Besluit van 25 september 2009, no. 09.002664 tot goedkeuring van het besluit van de raad van de gemeente Tilburg van 2 februari 2009, nummer 011/4, tot onteigening krachtens artikel 77 van Titel IV van de onteigeningswet.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 26 augustus 2009, nr. BJZ 2009051637, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken.

Gelezen de brief van het college van burgemeester en wethouders van Tilburg van 26 februari 2009.

Gelet op Titel IV van de onteigeningswet en Titel 10.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

De Raad van State gehoord (advies van 9 september 2009, no. W08.09.0333/IV).

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 21 september 2009, nr. BJZ 2009054744, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken.

Beschikken bij dit besluit over de goedkeuring van het besluit van de raad van de gemeente Tilburg van 2 februari 2009, nummer 011/4, tot onteigening ingevolge artikel 77, eerste lid, aanhef en onder 1°, van de onteigeningswet, ten name van die gemeente, van de bij dat besluit aangewezen percelen, kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie N, nos. 14688, 14687, 15437 en 15436, onderscheidenlijk de grondplannummers 1 tot en met 4.

Overwegingen

Het raadsbesluit tot onteigening

Op grond van artikel 77 van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden onder meer ten behoeve van de uitvoering van een bestemmingsplan. De ter onteigening aangewezen gronden zijn begrepen in het door de raad van de gemeente Tilburg op 30 juni 2008 vastgestelde, en door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 3 maart 2009 goedgekeurde bestemmingsplan ‘Spoorzone', verder te noemen: het bestemmingsplan. Ten tijde van het nemen van het raadsbesluit was het bestemmingsplan nog niet goedgekeurd. Inmiddels is tegen het besluit tot goedkeuring beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In verband met het feit, dat het bestemmingsplan ten tijde van het raadsbesluit tot onteigening nog niet onherroepelijk was, zijn aan het raadsbesluit de voorwaarden verbonden dat ter uitvoering van het onteigeningsplan geen dagvaardingen, als bedoeld in artikel 18 van de onteigeningswet, zullen worden uitgebracht alvorens er onherroepelijk zal zijn beslist omtrent de goedkeuring van het bestemmingsplan en dat het onteigeningsbesluit zal vervallen indien en voor zover aan het bestemmingsplan de goedkeuring wordt onthouden.

Noodzaak en urgentie

Het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan ‘Spoorzone' voorziet in ingrijpende wijzigingen in het gebied aan de noordzijde van het Centraal Station van Tilburg. Er is veel nieuwbouw van kantoren, winkels en woningen gepland. Tevens wordt de verkeersstructuur aan deze ontwikkelingen aangepast. Zo zal er een centrale ontsluitingsas, de Noordlaan, worden aangelegd. De aanleg van de weg is noodzakelijk om dat daarmee het toekomstige stedelijk gebied zal worden ontsloten. De Noordlaan wordt aangesloten op de Cityring via het NS-plein. Aan de noordzijde van de weg komt een fietspad met twee rijrichtingen en een trottoir. Voor de aanleg van deze weg heeft de gemeente inmiddels een groot deel van de gronden minnelijk kunnen verwerven. Voor een viertal percelen, die in de onderhavige onteigening zijn betrokken, is dat niet het geval. De te verwerven gronden zijn bestemd voor ‘Verkeer – hoofdwegen (V-H)’. De weg zal binnen de daaraan gebruikelijk te stellen termijn van vijf jaren worden aangelegd. In de door de gemeente Tilburg voorgestane wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende voorschriften, kaarten en toelichting. Uit het raadsbesluit blijkt dat de door onteigening te verwerven gronden bezwaarlijk kunnen worden gemist bij de uitvoering van het bestemmingsplan.

Bedenkingen

Het raadsbesluit tot onteigening heeft overeenkomstig artikel 84, eerste lid, van de onteigeningswet met ingang van 27 februari 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen op het gemeentehuis van Tilburg. De algemene kennisgeving van de terinzagelegging heeft op 26 februari 2009 plaatsgevonden in de lokaal verschijnende ‘De Tilburgse Koerier’. De persoonlijke kennisgeving is geschied bij brieven van 26 februari 2009.

Tegen het raadsbesluit tot onteigening zijn bij Ons geen bedenkingen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Tilburg worden geacht, dat de gemeente de eigendom verkrijgt van de in het raadsbesluit tot onteigening aangewezen percelen. Er bestaan ook voor het overige geen redenen om aan het raadsbesluit de goedkeuring te onthouden.

Beslissing

Wij hebben goedgevonden en verstaan:

Het besluit van de raad van de gemeente Tilburg van 2 februari 2009, nummer 011/4, goed te keuren.

Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is belast met de uitvoering van dit besluit, dat door toezending daarvan aan de gemeente Tilburg zal worden bekendgemaakt. Dit besluit zal tevens met het raadsbesluit tot onteigening in de Staatscourant worden geplaatst (www.officielebekendmaking.nl).

Den Haag, 25 september 2009

Beatrix

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer

RAADSBESLUIT

De raad van de gemeente Tilburg;

  • gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

  • gelet op de Onteigeningswet;

Besluit:

  • A. Met toepassing van artikel 77 lid 1 sub 1 Onteigeningswet ten behoeve van de ruimtelijke ontwikkeling, ten behoeve van de uitvoering van het bestemmingsplan ‘Spoorzone', de in de gemeente Tilburg gelegen onroerende zaken, vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage en op de bij dit besluit behorende tekening met een arcering aangegeven, welke tekening overeenkomstig het bepaalde in artikel 80 van de Onteigeningswet ter secretarie van de gemeente Tilburg voor eenieder ter inzage heeft gelegen, te onteigenen.

  • B. Te bepalen dat indien en voor zover de in dit besluit bedoelde onroerende zaken niet door de gemeente bij wege van minnelijke verwerving vrij van alle lasten en rechten in eigendom zijn of kunnen worden verkregen, in rechte de (vervroegde) onteigening wordt gevorderd en dat als dan terzake namens de gemeente een rechtsgeding wordt gevoerd in eerste aanleg en – zonodig – in hoger beroep en cassatie, zowel eisende als – zonodig – verwerende, het instellen van bijzondere rechtsmiddelen en procesgangen ter uitvoering van dit besluit daaronder begrepen, waaronder in het bijzonder het indien nodig ten name van de gemeente in rechte verzoeken om benoeming van derden als bedoeld in artikel 20 van de Onteigeningenwet.

  • C. Te bepalen dat gedurende de gehele onteigeningsprocedure vanwege de gemeente getracht zal blijven worden de in dit besluit bedoelde onroerende zaken minnelijk te verwerven.

  • D. Te bepalen, dat ter uitvoering van dit onteigeningsplan geen dagvaardingen, als bedoeld in artikel 18 van de Onteigeningswet, zullen worden uitgebracht, alvorens er onherroepelijk zal zijn beslist omtrent de goedkeuring van het bestemmingsplan ‘Spoorzone', en dat dit onteigeningsbesluit komt te vervallen indien en voor zover aan genoemd bestemmingsplan goedkeuring wordt onthouden.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 2 februari 2009,

de griffier,
de voorzitter.

Onteigening bestemmingsplan spoorzone

Lijst te onteigenen eigendommen behorend bij het Raadsbesluit van 2 februari 2009

Volgnr. v.h. grondplan

Sectie

Nummer Gemeente Tilburg

Soort van eigendom

Eigenaar

Grootte in m2

Te onteigenen grootte in m2

1.

N

14688

Wonen

1/1 eigendom van:

  
    

Guiaux, Ewald Adriaan Marie Geboren: 8-11-1943

Wonende: Atelierstraat 109

5041 AA Tilburg,

208

18

       

2.

N

14687

Wonen

1/1 eigendom van:

205

22

    

Guiaux, Ewald Adriaan Marie Geboren: 8-11-1943

Wonende: Atelierstraat 109

5041 AA Tilburg,

  
       

3.

N

15437

Wonen

Onbekend aandeel in eigendom:

122

23

    

Van Hezik, Leonardus Cornelis Gerardus Maria

Geboren: 26-5-1949

Wonende: Odoornerstraat 31A

9536 TA Ees,

g.m.:

Noot, Maria, Anna,

Geboren: 12-01-1950

  
       

3. (vervolg)

   

Onbekend aandeel in eigendom:

  
    

Noot, Maria Anna

Geboren: 12-1-1950

Wonende: Odoornerstraat 31 A

9536 TA Ees,

g.m.:

Van Hezik, Leonardus, Cornelis, Gerardus, Maria,

Geboren: 26-05-1949

  
       

4.

N

15436

Wonen

½ eigendom van:

122

25

    

Xanthopoulos, Paraskevas

Geboren: 20-02-1968

Wonende: Atelierstraat 125, 5041 AA Tilburg

g.m.:

Stefanakakis, Evangelia

Geboren: 28-12-1969

  
       
    

½ eigendom van:

  
    

Stefanakakis, Evangelia

Geboren: 28-12-1969

Wonende: Atelierstraat 125, 5041 AA Tilburg

g.m.:

Xanthopoulos, Paraskevas

Geboren: 20-02-1968

  
Naar boven