stcrt-2009-14565-001.png Inspraak MER voor de aanleg en het gebruik van een warmtetransportleiding tussen Centrale Diemen en Almere Poort

Van 5 oktober tot en met 16 november 2009 ligt het milieueffectrapport (MER) voor de aanleg en het gebruik van een warmtetransportleiding tussen Centrale Diemen en Almere Poort ter inzage. Dit MER doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer en de Wet ruimtelijke ordening. Het MER is opgesteld ten behoeve van het hele tracé van de warmtetransportleiding voor de gemeenten Almere, Diemen, Muiden en Naarden.

Achtergrond

Nuon is van plan om warmteleidingen aan te leggen van de elektriciteitscentrale Diemen naar het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Op deze manier kan Almere Poort worden voorzien van stadsverwarming. De twee warmwaterleidingen (aanvoer/retour) zullen bestaan uit stalen buizen met 50 cm binnendiameter. Deze warmteleidingen dienen ruimtelijk ingepast te worden nu de bestemmingsplannen van de gemeenten Almere, Diemen, Naarden en Muiden niet voorzien in de aanleg van een warmwaterleiding.

Het MER

Ter onderbouwing van de ruimtelijke inpassing en de benodigde vergunningaanvragen heeft Nuon een MER opgesteld. Door het opstellen van een MER is het mogelijk het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen in de besluitvorming. In het MER wordt beschreven welke tracés onderzocht zijn, welk tracé uiteindelijk de voorkeur van Nuon heeft gekregen en wat de milieueffecten van dit tracé zijn.

De conclusie is dat het meest noordelijke tracé de voorkeur heeft en dat de aanleg geen significant negatief effect heeft op de instandhoudingdoelstelling van het Natura2000 gebied Markermeer en IJmeer.

Waar kunt u het MER inzien?

De bevoegde gezagen zijn de gemeenten Almere, Diemen, Muiden en Naarden. Omdat het een gezamenlijk project betreft ligt het MER in vrijwel dezelfde periode bij de gemeenten Almere, Diemen, Muiden en Naarden ter inzage. Van 5 oktober tot 16 november 2009 ligt het MER ter inzage bij de gemeente Almere bij de balie van Vergunning, Handhaving en Toezicht.

Het MER is in deze periode ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Op grond van artikel 7.20 van de Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van het MER kenbaar maken. Uw zienswijze op het MER kan betrekking hebben op het niet voldoen van het MER aan de wettelijke vereisten, mede gelet op de door het bevoegde gezag gegeven richtlijnen betreffende de inhoud van het MER, dan wel op onjuistheden in het MER.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar:

SenterNovem, Bureau Energieprojecten

T.a.v. mevrouw ir. C.A. Mors

Postbus 93144

2509 AC DEN HAAG

Graag duidelijk daarbij vermelden dat uw zienswijze betrekking heeft op het MER voor de aanleg en het gebruik van een warmtetransportleiding tussen Centrale Diemen en Almere Poort. Als u mondeling wilt inspreken, kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon (070) 379 89 79.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Bureau Energieprojecten stuurt uw zienswijze door naar de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. Deze Commissie adviseert de bevoegde gezagen over het MER. Dit advies en de ingekomen zienswijzen zullen de bevoegde gezagen betrekken bij de besluiten tot bestemmingsplanherziening en het verlenen van de aangevraagde vergunningen.

Nadere informatie

Voor het verkrijgen van het MER of voor informatie over het project of de inspraakprocedure raadpleegt u www.bureau-energieprojecten.nl of neemt u contact op met Bureau Energieprojecten: (070) 379 89 79.

Naar boven