Regeling van de Minister van Economische Zaken van 25 augustus 2009, nr. WJZ/9147113, tot wijziging van de Subsidieregeling Sterktes in innovatie en van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 4 en 16 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.7 van de Subsidieregeling sterktes in innovatie wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. maritiem..

ARTIKEL II

De Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 wordt gewijzigd als volgt:

A

In de tabel in artikel 1 komt bij nummer 3.3, Subsidieregeling sterktes in innovatie (IOP’s), Genomics (periode vooraanmelding) in kolom 5 te staan: 01-09 t/m 17-09.

B

In de tabel in artikel 1 komt bij nummer 3.3, Subsidieregeling sterktes in innovatie (IOP’s), Self healing materials (periode vooraanmelding) in kolom 5 te staan: 04-09 t/m 16-10.

C

In de tabel in artikel 1 komt bij nummer 3.3, Subsidieregeling sterktes in innovatie (IOP’s), Generieke communicatie (periode vooraanmelding) in kolom 5 te staan: 09-10 t/m 6-11.

D

In de tabel in artikel 1 wordt aan punt 3.3 toegevoegd:

...

...

 

Maritiem (periode vooraanmelding)

01-10 t/m 30-10

  

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 augustus 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Algemeen

Onderdeel van het maritieme innovatieprogramma is een deelprogramma gericht op het ontwikkelen van lange termijn vraaggestuurd onderzoek. De wijziging die in deze regeling is opgenomen maakt dat deelprogramma mogelijk en is naar aanleiding van een verzoek van het programma om een IOP-tender te organiseren ingevoegd. Hiervoor was budget gereserveerd op de EZ-begroting.

2. Administratieve lasten

Op 1 oktober 2009 wordt voor IOP Maritiem via de regeling openstelling en budgetten een call voor vooraanmeldingen geopend voor de periode 1 oktober 2009–1 november 2009. Het beschikbare bedrag is € 1,2 mln. De call voor de uitgewerkte aanvragen zal in het voorjaar 2010 plaatsvinden.

Het IOP Maritiem valt onder de subsidieregeling Sterktes in Innovatie. In die regeling is er voor gekozen om de administratieve lasten zo laag mogelijk te maken. De administratieve lasten voor het aanvragen van subsidie bestaan uit het invullen van het aanvraagformulier, het opstellen van een projectplan volgens een vaste structuur. Dit faciliteert de aanvrager en voorkomt dat achteraf nog informatie moet worden nagestuurd. Middels advies vooraf door de uitvoerder van de regeling en goede communicatie over precieze doelstellingen en gevraagde activiteiten wordt zoveel mogelijk voorkomen dat indieners voor niets aanvragen indienen. Tussentijdse rapportages zullen twee keer per jaar plaatsvinden in samenhang met de begeleidingscommissies van een project. Voor de accountantsverklaring zijn uniforme formulieren opgesteld. Bij het ontwerpen van de aanvraag- en vaststellingsformulieren is zoveel mogelijk aangesloten bij reeds bestaande formulieren. De totale administratieve lasten voor het oriënteren op, het verkrijgen van en het verantwoorden van subsidie komen voor de projecten neer op 11 procent van het beschikbare subsidiebedrag van € 1,2 mln. Ingeschat wordt dat in totaal 15 vooraanmeldingen en 8 uitgewerkte voorstellen zullen worden ingediend. Van deze projecten zullen er naar verwachting 4 worden gehonoreerd. Per project zullen ongeveer 3 partijen betrokken zijn. Al deze aspecten meegenomen worden de totale administratieve lasten geraamd op € 133.140 of 11 procent van het beschikbare subsidiebedrag.

II. Artikelsgewijs

Artikel II

Met dit artikel wordt een aantal vooraanmeldingsperiodes gepubliceerd vallende onder de Subsidieregeling sterktes in innovatie.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven