Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 oktober 2009, nr. VGP/PSL 2959817, houdende vaststelling van de Warenwetregeling elektronische productnotificatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 17 van richtlijn nr. 1999/45/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 mei 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke preparaten (PbEG L 200), alsmede op artikel 3, tweede lid, van het Warenwetbesluit deponering informatie preparaten;

Besluit:

Artikel 1

De gegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van het Warenwetbesluit deponering informatie preparaten, alsmede de concentratie van de ingrediënten van het mengsel, worden op elektronische wijze door middel van een door het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum in stand gehouden website aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum verstrekt.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3

De Warenwetregeling preparaat informatie formulier wordt ingetrokken.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling elektronische productnotificatie.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Deze regeling bevat de nadere voorschriften die worden gesteld krachtens het Warenwetbesluit deponering informatie preparaten, ter uitvoering van artikel 17 van richtlijn nr. 1999/45/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 mei 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke preparaten (PbEG L 200) (hierna: richtlijn 1999/45/EG).

Gelet op het feit dat in artikel 17 van richtlijn 1999/45/EG de informatie, behoudens het vereiste dat de scheikundige samenstelling van het mengsel deel uit maakt van de informatie, die aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (hierna: het NVIC) verstrekt dient te worden niet nader gespecificeerd is, dienen de lidstaten zelf vast te stellen welke informatie zij noodzakelijk achten, alsmede in welke mate de samenstelling van een mengsel dient te worden gespecificeerd. Onder de term ‘mengsel’, als gedefinieerd in de CLP-verordening1, moet hetzelfde worden verstaan als onder de voorheen in de Gemeenschapswetgeving gebruikte term ‘preparaat’.

Deze regeling komt in de plaats van de Warenwetregeling preparaat informatie formulier. In de bijlage bij de Warenwetregeling preparaat informatie formulier was het preparaat informatie formulier opgenomen. Dit formulier kon zowel schriftelijk als via de elektronische weg aan het NVIC worden gestuurd. De bijlage bevatte ook een handleiding voor het invullen van het formulier met daarin details over de kwaliteit van de informatie.

Deze regeling is gebaseerd op nieuwe afspraken die het NVIC met het bedrijfsleven gemaakt heeft over de aanlevering van informatie over mengsels aan het NVIC. Zo wordt de informatie voortaan alleen via elektronische weg aan het NVIC gemeld. Voor dit doeleinde heeft het NVIC een beveiligde website ontwikkeld, www.productnotificatie.nl. Via de website kunnen de bedrijven de informatie in elektronische bestanden aanleveren bij het NVIC.

Verder geeft de website informatie over de aanmeldingsprocedure en over de kwaliteit van de aan te leveren informatie.

Regulier Overleg Warenwet

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)2. De suggestie van VNO-NCW inzake de citeertitel is niet overgenomen. Het voorstel van VNO-NCW geeft de reikwijdte van deze regeling onvoldoende weer.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger en heeft verder positieve bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (PbEU L 353).

XNoot
2

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken), van de Voedsel en Waren Autoriteit, en van product- en bedrijfschappen.

Naar boven