Regeling van de Minister van Economische Zaken van 19 augustus 2009, nr. WJZ/9133397, tot wijziging van de Tijdelijke energieregeling markt en innovatie

Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke energieregeling markt en innovatie wordt gewijzigd als volgt:

Onder vernummering van Hoofdstuk 7 tot Hoofdstuk 8 en artikel 7.1 en 7.2 tot artikel 8.1 en 8.2, wordt voor Hoofdstuk 7. Slotbepalingen een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 7. INVESTERINGEN VOOR VERLAGING ELEKTRICITEITSAANSLUITING VAN WARMTEPOMPHOUDERS

Artikel 7.1

In dit hoofdstuk wordt verstaan onder:

elektrisch aangedreven warmtepomp, niet zijnde een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp:

een warmtepomp met een elektrisch vermogen groter dan zes kW die bestemd is als hoofd- of basisverwarming van een woning en die niet primair gericht is op actieve koeling of verwarming van tapwater, waarbij warmte wordt onttrokken aan de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater;

elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp:

een warmtepomp met een elektrisch vermogen groter dan zes kW die bestemd is als hoofd- of basisverwarming van een woning is en niet primair gericht is op actieve koeling of verwarming van tapwater, waarbij de warmtepomp warmte onttrekt aan de buitenlucht of aan de ventilatielucht van de woning en warmte afgeeft met behulp van een warmte-afgiftesysteem met water als distributiemedium;

warmtepomp:
  • 1°. een elektrisch aangedreven warmtepomp, niet zijnde een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp of

  • 2°. een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp.

Artikel 7.2
  • 1. De minister verstrekt op aanvraag een subsidie voor het treffen van technische maatregelen aan een eigenaar van een woning die:

    • a. voor 1 september 2009 een warmtepomp bezit,

    • b. technische maatregelen met betrekking tot de warmtepomp of de elektriciteitsinstallatie van de woning heeft getroffen die een verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting mogelijk maakt en die noodzakelijk zijn in verband met het gebruik van de warmtepomp, en

    • c. een verzoek om verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting heeft ingediend bij de regionale netbeheerder.

  • 2. Op een subsidie als bedoeld in het eerste lid zijn niet van toepassing:

    • a. artikel 1.7, onderdeel b, van deze regeling;

    • b. de artikelen 10, tweede, derde, vijfde en zesde lid, 11 tot en met 14, 23, a, b, c, d, f en h, en 36 tot en met 42 van het Kaderbesluit EZ-subsidies.

  • 3. De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande beschikking tot subsidieverlening.

Artikel 7.3

Voor subsidie komen in aanmerking de rechtstreeks aan de technische maatregelen, bedoeld in artikel 7.2, onderdeel b, toe te rekenen gemaakte en betaalde kosten.

Artikel 7.4

De subsidie voor het treffen van technische maatregelen als bedoeld in artikel 7.2, onderdeel b, bedraagt:

  • a. € 100 indien de subsidiabele kosten € 100 of minder bedragen dan wel indien de aanvrager hiervoor heeft gekozen;

  • b. € 200 indien de subsidiabele kosten € 101 tot en met € 300 bedragen;

  • c. € 400 indien de subsidiabele kosten meer dan € 300 bedragen.

Artikel 7.5

De minister verdeelt het subsidieplafond op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Artikel 7.6

Het formulier voor het indienen van een aanvraag om een subsidie is opgenomen in bijlage 16.

ARTIKEL II

De Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 wordt gewijzigd als volgt:

Na de tabel van artikel 1 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

  • 1. Als perioden in 2009 en 2010, waarin subsidie-aanvragen kunnen worden ingediend krachtens de in kolom 2 genoemde subsidieregelingen en de in kolom 3 genoemde artikelen, in voorkomende gevallen verbijzonderd naar de in kolom 4 omschreven of aangeduide groepen van aanvragers, projecten of aanvragen, worden vastgesteld de daarbij behorende perioden, genoemd in kolom 5; deze perioden eindigen op de genoemde datum om 17.00 uur.

  • 2. Artikel 1, tweede en derde lid, is van overeenkomstige toepassing.

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    Nr.

    Regeling

    Artikel

    Groep

    Openstelling 2009 en 2010

    Plafond €

    Tijdelijke energieregeling markt en innovatie

    1.1

    Tijdelijke energieregeling markt en innovatie (investeringen voor verlaging elektriciteitsaansluiting van warmtepomphouders)

    7.2

     

    1-9-2009 t/m 15-12-2010

    4.290.000

ARTIKEL III

Als bijlage 16, behorende bij artikel 7.6 van de Tijdelijke energieregeling markt en innovatie, wordt vastgesteld de bij deze regeling behorende bijlage.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 augustus 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Algemeen

Deze regeling wijzigt de Tijdelijke energieregeling markt en innovatie (TERM). Met deze regeling wordt beoogd woningeigenaren die in het bezit zijn van een warmtepomp door middel van het verstrekken van een subsidie financieel te compenseren voor het treffen van technische maatregelen die een verlaging van de capaciteit van elektriciteitsaansluiting mogelijk maakt. Dit is aangekondigd bij brief van de Minister van Economische Zaken (hierna: de minister) van 11 maart 2009 aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2008/09, 31 374, nr. 35).

Een verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting voor warmtepomphouders is belangrijk geworden door invoering per 1 januari 2009 van het gebruiksonafhankelijk transporttarief voor elektriciteit, ook wel het capaciteitstarief genoemd. Het capaciteitstarief maakt onderdeel uit van het pakket maatregelen van wet- en regelgeving ten behoeve van de verbetering van de werking van de markt voor elektriciteit en gas.

Woningeigenaren die in het bezit zijn van een warmtepomp ondervinden nadelige effecten van de introductie van het capaciteitstarief, aangezien ten behoeve van de warmtepomp de doorlaatwaarde van de elektriciteitsaansluiting vaak groter is dan bij andere woningen. Door technische maatregelen te treffen kan het gebruik van een warmtepomp echter mogelijk zijn bij een elektriciteitsaansluiting met een kleinere doorlaatwaarde. Het is onwenselijk dat de (volledige) kosten van deze technische maatregelen ten laste komen van bezitters van warmtepompen, vooral omdat de technologie van warmtepompen door de minister aangemoedigd wordt door middel van beleid en ondersteuning. De aanschaf van warmtepompen in het verleden zou daarom niet alsnog tot nadelen mogen leiden.

2. Hoofdlijnen instrument

Op grond van deze regeling zal een eigenaar van een woning die voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling (1 september 2009) een warmtepomp bezit onder voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Eén van die voorwaarden is dat de bezitter van de warmtepomp technische maatregelen met betrekking tot de warmtepomp of de elektriciteitsinstallatie van de woning moet hebben getroffen die een verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting mogelijk maakt en die noodzakelijk zijn in verband met het gebruik van de warmtepomp. Daarnaast zal hij een verzoek om verlaging van de capaciteit van de elektriciteit van de elektriciteitsaansluiting moeten hebben ingediend bij de regionale netbeheerder.

De technische maatregelen waar het om gaat kunnen behalve de aanschaf van een apparaat (zoals een piekregelsysteem) ook activiteiten of diensten betreffen die nodig zijn (zonder de aanschaf van een apparaat) om het elektriciteitssysteem van de woning met een warmtepomp bestand te laten zijn tegen de piekvraag. Deze investeringen kunnen dus van verschillende aard zijn: het treffen van maatregelen in de meterkast, het herinrichten van de groepenverdeling, het anders dimensioneren van de warmtepomp of bijbehorende bijverwarming, of het plaatsen van een piekregelsysteem binnen de elektriciteitsinstallatie van het huis. De subsidiabele kosten zijn die gemaakte en betaalde kosten van de technische maatregelen, bedoeld in artikel 7.2, eerste lid, onderdeel b.

Aangezien het grootste deel van de bezitters van een warmtepomp zonder grote technische maatregelen in staat wordt geacht om de elektriciteitsaansluiting te verlagen is ervoor gekozen voor hen een eenvoudig regime te hanteren voor de aanvraag van een subsidie, met daaraan de mogelijkheid een subsidie van € 100 te verlenen. Indien er toch meer kosten dienen te worden gemaakt kunnen deze door middel van het uitgebreide regime gecompenseerd worden met een subsidie van € 200 of € 400, afhankelijk van de hoogte van de subsidiabele kosten. Er kan slechts aanspraak worden gemaakt op één van de bovengenoemde bedragen.

De eisen voor het aanvragen van een subsidie op grond van het eenvoudige regime zijn onder meer het bij de subsidieaanvraag meesturen van een bewijs van het bezit van een warmtepomp en de verklaring dat een verzoek om verlaging van de elektriciteitsaansluiting is ingediend bij de regionaal netbeheerder. Voor het uitgebreide regime gelden extra eisen voor de aanvraag van een subsidie: de daadwerkelijk gemaakte en betaalde kosten moeten inzichtelijk gemaakt worden, en door de subsidieaanvrager bewaard worden voor mogelijke controles van de uitvoerende instantie. Tevens dient in een verklaring van de desbetreffende monteur of installateur op het formulier te worden overlegd dat de werkzaamheden die zijn uitgevoerd noodzakelijk zijn voor, en zullen leiden tot, de verlaging van de elektriciteitsaansluiting van de bezitter van een warmtepomp.

Subsidie kan worden aangevraagd door een eigenaar van een woning die een warmtepomp in bezit heeft voor inwerkingtreding van deze regeling. De inwerkingtreding van onderhavige regeling is meer dan een half jaar na inwerkingtreding van het gebruiksonafhankelijk transporttarief voor elektriciteit op 1 januari 2009. Vanaf de inwerkingtreding van deze subsidieregeling worden kopers van een warmtepomp daarom in staat geacht bij de overweging een warmtepomp aan te schaffen ook het capaciteitstarief mee te nemen in de overwegingen. Deze overweging bij de aanschaf leidt dan (veelal) tot een keuze voor een juist gedimensioneerde warmtepomp of elektrische bijverwarming, of het plaatsen van een warmtepomp die geschakeld kan worden middels een voorrangschakelaar. Dit geldt voor nieuwbouw en bestaande bouw.

3. Uitvoering

Deze regeling is gebaseerd op de Kaderwet EZ-subsidies. Dit hoofdstuk wordt namens de minister door SenterNovem uitgevoerd. Daar is ook het benodigde formulier voor het aanvragen van een subsidie verkrijgbaar.

4. Administratieve lasten

In de regeling is nadrukkelijk gepoogd om een balans te zoeken tussen eenvoud voor de aanvrager en borging dat de subsidie aan die partijen toekomt waar deze voor bedoeld is. Daarom is ervoor gekozen om allereerst een eenvoudig regime te hanteren waarmee het merendeel van de betrokkenen geholpen is. Voor het uitgebreide regime wordt naast een gespecificeerde declaratie ook een verklaring gevraagd op het formulier van de installateur of monteur dat de werkzaamheden zijn verricht in het kader van deze subsidie.

Per saldo beperken de lasten voor de aanvraag van de subsidie zich allereerst tot het kennisnemen van de subsidieregeling en het doorgronden daarvan. Vervolgens wordt de aanvrager geacht een formulier in te vullen en dit op te sturen met de daarbij behorende stukken. Voor 11.500 warmtepompen worden de administratieve lasten van de regeling geraamd op:

11.500 × 30 minuten

:

kennisnemen en doorgronden van de regeling = 5750 uur

11.500 × 30 minuten

:

invullen formulier etc. = 5750 uur

11.500 × 1 euro

:

versturen formulier etc. = 11.500 euro

Geconcludeerd kan worden dat de vereisten die gesteld worden aan de subsidieverlening en de bijbehorende administratieve lasten zo laag mogelijk zijn gehouden, met daarbij in acht genomen het belang om een juiste verstrekking van publieke gelden te waarborgen. Bovenstaande kosten worden ten opzichte van het bedrag van de subsidie daarbij zeker binnen proportie geacht. Er is verder geen reductiepotentieel zonder de grenzen van bovengenoemd belang van waarborging te passeren.

5. Staatssteun en notificatie

Van onderhavige regeling kunnen behalve particulieren ook entiteiten profiteren die zich bezig houden met economische activiteiten in de zin van het EU-Verdrag. De regeling heeft primair het karakter van nadeelcompensatie ter zake van invoering van het capaciteitstarief kleinverbruikers. Van een mogelijke verstoring van de concurrentie is hier dan ook geen sprake, integendeel: de eerder ontstane verstoring als gevolg van de invoering van het capaciteitstarief kleinverbruikers wordt ermee ongedaan gemaakt. De conclusie moet dan ook zijn dat hier geen sprake is van staatssteun in de zin van het EU-Verdrag.

