Regeling aanwijzen Tafel van Alders als ander orgaan als bedoeld in artikel 8.23a, eerste en negende lid, Wet luchtvaart

7 september 2009

Nr. CEND/HDJZ-2009/573 sector LUV

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gelet op artikel 8.23a, eerste en negende lid, van de Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

Voor het experiment met het nieuwe normen- en handhavingstelsel voor de luchthaven Schiphol wordt de Tafel van Alders aangewezen als ander orgaan, als bedoeld in artikel 8.23a, eerste en negende lid, van de Wet luchtvaart.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Ingevolge artikel 8.23a, eerste lid, van de Wet luchtvaart kan de minister van Verkeer en Waterstaat (VenW) in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) bij ministeriële regeling bepalen dat bij wijze van experimentwordt afgeweken van de voorschriften in het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol. Hierbij is als voorwaarde gesteld dat de commissieregionaal overleg luchthaven Schiphol (CROS), bedoeld in artikel 8.34 Wet luchtvaart,of een ander bij ministeriële regeling aan te wijzen regionaal orgaan, bij advies heeft aangegeven dat het experiment een gunstig effect kan hebben op de hinderbeleving.

Het negende lid van artikel 8.23a bepaalt dat de CROS dan wel een ander bij ministeriële regeling aan te wijzen orgaan, de minister van VenW kan verzoeken om een ministeriële regeling als bedoeld in het eerste lid vast te stellen. De minister van VenW, in overeenstemming met de minister van VROM, overweegt het verzoek en deelt uiterlijk zes weken na ontvangst van het verzoek zijn overwegingen, met redenen omkleed, aan de commissie en aan de Tweede Kamer mee.

Naar aanleiding van de evaluatie van het Schipholbeleid is in december 2006 de Tafel van Alders ingesteld. De Tafel van Alders is een overlegtafel onder voorzitterschap van de heer Hans Alders met als doel het kabinet te adviseren over het bereiken van een balans tussen de groei van de luchtvaart op Schiphol, de hinderbeperking en de kwaliteit van de omgeving. Deelnemers aan de Tafel zijn de luchtvaartpartijen (Schiphol Group, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM), de Bestuurlijke Regie Schiphol (vertegenwoordigd door bestuurders van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen, Castricum en Amsterdam), omwonenden van Schiphol (vertegenwoordigd via de CROS en de Vereniging Gezamenlijke Platforms), en het rijk (vertegenwoordigers van de ministeries van VenW en VROM).

In juni 2007 heeft de Tafel van Alders advies uitgebracht over de korte termijn ontwikkeling van Schiphol en de regio (tot 2010). Op 1 oktober 2008 heeft de Tafel van Alders het advies voor de middellange termijn ontwikkeling (2010–2020) uitgebracht. Het kabinet heeft deze adviezen en de bijbehorende afspraken over hinderbeperking, selectiviteit en maatregelen voor de verbetering van de leefomgevingskwaliteit in zijn geheel overgenomen.

In het Aldersadvies voor de middellange termijn zijn de contouren voor een nieuw normen- en handhavingstelsel opgenomen. Geadviseerd wordt om op basis van artikel 8.23a Wet luchtvaart een twee jaar durend experiment te starten, voorzien per mei 2010, dat moet aantonen of het stelsel goed werkt en de noodzakelijke bescherming voor de omgeving en de benodigde flexibiliteit voor de luchthaven biedt. Voorts wordt geadviseerd om bij de besluitvorming over het experiment de Tafel van Alders als adviserend orgaan te laten optreden richting de minister van VenW en de minister van VROM.

Met de onderhavige regeling wordt dit onderdeel van het Aldersadvies geëffectueerd en wordt de Tafel van Alders aangewezen als orgaan als bedoeld in artikel 8.23a, eerste en negende lid, van de Wet luchtvaart, in plaats van de CROS.

Overeenkomstig het achtste lid van dit artikel zal het ontwerp van de regeling voor het experiment met het nieuwe normen- en handhavingstelsel voor Schiphol wel voor advies aan de CROS worden voorgelegd.

Over de regeling bestaat overeenstemming met de minister van VROM.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven