Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 6 oktober 2009, nr. WJZ/9172049, tot wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 (Regeling tweede tender PiB)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 wordt bij nummer 9 (Subsidieregeling programma internationalisering beroepsonderwijs) in kolom 5 een tweede openstellingsperiode ingevoegd: ‘datum van inwerkingtreding van de Regeling tweede tender PiB t/m 30-10’, met als bijbehorend subsidieplafond in kolom 6: ‘750.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

ARTIKEL III

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tweede tender PiB.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 6 oktober 2009

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

TOELICHTING

1. Inleiding

Het Ministerie van Economische Zaken wil, in overleg met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en in samenwerking met de HBO-Raad, MBO-Raad en MKB-Nederland, de aansluiting van het beroepsonderwijs (MBO en HBO) op de beroepspraktijk op het gebied van internationalisering vergroten. Met deze regeling willen zij projecten ondersteunen die, afgestemd op de vraag vanuit de beroepspraktijk, internationalisering structureel binnen de onderwijsinstellingen op de kaart zetten.

2. Doel en middelen

Het doel van deze regeling is om studenten (en ook docenten) van MBO- en HBO-instellingen meer internationale bagage (talenkennis en interculturele vaardigheden) te geven door concrete internationale ervaringen tijdens de studie. Kwantitatief door het aantal internationale ervaringen en aantal erkende internationale leerbedrijven te verhogen en kwalitatief door bij te dragen aan een betere voorbereiding (ook door de staf/betrokken docenten) van de stages en door de begeleidingsmogelijkheden, ook lokaal, te verbeteren.

Per project en per subsidieontvanger is een financiële ondersteuning beschikbaar van maximaal 75.000 euro. Per onderwijsinstelling kunnen meer projectvoorstellen worden gesubsidieerd.

3. Uitvoering

Deze regeling is gebaseerd op de Kaderwet EZ-subsidies en wordt namens de Minister van Economische Zaken uitgevoerd door de EVD. De formulieren voor het aanvragen van subsidie en de vaststelling van de subsidie zijn daar verkrijgbaar. Het adres voor het indienen van aanvragen is: EVD, t.a.v. dhr. Drs. C.L.V. Baaré, Postbus 20105, 2500 EC Den Haag. Downloaden kan via de website: www.evd.nl/pib.

5. Europeesrechtelijke aspecten

Bij deze regeling is rekening gehouden met de Europese regels inzake staatssteun. Het gaat in deze regeling om de subsidiëring van internationalisering van ondernemerschapsonderwijs voor leerlingen en studenten binnen (hoger en middelbare) onderwijsinstellingen. Er is hierbij geen sprake van een selectief voordeel voor ondernemingen en daarom is er geen sprake van staatssteun in de zin van het EG-verdrag.

6. Administratieve lasten

Het betreft een verhoging van het budget zonder wijziging van informatieverplichtingen. Het percentage AL blijft daarom gelijk op 4,85%. Op een budget van € 750.000,– geeft dit ongeveer € 35.000,– aan administratieve lasten. Omdat het uitsluitend om een budgetaanpassing gaat is de regeling niet voor advies aan Actal aangeboden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

Naar boven