stcrt-2009-14219-001.png Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied’ en plan-MER bestemmingsplan ‘Buitengebied’

Burgemeester en wethouders van Ommen maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied’ en de plan-MER bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vanaf 25 september tot en met 5 november 2009 voor een ieder ter inzage ligt in het gemeentehuis, bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Chevalleraustraat 2 te Ommen.

Het plangebied omvat het hele grondgebied van de gemeente Ommen met uitzondering van de kernen Ommen (inclusief Ommen Zuid), Witharen, Beerze, Beerzerveld (inclusief gedeelte nabij Kloosterdijk), Vilsteren, Lemele en een aantal locaties waar specifieke ruimtelijke ontwikkelingen beoogd zijn: voormalig munitiedepot Stegerveld, Landgoed ‘De Plantage Witharen’ en kasteel Eerde.

Voor het plangebied gelden momenteel verschillende, deels verouderde plannen. Met voorliggend plan wordt de regeling voor het buitengebied geactualiseerd en geüniformeerd. In het bestemmingsplan zijn de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden voor de gronden en bebouwing in het buitengebied vastgelegd. De bestaande situatie is daarbij als uitgangspunt gehanteerd en (meestal) als zodanig opgenomen in het bestemmingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan is ten aanzien van het voorontwerpbestemmingsplan op diverse punten gewijzigd. Deze wijzigingen zijn zowel ingegeven door inspraakreacties als door reacties die wij hebben ontvangen in het kader van het vooroverleg. Ook ambtshalve zijn wijzigingen doorgevoerd in het plan.

Omdat het nieuwe bestemmingsplan mogelijkheden biedt voor het realiseren van m.e.r.-plichtige of m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten (met name de ontwikkelruimte voor de intensieve veehouderij) moet voor het bestemmingsplan tevens een plan-MER (milieueffectrapportage) worden opgesteld. Met deze plan-MER worden de (milieu)gevolgen van deze activiteiten in vroeg stadium inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast wordt onder andere beoogd om het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met het reconstructieplan Salland-Twente. In het kader van het reconstructieplan is door de gemeenteraad een Ontwikkelingsvisie Landbouwontwikkelingsgebieden vastgesteld. De ontwikkelingsvisie is vertaald in het ontwerpbestemmingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken en de plan-MER liggen met ingang van 25 september 2009 gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis van Ommen.

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken en de plan-MER zijn met ingang van 25 september 2009 ook digitaal raadpleegbaar op de gemeentelijke website: www.ommen.nl/buitengebied.

Binnen de gestelde termijn van 6 weken kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze bij de gemeenteraad indienen. De raad zal bij vaststelling van het bestemmingsplan tevens een besluit nemen op de ingebrachte zienswijzen.

Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd aan de gemeenteraad van Ommen, Postbus 100, 7730 AC Ommen. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, T (0529) 45 91 78.

Naar boven