stcrt-2009-13817-001.png Kennisgeving inspraakperiode Ontwerpbeheerplan Natura 2000-gebied Oudeland van Strijen

Maandag 21 september 2009 tot en met vrijdag 30 oktober 2009

In het Oudeland van Strijen komen relatief grote aantallen overwinterende Kolganzen, Dwergganzen, Brandganzen en Smienten voor. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het Oudeland van Strijen daarom daarom aangewezen als Speciale Beschermingszone onder de Europese Vogelrichtlijn en het gebied is daarmee opgenomen in het Natura 2000-netwerk van Europese natuurgebieden. De minister heeft het ontwerpaanwijzingsbesluit hiervoor in januari 2007 ter inspraak aangeboden. Het ontwerp-beheerplan is een uitwerking van dit besluit.

Natuur en landschap

Het Natura 2000-gebied Oudeland van Strijen is 1.578 ha groot en kan worden beschouwd als een stuk voorland (buitendijks gebied) van de voormalige Groote of Zuidhollandse Waard. De Zuidhollandse Waard was een bedijkt gebied dat globaal gelegen was tussen Dordrecht, Werkendam, Heusden en Geertruidenberg.

Deze Waard is na de overstromingen in 1421/22 (St. Elizabethsvloed) verloren gegaan. Later is de polder opnieuw bedijkt.

Het open karakter van het landschap, dat vooral bestaat uit grasland- en akkerbouwpercelen, en de voor de natuur nog gunstige grondwaterstanden en bodemopbouw maken het tot een zeer aantrekkelijk landschap.

Er is zeer weinig bebouwing en er lopen weinig drukke wegen door het gebied waardoor in veel delen van het gebied de rust gewaarborgd is. Mede dankzij de belangrijke agrarische functie van het gebied, hebben de overwinterende ganzen en smienten een plaats gevonden in Oudeland van Strijen.

Beheerplan

In het ontwerpbeheerplan staat welke natuurdoelen behaald moeten worden en welke relatie met bestaand gebruik en beheer in een gebied bestaat. Het beheerplan heeft een looptijd van zes jaar. In die periode wordt de natuursituatie gemonitord en geevalueerd.

De provincie Zuid-Holland heeft het ontwerpbeheerplan opgesteld in samenwerking met de projectgroep. Hierin zitten vertegenwoordigers van gemeente Strijen, LTO-Noord, Staatsbosbeheer en Waterschap Hollandse Delta. Zij hebben specifieke gebiedskennis ingebracht en hebben een belangrijke rol bij de uitvoering van het beheerplan. Daarnaast heeft de adviesgroep met vertegenwoordigers van belangengroepen en uitvoerende partijen gedurende het proces gereageerd op de tussenproducten en het eindproduct.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de minister van Verkeer en Waterstaat (VenW) stellen het ontwerpbeheerplan Natura 2000-gebied Oudeland van Strijen vast.

Het ontwerpbeheerplan staat gedurende zes weken open voor inspraak. De coördinatie van de inspraak is net als het opstellen van het beheerplan de taak van de provincie Zuid-Holland.

Waar kunt u het ontwerpbeheerplan inzien?

Van 21 september 2009 tot en met 30 oktober 2009 kunt u het ontwerpbeheerplan inzien op de volgende locaties. Houdt daarbij rekening met de normale openingstijden van de gebouwen/instanties.

  • in de bibliotheek van het provinciehuis van Zuid-Holland aan het Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag;

  • op het gemeentehuis van de gemeente Strijen aan het Waleplein 2 te Strijen;

  • en tevens is het ontwerpbeheerplan te raadplegen via internet (www.zuidholland.nl/natura2000).

Hoe kunt u inspreken?

U kunt de gehele inspraaktermijn reageren op het ontwerpbeheerplan. Uw schriftelijke inspraakreactie kunt u tot en met 30 oktober 2009 sturen naar:

Provincie Zuid-Holland

t.a.v. Bureau Natura 2000/dhr. G.W. de Jong

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Wat gebeurt er met uw reactie?

U ontvangt een ontvangstbevestiging wanneer u een zienswijze heeft ingediend. Na het einde van de periode van ter inzagelegging beoordelen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, de minister van LNV en de minister van VenW de ontvangen zienswijzen (daarover wordt een reactienota opgesteld) en wordt het definitieve beheerplan vastgesteld. Een ieder die een zienswijze heeft ingediend krijgt de reactienota en het besluit van de definitieve vaststelling van het beheerplan toegestuurd. Tegen het besluit tot definitieve vaststelling van het beheerplan, is beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te Den Haag.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over het beheerplan van Natura 2000-gebied Oudeland van Strijen verwijzen wij u naar de internetsite www.zuidholland.nl/natura2000. Voor vragen over de procedure kunt u tijdens kantooruren terecht bij mevr. M.E. de Boer van de Provincie Zuid-Holland tel. 070-441 7512.

Naar boven