Wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad in verband met het vervallen van het betalingsverkeer via rekening courant en wijziging van de wijze van betalen van de verwijderingsbijdrage

31 augustus 2009

Nr. CEND/HDJZ-2009/948 sector AWW

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op artikel 62, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling erkenning bedrijfsvoorraad wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het einde van onderdeel c wordt ‘en’ toegevoegd.

2. De onderdelen d en e vervallen.

3. Onderdeel f wordt geletterd onderdeel d.

B

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. De dubbele punt aan het eind van de aanhef vervalt.

2. In onderdeel a vervalt de aanduiding ‘a.’ en wordt ‘, en’ vervangen door een punt.

3. Onderdeel b vervalt.

C

Artikel 13, achtste lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. dient het erkende bedrijf de voor de aanvraag van kentekenbewijzen verschuldigde tarieven te betalen op een door de Dienst Wegverkeer te bepalen wijze;

D

Artikel 14, twaalfde lid, komt te luiden:

  • 12. Het erkende bedrijf dient de verschuldigde tarieven in verband met de aangevraagde uitvoerkentekenbewijzen te betalenop een door de Dienst Wegverkeer te bepalen wijze.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Algemeen

In de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad is op een aantal plaatsen het aanhouden van een rekening courant voorgeschreven. De Dienst Wegverkeer (hierna: RDW) heeft besloten het betalingsverkeer op grond van een rekening-courantverhouding af te schaffen. Betalingen zullen voortaan door middel van incasso plaatsvinden, aangezien betaling door middel van een rekening courant een achterhaalde methode is. In verband hiermee is de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad op enkele punten aangepast. Thans is geregeld dat betaling van de diverse tarieven dient plaats te vinden op door de RDW te bepalen wijze (artikel I, onderdelen C en D) en is de eis dat men een rekening-courantovereenkomst met de RDW moet hebben gesloten verwijderd (artikel I, onderdeel B).

Daarnaast zijn uit de regeling de verwijzingen naar de betaling van de verwijderingsbijdrage aan Auto Recycling Nederland verwijderd (artikel I, onderdelen A en C), omdat dit betalingsverkeer inmiddels is opgeheven. Sinds 2007 wordt de verwijderingsbijdrage namelijk door Autorecycling Nederland zelf bij de importeurs geïnd.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

De onderhavige regeling brengt geen wijziging in de administratieve lasten met zich, noch is er sprake van bedrijfseffecten. Het afschaffen van de betaling via rekening courant heeft geen gevolgen voor het aantal handelingen dat erkende bedrijven moeten uitvoeren.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven