Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 23 september 2009, nr. 53186, houdende wijziging van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L 169), artikel 5bis van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en op de artikelen 1 en 3 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 wordt als volgt gewijzigd:

De bijlage behorende bij de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 wordt vervangen door de bijlage behorende bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage zal worden gelegd bij de ter inzage balie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteitte ’s-Gravenhage, het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen, de kantoren van Stichting Naktuinbouw te Roelofarendsveen en Raamsdonksveer en op de website www.minlnv.nl/pd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 zijn de in artikel 4 van deze regeling aangewezen gebieden aangepast. In deze gebieden, de zogenaamde bufferzones, is het telen, bewaren en vervoeren van de soorten, genoemd in artikel 1 van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984, anders dan in het kader van bedrijfsmatige teelt, niet toegestaan. In de bufferzones wordt daarnaast aan de bedrijfsmatige teelt van bacterievuurwaardplanten bijzondere bescherming gegeven door middel van gerichte opsporing en bestrijding van de bacterie Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., de veroorzaker van de zeer schadelijke plantenziekte bacterievuur.

Bacterievuurwaardplanten geteeld in bufferzones die gedurende minimaal twee jaren als zodanig zijn aangewezen, kunnen, op grond van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000, worden bestemd voor export naar in andere lidstaten van de EU gelegen beschermde gebieden.

Met onderhavige wijziging zijn, op verzoek van de Nederlandse Bond van Boomkwekers, twee bufferzones gewijzigd (de bufferzones Meeden, kaartcode 09BV01, en Noordoostpolder, kaartcode 09BV04). Het betreft geringe uitbreidingen van deze gebieden. In het Regionaal Overleg Bacterievuur zijn deze uitbreidingen afgestemd met belanghebbenden.

De kaarten waarop de bufferzones zijn aangegeven liggen ter inzage bij de ter inzage balie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te ’s-Gravenhage, het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen, de kantoren van Stichting Naktuinbouw te Roelofarendsveen en Raamsdonksveer en kunnen worden ingezien op de website www.minlnv.nl/pd.

Administratieve lasten

Met de onderhavige wijziging worden geen administratieve lasten geïntroduceerd.

Vaste verandermomenten (VVM)

In lijn met de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving treedt deze regeling in werking op 1 januari 2010.

Voorts wordt de regelgeving tijdig gepubliceerd, dat wil zeggen uiterlijk drie maanden voordien. Aldus wordt een ruime invoeringstermijn gegarandeerd waarmee zowel het bedrijfsleven als de met de uitvoering en handhaving belaste diensten voldoende voorbereidingstijd wordt geboden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven