Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 20 januari 2009, nr. BJZ2009001068, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken, houdende wijziging van de Regeling tarieven Kadaster (verlaging tarieven topografische gegevens)

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op de artikelen 108, eerste lid, en 109 van de Kadasterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Kadaster wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 22 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komen de onderdelen a tot en met f te luiden:

  • a. voor een opgave inzake gegevens uit het geografisch basisbestand TOP10NL:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 1,50;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 425,–;

  • b. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOP25raster:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,05;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 12,50;

  • c. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOP50vector:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,30;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 100,–;

  • d. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOP50raster:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,02;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 12,50;

  • e. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOP100vector:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,11;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 37,50;

  • f. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOP250vector:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,01;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 6,25;.

2. In het eerste lid, onderdelen g respectievelijk h, wordt ‘€ 128,–’ vervangen door ‘€ 85,–’ en ‘€ 1.570,–’ door: € 250,–.

3. Het eerste lid, onderdeel i, komt te luiden:

  • i. voor een opgave inzake gegevens uit het bestand TOPmap:

    • 1°. per afgebeelde km2: € 0,02;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 5,–;.

4. In het eerste lid, onderdeel l, wordt ‘€ 325,–’ vervangen door: of per jaar voor een abonnement op dat bestand: € 250,–.

5. In het eerste lid, onderdeel m, wordt ‘per kaartblad 1:25.000: € 23,– ’ vervangen door: voor het gebied van een gemeente of per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 5,–.

6. In het eerste lid, onderdeel n, wordt ‘per kaartblad 1:50.000: € 7,85’ vervangen door: voor het gebied van een gemeente of per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 5,–.

7. Het eerste lid, onderdeel o, komt te luiden:

  • o. voor een opgave per punt uit het landelijk bestand TOPstakels € 0,50 en voor het gehele bestand: € 7.400,–;.

8. Het eerste lid, onderdeel q, komt te luiden:

  • q. voor orthofoto mozaïeken:

    • 1°. per mozaïek: € 35,–;

    • 2°. per jaar voor een abonnement voor het gebied van een gemeente: € 125,–;.

9. In het eerste lid, onderdeel s, vervalt het subonderdeel 1° en worden de subonderdelen 2° tot en met 5° vernummerd tot 1° tot en met 4°.

10. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Voor alle abonnementen tezamen als bedoeld in het eerste lid, onderdelen a tot en met i, l, m, n en q, voor het gebied van dezelfde gemeente is per jaar € 500,– verschuldigd.

11. Na het tweede lid worden, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot vijfde tot en met zevende lid, twee leden ingevoegd, luidende:

  • 3. Voor een abonnement op de gegevens, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, b, c, d, e, f, g, h, i, l, m, n of q, is per jaar verschuldigd:

    • a. voor het gebied van een waterschap of een veiligheidsregio: 10 maal het bedrag dat in het betreffende onderdeel verschuldigd is voor het aldaar bedoelde abonnement;

    • b. voor het gebied van een provincie: 15 maal het bedrag dat in het betreffende onderdeel verschuldigd is voor het aldaar bedoelde abonnement;

    • c. voor het gebied van Nederland: 100 maal het bedrag dat in het betreffende onderdeel verschuldigd is voor het aldaar bedoelde abonnement.

  • 4. Voor alle abonnementen tezamen op de gegevens, bedoeld in het eerste lid, onderdelen a tot en met i, l, m, n en q, is per jaar verschuldigd:

    • a. voor het gebied van hetzelfde waterschap of van dezelfde veiligheidsregio: 10 maal het bedrag, genoemd in het tweede lid;

    • b. voor het gebied van dezelfde provincie: 15 maal het bedrag, genoemd in het tweede lid;

    • c. voor het gebied van Nederland: 100 maal het bedrag, genoemd in het tweede lid.

12. Het vijfde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 5. Indien een opgave als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, b, c, d, e, f, g, h, i, j of k, een beperkte inhoud heeft, is voor die opgave een tarief verschuldigd dat gelijk is aan 60% van het tarief voor een volledige opgave.

B

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid, eerste zin, wordt ‘onderdelen o, onder 1° en u’ vervangen door: onderdelen a, subonderdeel 1°, b, c, subonderdeel 1°, d tot en met f, i, m, n, o, voor wat betreft voor een opgave per punt, en q, subonderdeel 1°.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het derde lid is van overeenkomstige toepassing indien de opgave, bedoeld in artikel 22, eerste lid, onderdelen a, subonderdeel 1°, b, c, subonderdeel 1°, d tot en met f, i of k, een beperkte inhoud heeft en het tarief, bedoeld in artikel 22, vijfde lid, verschuldigd is.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 januari 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Algemeen

Met ingang van 1 januari 2008 geldt het verplichte gebruik van de basisregistratie topografie binnen de overheid. Na een gewenningsperiode in 2008 krijgt dat verplichte gebruik, althans voor het landsdekkend topografisch bestand op een schaalniveau van 1:10.000, daadwerkelijk gestalte.

De inwinnings- en beheerkosten van de basisregistratie topografie vormen verreweg de grootste kostenpost (circa € 15,5 miljoen voor 2009). Om de drempel voor het gebruik van de basisregistratie zo klein mogelijk te maken worden vanaf 2009 de inwinnings- en beheerkosten gefinancierd uit de rijksbegroting en worden uit de tarieven uitsluitend nog de verstrekkingskosten gefinancierd. Voor 2009 worden de verstrekkingskosten begroot op in totaal € 800.000.

De financiering van de inwinningskosten en beheerkosten uit de rijksbegroting maakt een tariefdaling mogelijk van 83% voor de vectorbestanden, de objectgerichte basisbestanden en orthofoto’s. Voor de rasterbestanden gold al sinds enkele jaren een sterk verlaagd tarief. In de voorliggende regeling zijn die tarieven met 33% verlaagd.

In de voorliggende regeling is een tariefstructuur geïntroduceerd, die het mogelijk maakt om per afnemer de gegevensleveringen af te kopen tegen een vast bedrag per jaar (abonnementstarief). Dit is in lijn met het kabinetsbeleid om bij de basisregistraties, waar mogelijk, in de tariefstructuur een alternatief te bieden voor het afrekenen per raadpleging.

De tariefstructuur bestaat uit een basisbedrag per bestandstype voor een gemeente. Kleine gemeenten betalen hetzelfde als grote gemeenten. Dat uitgangspunt is inherent aan een verstrekkingstarief. De kosten van verstrekking van een bestand zijn voor een grote gemeente niet veel hoger dan voor een kleine gemeente. Door deze wijziging van de Regeling tarieven Kadaster wordt een jaarabonnement op een totaal aan bepaalde bestandstypen per gemeente geïntroduceerd tegen een ‘pakketprijs’, die circa 2/3 van de som van de afzonderlijke bedragen bedraagt. Door middel van vaste rekenfactoren is de ‘pakketprijs’ per gemeente omgerekend naar tarieven voor grotere gebieden. De ‘pakketprijs’ voor alle landelijke bestanden gezamenlijk bedraagt circa € 50.000.

De tarieven voor analoge kaarten en publicatierechten in artikel 22, eerste lid, onderdelen j, k, p, r, s, t en u, van de Regeling tarieven Kadaster zijn niet aangepast. Datzelfde geldt voor de tarieven voor maatwerk, bedoeld in artikel 22, zesde en zevende lid, van de Regeling tarieven Kadaster.

Omtrent de voorgenomen tariefaanpassingen voor levering van topografische gegevens is de gebruikersraad, bedoeld in artikel 16 van de Organisatiewet Kadaster, gehoord. De gebruikersraad heeft ingestemd met de voorliggende tariefaanpassingen.

Artikel I, onderdeel A, subonderdelen 1, 3, 5, 6 en 8 (artikel 22, eerste lid, onderdelen a tot en met f, i, m, n en q, van de Regeling tarieven Kadaster)

In artikel 22, eerste lid, onderdelen a tot en met f, i, m, n en q, van de Regeling tarieven Kadaster is telkens een abonnementstarief voor het gebied van een gemeente opgenomen. Dat tarief is, zoals gezegd, voor kleine gemeenten hetzelfde als voor grote gemeenten. Aan incidentele afnemers van de vector- en rasterbestanden, bedoeld in artikel 22, eerste lid, onderdelen a tot en met f en i, van de Regeling tarieven Kadaster, zoals gebruikers van de functionaliteit Gebiedsinformatie op MijnKadaster en Kadata-Internet, wordt een km2-tarief in rekening gebracht. Voor abonnees is het gebruik van deze functionaliteit vrij binnen hun abonnementsgebied en valt dus binnen het vaste jaarbedrag.

