Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 17 september 2009, nr. 2009-0000494124, houdende intrekking van de Regeling plaatsingsprocedure P-Direkt

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties,

Gelet op artikel 4a van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

Artikel 1

De Regeling plaatsingsprocedure P-Direkt wordt ingetrokken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst.

TOELICHTING

In 2003 heeft het kabinet besloten tot oprichting van P-Direkt als shared service center voor de sector Rijk van salarisadministratieve en personeelsregistratieve taken. Oorspronkelijk was voorzien dat het personeel van salaris- en personeelsadministraties op enig moment allemaal tegelijk zouden overgaan naar P-Direkt. Omdat er destijds meer overkomend personeel dan beschikbare functies waren en omdat de functies per ministerie waren gecontingenteerd was in deze regeling een bepaalde plaatsingsprocedure met voorrangsbepalingen opgenomen. De Regeling plaatsingsprocedure P-Direkt was bedoeld om dit proces van overgang te ordenen en de rechtspositionele aspecten daarvan te formaliseren.

Na een mislukte aanbesteding in 2006 heeft P-Direkt een herstart gemaakt met een nieuwe aanpak. Bij deze nieuwe aanpak gaat het personeel fasegewijs over op het moment dat een ministerie in huis heeft gezorgd voor een inrichting van de dienstverlening conform de eisen en werkwijze van P-Direkt. Het personeel van salaris- en personeelsadministraties is ondertussen gekrompen door natuurlijk verloop en de invulling van de taakstellingen zodat eerder sprake is van tekort aan personeel. Door P-Direkt worden alle medewerkers fasegewijs overgenomen volgens het principe mens volgt werk. De wijze waarop dit gebeurd is vastgelegd in het Convenant personele overgang P-Direkt dat ministeries, bonden en medezeggenschap met P-Direkt hebben afgesloten op 13 mei 2009. Op de overgang van het personeel is het Sociaal Flankerend Beleid 2008–2012 van toepassing.

Door de gewijzigde omstandigheden en gewijzigde methode van overgang van het personeel is de Regeling plaatsingsprocedure P-Direkt nooit toegepast en ondertussen achterhaald. De rechtspositionele aspecten van de overgang behoeven geen afzonderlijke regeling meer omdat deze geheel via de reguliere rechtspositionele voorzieningen in geval van reorganisaties worden geregeld. De Regeling plaatsingsprocedure P-Direkt kan derhalve worden ingetrokken. Dit is ook aangekondigd in het Convenant.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst.

Naar boven