stcrt-2009-15611-001.png Openbare kennisgeving start m.e.r.-procedure voor bestemmingsplan Buitengebied, gemeente Almelo

Voorbereiding van een milieueffectrapport dat betrekking heeft op een plan (§ 7.4a wet milieubeheer) t.b.v. het bestemmingsplan buitengebied

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almelo geeft hierbij kennis van hun voornemens om de bestemmingsplannen voor het buitengebied te herzien, met overeenkomstige toepassing van artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht.

Deze herzieningen zijn nodig om verschillende ontwikkelingen, planologisch juridisch te bestendigen.

In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, waar thans door de gemeente Almelo aan wordt gewerkt, worden ondermeer regelingen opgenomen voor nieuwvestiging en uitbreiding van intensieve veehouderijen. Nieuwvestiging en doorgroei van intensieve veehouderijen wordt overigens niet zomaar overal mogelijk gemaakt in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Daarvoor zal per geval een afweging worden gemaakt.

Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied kan in dit verband worden aangemerkt als een ‘kader’ voor latere m.e.r.-(beoordelings)plichtige besluiten, te weten besluiten over milieuvergunningen van veehouderijen met een omvang boven de mer-drempel (artikel 7.2 Wet milieubeheer: het gaat om de categorieën C14 en D14 van het Besluit m.e.r.). Voor een bestemmingsplan dat een kader biedt voor latere mogelijk mer-(beoordelingsplichtige) activiteiten, dient vooraf een plan-mer te worden opgesteld. Voor de voorbereiding van het milieueffectrapport (het plan-mer) wordt de procedure gevolgd, die daartoe in § 7.4a van de wet milieubeheer is voorgeschreven.

Doel van het plan-m.e.r instrument

Het doel van het plan-mer instrument is de milieueffecten van de ruimtelijke ontwikkeling (en alternatieven) in beeld te brengen in de vorm van een milieurapport. Deze openbare kennisgeving is de eerste stap in de plan-mer procedure.

Vervolgprocedure

De vervolgprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Kennisgeving bestuursorganen over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen milieurapport;

  • Uitvoeren van de milieueffectstudie (het onderzoek)

  • Opstellen milieurapport

  • Beoordeling van het milieurapport door gemeente en andere betrokken adviesorganen;

  • Ter inzage ligging en inspraak milieurapport tezamen met het ontwerp bestemmingsplan;

  • Motiveren hoe met de resultaten van het milieurapport en de inspraak is omgegaan in het definitieve bestemmingsplan;

  • Bekendmaking en mededeling bestemmingsplan.

De kennisgeving van de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau bestemmingsplan Buitengebied gemeente Almelo’ aan betrokken overheidsinstanties, zoals de naastliggende gemeenten Tubbergen, Twenterand, Hof van Twente, Borne en Wierden, de provincie Overijssel, de VROM-Inspectie Regio Oost, ministerie van LNV, het Waterschap Regge en Dinkel, Gasunie en Regionale Brandweer gebeurt schriftelijk. De betrokken instanties wordt de notitie ter kennisgeving toegezonden.

Voor belangstellenden is de ‘Notitie reikwijdte en detailniveau bestemmingsplan Buitengebied gemeente Almelo’ in te zien bij de publieksbalie van de gemeente Almelo, Stadhuisplein 1, 7607 EK te Almelo. Ook is de notitie te raadplegen via de website van de gemeente Almelo, www.almelo.nl/bestemmingsplannen. Op de ‘Notitie reikwijdte en detailniveau bestemmingsplan Buitengebied gemeente Almelo’ is géén inspraak mogelijk.

Na het opstellen van het milieueffectrapport wordt deze samen met het ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied ter visie gelegd. Tijdens de tervisieligging kunt u schriftelijk of mondeling een reactie op beide documenten geven. Gedurende deze periode wordt tevens aan de commissie MER gevraagd of zij het plan willen toetsen op volledigheid en objectiviteit.

Het tijdstip van de terinzagelegging van het plan-MER en het ontwerp-bestemmingsplan en de mogelijkheden tot inspraak hierop wordt later in een publicatie in de Twenth Ruiten Drie en de Staatscourant bekend gemaakt.

Naar boven