Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 oktober 2009, nr. R&P/RPA/2009/21668, tot wijziging van de Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen in verband met de verhoging van het subsidieplafond 2010–juli 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 50a van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 6 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het vijfde lid, wordt een aanvraag om subsidie voor de jaren 2010 tot en met juli 2013 op een zodanig tijdstip verzonden dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen deze ontvangt voor 15 november 2009.

B

In artikel 10 wordt ‘met een voorschotverlening van 60% van de verleende subsidie’ vervangen door: , waarbij een voorschot van ten hoogste 60% van de verleende subsidie kan worden verleend.

C

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘20%’ vervangen door: 40%.

2. In onderdeel c wordt ‘60%’ vervangen door: 40%.

D

In artikel 14b wordt ‘de gevraagde subsidie’ vervangen door: de gevraagde aanvullende subsidie, bedoeld in artikel 14, eerste lid,.

ARTIKEL II

Artikel 2 van de Regeling subsidieplafond scholingsinstellingen 2009 tot en met juli 2012/2010 tot en met juli 2013 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 13,3 miljoen’ vervangen door: € 15,8 miljoen.

2. In het tweede lid wordt ‘€ 5,3 miljoen’ vervangen door ‘€ 6,3 miljoen’ en wordt ‘€ 8.0 miljoen’ vervangen door ‘€ 9,5 miljoen’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat subsidies op grond van de gewijzigde Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen niet eerder dan per 1 januari 2010 kunnen worden verleend.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 oktober 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt de Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen (hierna: de Subsidieregeling) en de Regeling subsidieplafond scholingsinstellingen 2009 tot en met juli 2012/2010 tot en met juli 2013.

Het subsidieplafond wordt voor de subsidie die verstrekt wordt in 2010 (voor de periode 1 januari 2010 tot en met 31 juli 2013) conform het amendement van het lid Van Hijum, ingediend bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (TK 2008–2009, 31 700 XV, Nr. 48), verhoogd met 2,5 miljoen euro en komt daarmee op 15,8 miljoen euro. Daartoe wordt de Regeling subsidieplafond scholingsinstellingen 2009 tot en met juli 2012/2010 tot en met juli 2013 aangepast.

Een tweede wijziging betreft een wijziging in de percentages die gehanteerd worden in de systematiek van subsidievaststelling. Met het oog op deze wijziging wordt de datum waarop de subsidieaanvragen voor 2010 ten laatste kunnen worden ingediend verschoven naar 15 november. Tenslotte krijgt het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen discretionaire ruimte bij het toekennen van een voorschot.

Wijziging systematiek subsidievaststelling

Om het karakter van de subsidie aan scholingsinstellingen als re-integratieinstrument te benadrukken is in 2008 de op re-integratie gerichte plaatsingsprikkel vergroot. Het percentage voor plaatsing in een dienstbetrekking dat wordt gehanteerd bij de subsidievaststelling, werd verhoogd van 40% naar 60%. Deze wijziging heeft, zo is inmiddels gebleken, niet het beoogde effect gehad. Bij de subsidieaanvragen voor het jaar 2009 zijn de offertes achtergebleven bij voorgaande jaren op de aspecten prijs, volume en plaatsing. Het is aannemelijk dat de verhoging van de plaatsingsprikkel hieraan heeft bijgedragen.

In deze context is ook het hiervoor genoemde amendement tot stand gekomen. Het amendement roept (naast een verhoging van het budget) op om de verhoging van de plaatsingsprikkel ongedaan te maken. Voor het jaar 2009 kon het amendement alleen worden gevolgd voor het additionele budget van 2,5 miljoen euro. Omdat de subsidiebeschikkingen voor het oorspronkelijke budget van 13,3 miljoen euro reeds vaststonden, is voor 2009 met het additionele budget een eenmalige aanvullende subsidie gecreëerd waarvoor een lagere plaatsingsprikkel gold, namelijk van 40%. Voor de subsidieperiode die aanvangt met ingang van 1 januari 2010 wordt, gelet op de hiervoor genoemde bevindingen, de plaatsingsprikkel (voor het gehele budget) verlaagd, door het percentage van de subsidie dat toegekend wordt bij plaatsing terug te brengen naar 40%. Het percentage voor expertise blijft 20%; het percentage voor scholing komt bijgevolg op 40%.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Met het oog op het tijdstip waarop de onderhavige wijziging van de Subsidieregeling bekend gemaakt wordt, wordt de datum waarop de subsidieaanvragen ten laatste bij het UWV kunnen worden ingediend eenmalig aangepast.

Onderdeel B

Omdat de voorschotverlening in deze subsidieregeling betrekking heeft op een periode van ruim 3 jaar, is het wenselijk dat het UWV de ruimte heeft om een risico-inschatting te maken bij het verlenen van een voorschot. Deze ruimte krijgt het UWV nu, doordat geregeld wordt dat een voorschot kán worden verleend. Het voorschot bedraagt ten hoogste 60% van het verleende subsidiebedrag, en kan derhalve ook minder dan 60% bedragen.

Onderdeel C

Met deze wijziging van artikel 13 worden de percentages die bij de subsidievaststelling toegekend worden voor scholings- en plaatsingsresultaten aangepast, zoals aangegeven in het algemene deel van de toelichting.

Onderdeel D

Met deze wijziging wordt verduidelijkt dat artikel 14b alleen ziet op de aanvullende subsidie, als bedoeld in artikel 14, eerste lid.

Artikel II

In dit artikel wordt het subsidieplafond voor de periode 2010 tot en met juli 2013 verhoogd met 2,5 miljoen euro. De verhouding waarin dit bedrag over de verschillende klassen is verdeeld blijft gelijk.

Artikel III

Met dit artikel wordt vastgelegd vanaf welke datum subsidie kan worden verleend op titel van de gewijzigde regeling. Tot 1 januari 2010 kan nog subsidie worden verleend op titel van de regeling zoals die op dit moment luidt.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven