Bekendmaking uitvoeringsbesluiten wegaanpassingsbesluit A9 Holendrecht–Diemen

De minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend.

In augustus 2009 is het wegaanpassingsbesluit A9 Holendrecht–Diemen vastgesteld. Dit wegaanpassingsbesluit is op 1 september 2009 bekendgemaakt in de Staatscourant en ter inzage gelegd. Inmiddels zijn ook de voor het wegaanpassingsbesluit benodigde uitvoeringsbesluiten vastgesteld. Van 21 oktober tot en met 2 december 2009 liggen ook de uitvoeringsbesluiten ter inzage op dezelfde locaties als het wegaanpassingsbesluit. Tot en met 2 december 2009 kunnen belanghebbenden tegen zowel het wegaanpassingsbesluit als de bijbehorende uitvoeringsbesluiten op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht beroep instellen.

Achtergrond

Op het wegvak A9 Holendrecht–Diemen staan vrijwel dagelijks files: ‘s ochtends richting Amstelveen/Schiphol ter hoogte van knooppunt Diemen en in de avond in tegenovergestelde richting. De files worden veroorzaakt doordat de capaciteit van dit wegvak onvoldoende is. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het aanleggen van spitsstroken in beide richtingen. Zonder deze aanpassing zullen de files de komende jaren verder toenemen door de groei van het autoverkeer.

Het wegaanpassingsbesluit omvat het aanleggen van spitsstroken in beide richtingen. Op de noordbaan (richting Amstelveen) van de A9 tussen km 6,10 en km 9,43 over een lengte van 3,33 km wordt de vluchtstrook ingericht als spitsstrook. De spitsstrook wordt bij km 9,43 aangesloten op het weefvak tussen de S112 en S111 waarbij dit weefvak tweestrooks wordt uitgevoerd en bij km 10,45 wordt aangesloten op de huidige afrit naar het onderliggend wegennet.

De vluchtstrook op de zuidbaan (richting Amersfoort) wordt van km 10,03 tot km 6,35 over een lengte van 3,68 km eveneens ingericht als spitsstrook.

Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke rijstrook. Een vluchtstrook is op dat moment niet beschikbaar. In plaats daarvan komen er pechhavens.

Uitvoeringsbesluiten

Ter uitvoering van het wegaanpassingsbesluit zijn de volgende uitvoeringsbesluiten vastgesteld:

  • Bouwvergunning (gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost);

  • Sloopvergunning (gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost);

  • Keuronthefing (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (Waternet);

  • Verkeersbesluit (ministerie van Verkeer en Waterstaat);

  • Intrekkingsbeschikking kabels en leidingen (ministerie van Verkeer en Waterstaat).

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten inzien?

Het wegaanpassingsbesluit A9 Holendrecht–Diemen en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten liggen tot en met 2 december 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Abcoude, Amsterdam Centrum, Amsterdam Zuidoost en Diemen;

  • de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat in Haarlem en het wegendistrict Amsterdam in Amsterdam;

  • het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag;

  • digitaal op www.centrumpp.nl.

Hoe kunt u beroep instellen?

Op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, beroep instellen tegen het wegaanpassingsbesluit en/of de uitvoeringsbesluiten. Dit kan tot en met 2 december 2009 bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,00 en voor niet-natuurlijke personen op € 297,00. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met de Landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002.

U kunt het wegaanpassingsbesluit ook inzien op internet, www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 8771.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie: www.centrumpp.nl.

Spoedaanpak wegen

Het project spitsstroken A9 Holendrecht–Diemen is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

Naar boven