Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 september 2009, nr. 45206, houdende de wijziging van de Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB in verband met de invoering van het systeem van niet-nalevingen van gering belang

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad van 19 januari 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening aan landbouwers in het kader van gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1290/2005, (EG) nr. 247/2006, (EG) nr. 378/2007, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1782/2003 (PbEU L 30);

Gelet op Verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie van 21 april 2004 houdende uitvoeringsbepalingen inzake de randvoorwaarden, de modulatie en het geïntegreerd beheers- en controlesysteem waarin is voorzien bij Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers (PbEU L 141);

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB worden als volgt gewijzigd.

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd.

1. In het eerste lid wordt na ‘behoudens overmacht’ ingevoegd: en het bepaalde in het derde lid.

2. Onder vernummering van het derde tot het vierde lid wordt een lid ingevoegd luidende:

  • 3. De minister kan aan de hand van de criteria bedoeld in het tweede lid, nadat een niet-naleving onmiddellijk is of tijdens de hercontrole blijkt te zijn hersteld, besluiten dat een niet-naleving van gering belang wordt beschouwd zoals bedoeld in artikel 24, tweede lid, van Verordening (EG) 73/2009.

B

Aan artikel 6, onderdeel c, wordt de volgende zin toegevoegd: Indien de niet-naleving van gering belang wordt beschouwd, wordt ten aanzien van het desbetreffende besluit of desbetreffende norm geen korting toegepast.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 september 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Sinds 1 januari 2005 is de directe inkomenssteun van landbouwers aan randvoorwaarden verbonden. Als één of meer randvoorwaarden niet worden nageleefd door een landbouwer dan bepaalt de Europese regelgeving dat de rechtstreekse inkomenssteun voor het betrokken jaar met een bepaald percentage moet worden verlaagd, of in ernstige gevallen zelfs moet worden ingetrokken. De Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB vormen een nadere uitwerking van deze Europese regelgeving en bepalen de uitgangspunten en de normering ten behoeve van de beoordeling van niet-nalevingen van de randvoorwaarden en het vaststellen van de korting op de inkomenssteun.

Tot nu toe zijn bagatelovertredingen, zoals het onvolledig geoormerkt zijn van dieren als gevolg van regulier oormerkverlies, die tijdens controles van landbouwbedrijven werden geconstateerd niet gemeld aan het orgaan dat de hoogte van de inkomenssteun voor een landbouwer vaststelt (tolerantiebeleid). Met de inwerkingtreding van Verordening (EG) nr. 73/20091 is het duidelijk geworden dat alle niet-nalevingen moeten worden gemeld. Omdat het ongewenst is dat bagatelovertredingen leiden tot kortingen op de inkomenssteun, voorziet deze verordening in een systeem, waarbij deze overtredingen kunnen worden aangemerkt als niet-nalevingen van gering belang. Voor deze niet-nalevingen van gering belang wordt conform de verordening geen korting op de inkomenssteun opgelegd.

Onderhavige wijziging van de Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB voorziet in de nadere uitwerking van Verordening (EG) nr. 73/2009 op het gebied van niet-nalevingen van gering belang. Omdat het de tijdige implementatie van Europese regelgeving betreft wijkt de publicatie en inwerkingtreding van onderhavige wijziging van de beleidsregels af van de zogenaamde vaste verandermomenten.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad van 19 januari 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening aan landbouwers in het kader van gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1290/2005, (EG) nr. 247/2006, (EG) nr. 378/2007, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1782/2003.

Naar boven