Artikel I, onderdeel A, subonderdelen 7 en 9 (artikel 22, eerste lid, onderdelen o en s, van de Regeling tarieven Kadaster)

Door de voorliggende regeling vervallen in artikel 22, eerste lid, onderdeel o, van de Regeling tarieven Kadaster de tarieven voor opgaven inzake topografische hoogtegegevens uit het terreinhoogtebestand. De verstrekking van die gegevens is stopgezet omdat die gegevens met hoge precisie beschikbaar zijn in het Actueel Hoogtebestand Nederland. Dat bestand is goed geïntegreerd met de topografische bestanden. Door de voorliggende regeling vervalt in artikel 22, eerste lid, onderdeel s, van de Regeling tarieven Kadaster het tarief voor negatieven en diapositieven van analoge luchtfoto’s. Er is namelijk geen vraag meer naar deze vorm van levering. Luchtfoto’s worden gedigitaliseerd. Een gevraagde historische luchtfoto wordt eerst gescand en vervolgens digitaal geleverd.

Artikel I, onderdeel A, subonderdelen 10 tot en met 12 (artikel 22, tweede tot en met vijfde lid, van de Regeling tarieven Kadaster)

In artikel 22, tweede lid (nieuw), van de Regeling tarieven Kadaster is het tarief opgenomen dat in rekening wordt gebracht indien een afnemer alle opgaven uit vector-, raster- en objectgerichte bestanden voor het gebied van dezelfde gemeente afneemt, die zijn vermeld in het eerste lid van dat artikel, onderdelen a tot en met f, i, m, n en q, alsmede het landelijk bestand TOP250namen (onderdeel l). Bij een abonnement op die bestanden geldt een ‘pakketprijs’ van € 500 per gemeente. Die prijs bedraagt circa 2/3 van de som van de afzonderlijke bedragen.

Het tarief voor een abonnement op een vector- of rasterbestand of op een objectgericht bestand bedraagt voor het gebied van een waterschap of veiligheidsregio 10 maal het bedrag per gemeente, voor het gebied van een provincie 15 maal het bedrag per gemeente en voor het landelijk bestand 100 maal het bedrag per gemeente.

Omdat het hier puur om verstrekkingskosten gaat speelt ook hier de uiteenlopende grootte van het grondgebied van waterschappen of provincies, net zo min als bij het grondgebied van gemeenten, een rol.

Diezelfde rekenfactoren van 10, respectievelijk 15 en 100 maal zijn van toepassing op de berekening van de ‘pakketprijs’ per waterschap of veiligheidsregio, respectievelijk per provincie en landelijk voor het totaal aan abonnementen op die bestanden, waarvoor de ‘pakketprijs’ per gemeente geldt.

In artikel 22, vijfde lid (nieuw), van de Regeling tarieven Kadaster is een afnemer niet langer een tarief verschuldigd ingeval meerdere eenheden binnen zijn organisatie gebruik maken van het abonnement op de in dat lid genoemde bestanden. Ook het vervallen van dat tarief is een gevolg van het feit dat aan afnemers uitsluitend de verstrekkingskosten in rekening worden gebracht.

Artikel I, onderdeel B (artikel 23, derde en vierde lid, van de Regeling tarieven Kadaster)

In artikel 23, derde lid, van de Regeling tarieven Kadaster is voor de verstrekking van bepaalde in dat lid genoemde gegevens een minimumbedrag van € 54,– vastgesteld. Daarvan is uitgezonderd de levering van gegevens door middel van internet. Door de voorliggende regeling is de werkingssfeer van dat lid uitgebreid tot een opgave per afgebeelde km2 inzake gegevens uit het geografisch basisbestand TOP10NL en de in artikel 22, eerste lid, onderdelen b tot en met f en i, genoemde vectorbestanden, rasterbestanden en objectgerichte bestanden. Voorts geldt dat minimumbedrag ook voor een enkele afname van een jaarabonnement op een vectorbestand, rasterbestand of objectgericht bestand per gemeente, als bedoeld in artikel 22, eerste lid, onderdelen b tot en met f, i, m en n, van de Regeling tarieven Kadaster. Tenslotte geldt het minimumbedrag van € 54,– voor de enkele afname van een orthofoto mozaïek (artikel 22, eerste lid, onderdeel q, van de Regeling tarieven Kadaster). Het nieuwe vierde lid van artikel 23 van de Regeling tarieven Kadaster voorziet erin dat het minimumbedrag voor afname ook geldt ingeval de kortingsregeling van toepassing is voor opgaven van bepaalde bestanden met een beperkte inhoud (artikel 22, tweede lid, van de Regeling tarieven Kadaster).

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven