stcrt-2009-12909-001.png Verlenging voorkeursrecht gemeente Wageningen

De gemeenteraad van Wageningen heeft op 6 juli 2009 besloten het voorkeursrecht dat is gevestigd bij raadsbesluit van 17 april 2007 (gepubliceerd in de Staatscourant op 18 april 2007) voor percelen in het westelijk deel van Wageningen en De Dreijen te verlengen met één jaar, derhalve van 17 september 2009 tot 17 september 2010. Het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en beperkt gerechtigden van de aangewezen gronden wanneer zij hun gronden dan wel de daarop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Wageningen te koop moeten aanbieden. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen een afzonderlijke kennisgeving.

Het raadsbesluit dateert van 17 april 2007. Ingevolge artikel 9.4.1, eerste lid van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening in samenhang met artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeenten (oud), geldt het huidige voorkeursrecht gedurende 2 jaar en 5 maanden ná de dagtekening van voornoemd raadsbesluit (derhalve tot 17 september 2009).

Deze periode van twee jaar en vijf maanden kan door de raad met één jaar worden verlengd, derhalve tot 17 september 2010. Van deze mogelijkheid heeft de raad in haar vergadering van 6 juli 2009 gebruik gemaakt. Om het voorkeursrecht nadien te behouden moet er tijdig een bestemmingsplan zijn vastgesteld. Alsdan eindigt het voorkeursrecht van rechtswege 10 jaar na inwerkingtreding van het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het raadsbesluit ligt tezamen met bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaarten en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing en verlenging opgenomen percelen, hun grootte, de grootte van de perceelsgedeelten, alsmede de namen van de eigenaren en beperkt gerechtigden van de daarop rustende zakelijke rechten en overige stukken vanaf 3 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage bij het loket Ruimte, Olympiaplein 1 in Wageningen. Het loket is op werkdagen geopend van 9:00 uur tot 12:00 uur. De stukken kunnen ook op afspraak worden ingezien. Het besluit met bijbehorende bijlagen ligt gedurende de termijn van zes weken ook ter inzage bij de openbare bibliotheek te Wageningen (zie voor de actuele openingstijden: www.bblthk.nl <http://www.bblthk.nl>).

Bezwaar en beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande op de dag na publicatie in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen. De termijn van zes weken loopt derhalve van 3 september 2009 tot en met 14 oktober 2009. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: de Raad van de gemeente Wageningen, Postbus 1, 6700 AA, Wageningen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d. de gronden van het bezwaar.

Degene die een bezwaarschrift indient kan ook, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht de voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Voor inhoudelijke vragen kunt u bellen met het Grondbedrijf van de gemeente Wageningen (tel: 0317-492767). Voor overige vragen kunt u bellen met het loket Ruimte (tel: 0317-492700).

Burgemeester en wethouders van Wageningen.

Naar boven