stcrt-2009-15409-001.png Bestemmingsplan ‘Herbaijum, Peins, Ried, Dongjum, Hitzum, Oosterbierum en Schalsum’

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 3 september 2009 heeft besloten het bestemmingsplan ‘Herbaijum, Peins, Ried, Dongjum, Hitzum, Oosterbierum en Schalsum’ gewijzigd vast te stellen.

Het bestemmingsplan ‘Herbaijum, Peins, Ried, Dongjum, Hitzum, Oosterbierum en Schalsum’ geeft een planologisch-juridische regeling voor de gehele bestaande dorpsbebouwing van de dorpen:

  • Herbaijum;

  • Peins;

  • Ried;

  • Dongjum;

  • Hitzum;

  • Oosterbierum;

  • Schalsum.

Het plan heeft hoofdzakelijk als doel om een adequate beheersregeling voor de daarin begrepen gronden te treffen en om daarnaast de nodige ruimte voor voorziene en gewenste ontwikkelingen te bewerkstelligen. Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft.

Verder wordt ook een aantal ontwikkelingen meegenomen, waarvan de meeste inmiddels met behulp van een vrijstellingsprocedure zijn gerealiseerd. Deze ontwikkelingen krijgen in het bestemmingsplan een op maat gemaakt juridisch-planologisch kader.

De woninguitbreiding aan de zuidwestelijke zijde van Dongjum wordt niet in dit bestemmingsplan meegenomen, aangezien hiervoor een apart bestemmingsplan is opgesteld.

De door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen betreffen:

Ter bescherming van archeologisch waardevolle gebieden dient een archeologisch rapport te worden overlegd. Conform de zienswijze van de provinsje Fryslân dient in artikel 22.3.1 van de regels het woord ‘kunnen’ in dergelijke gevallen vervangen te worden door ‘moeten’;

In het vastgestelde plan zijn de grenzen van het café aan de Rijksweg 22 in Herbaijum conform de huidige situatie aangepast;

De bestemming ‘agrarisch-bedrijf’ aan de Hoofdweg 2 te Ried is gewijzigd in de bestemming ‘Wonen’ met een aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – agrarisch medegebruik’.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 15 oktober 2009 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’S-GRAVENHAGE, door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • eenieder tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Franeker, 14 oktober 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd,

M.J. Haveman,

burgemeester.

H.J.J. de Jong,

secretaris.

Naar boven