsmogelijkheden voor het vergroten van het agrarisch bouwvlak en van de oppervlakte die daarvan bebouwd mag worden (artikel 4, lid 5 onder a.1 en a.2) verruimd. Het gebruik van het Werkboek van De Nije Pleats yn Fryslân is daarbij één van de randvoorwaarden.

Voorschriften:

  • Wijziging in artikel 4 lid 5 onder a.1 namelijk het toevoegen van de voorwaarde dat het bouwplan wordt ingepast in het landschap overeenkomstig de systematiek van hoofdstuk 4 van het werkboek ‘De Nije Pleats yn Fryslân’, uitgave 2009, provincie Fryslân.

  • Wijziging in artikel 4 lid 5 onder a.2. Het vergroten van de onder sub 3 genoemde maximaal toegestane gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen tot ten hoogste 10.000 m2 en het toevoegen van de voorwaarde dat het bouwplan wordt ingepast in het landschap overeenkomstig de systematiek van hoofdstuk 4 van het werkboek ‘De Nije Pleats yn Fryslân’, uitgave 2009, provincie Fryslân.

De agrarische bestemming van het perceel Wurgedyk 2 zal worden gehandhaafd. De aanduiding wonen welke op de plankaart behorend bij het ontwerpbestemmingsplan was aangebracht is verwijderd.

Ad 3. De ambtelijke wijzigingen:

Plankaart:

  • 1. De plangrenzen zijn namelijk aangepast aan de bestemmingsplannen die in de tussentijd onherroepelijk zijn geworden.

  • 2. De dienstwoning bij het perceel Nijlânsdyk 1 is aangepijld op de plankaart.

Ter inzage

Met ingang van 28 oktober 2009 liggen het bestemmingsplan en het raadsbesluit zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Ljipstrjitte 1 te Stiens gedurende de openingstijden van het gemeentehuis op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en op dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Indienen bedenkingen

Gedurende de genoemde termijn van zes weken kunnen bedenkingen (bij voorkeur schriftelijk) tegen het bestemmingsplan worden ingediend bij Gedeputeerde Staten. Degene die echter zijn bedenkingen mondeling wenst in te dienen kan dit bij de provincie kenbaar maken. In dat geval kan telefonisch contact worden opgenomen met de afdeling Ruimtelijke Plannen (058-2925542). Om praktische redenen verdient het aanbeveling een dergelijk verzoek te doen uiterlijk 14 dagen voor het einde van de tervisieleggingstermijn om termijnoverschrijding te voorkomen met het risico dat bedenkingen buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Een bedenking kan ingediend worden door:

  • Een ieder die bezwaar heeft tegen de wijzigingen;

  • Degenen die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt inzake het ontwerpbestemmingsplan;

  • Een belanghebbende die aantoont dat zij/hij redelijkerwijs niet in staat is geweest haar/zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

Tot en met 8 december 2009 kunt u uw schriftelijke bedenkingen tegen het betreffende bestemmingsplan indienen bij: Gedeputeerde Staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden.

Stiens, 26 oktober 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarderadeel,

E.J. ter Keurs,

burgemeester.

J.J. Kingma,

secretaris.

Naar boven