Deze regeling is op 24 juli 2009 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen (2009/427/NL) ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van Richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEG L 217).

II. Artikelen

Artikel 7.1

In dit artikel is een aantal definities opgenomen die voor dit hoofdstuk gelden.

Allereerst bevat artikel 7.1 een definitie van een elektrisch aangedreven warmtepomp, niet zijnde een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp en een definitie van een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp.

Het begrip warmtepomp is ten slotte een overkoepelend begrip. Overal waar in dit hoofdstuk de term warmtepomp wordt gebruikt, moet een elektrisch aangedreven warmtepomp, niet zijnde een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp dan wel een elektrisch aangedreven lucht/waterwarmtepomp gelezen worden.

Artikel 7.2

Het eerste lid van dit artikel bevat een aantal belangrijke criteria voor het verstrekken van subsidie op grond van dit hoofdstuk. Allereerst zal alleen subsidie verstrekt kunnen worden aan een eigenaar van een woning die voor de datum van inwerkingtreding van dit hoofdstuk (1 september 2009) een warmtepomp bezit. Daarnaast zal alleen subsidie verstrekt kunnen worden indien de eigenaar van een woning technische maatregelen met betrekking tot de warmtepomp of de elektriciteitsinstallatie van de woning heeft getroffen die een verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting mogelijk maakt en die noodzakelijk zijn in verband met het gebruik van de warmtepomp. Per woning komen dus slechts de kosten van de technische maatregelen met betrekking tot of in verband met het gebruik van één warmtepomp voor subsidie in aanmerking. Ten slotte zal de aanvrager een verzoek om verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting ingediend moeten hebben bij de regionale netbeheerder.

Ingevolge het tweede lid zijn een aantal bepalingen uit hoofdstuk 1 van de Tijdelijke energieregeling markt en innovatie en het Kaderbesluit EZ-subsidies niet van toepassing. In onderdeel b van het tweede lid is onder andere bepaald dat artikel 23, a, b, c, d, f en h, van het Kaderbesluit EZ-subsidies niet van toepassing is. Dit betekent dat op grond van de artikelen 22 en 23, onderdeel e, van het Kaderbesluit EZ-subsidies een aanvraag om subsidie kan worden afgewezen.

Artikel 6, eerste lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies is niet uitgezonderd in onderdeel b van het tweede lid van artikel 7.2 en is dus van toepassing op subsidies die op basis van de TERM kunnen worden verstrekt als compensatie voor de kosten van het treffen van technische maatregelen als bedoeld in artikel 7.2, eerste lid, onderdeel b. Genoemd artikel 6, eerste lid, brengt mee dat een aanvrager voor dezelfde subsidiabele kosten slechts eenmaal het bedrag aan subsidie kan krijgen dat op grond van de TERM voor die kosten aan hem kan worden verstrekt. Als het om andere subsidiabele kosten gaat (bijv. omdat een aanvrager eigenaar is van meerdere woningen met warmtepompen en hij daarom op basis van hoofdstuk 7 van de TERM meerdere aanvragen doet), komt hij uiteraard voor die kosten opnieuw voor het subsidiebedrag in aanmerking dat op grond van de TERM kan worden verstrekt.

Artikel 7.3

In dit artikel is een omschrijving opgenomen van de subsidiabele kosten die in aanmerking worden genomen voor de bepaling van de hoogte van de subsidie op grond van artikel 7.4. Voor subsidie komen in aanmerking de rechtstreeks aan de technische maatregelen, bedoeld in artikel 7.2, onderdeel b, toe te rekenen gemaakte en betaalde kosten.

Artikel 7.4

In dit artikel is aangegeven op welke wijze de hoogte van de subsidie wordt bepaald. De subsidie voor het treffen van technische maatregelen als bedoeld in artikel 7.2, onderdeel b, bedraagt € 100 indien de subsidiabele kosten € 100 of minder bedragen dan wel indien de aanvrager hiervoor in zijn aanvraagformulier heeft gekozen. Het gaat hier om een subsidie dat valt onder het eenvoudige regime waarop in hoofdstuk 2 van de toelichting is ingegaan.

Ingevolge onderdeel b zal de subsidie € 200 bedragen indien de subsidiabele kosten € 101 tot en met € 300 bedragen en ingevolge onderdeel c zal de subsidie € 400 bedragen indien de subsidiabele kosten meer dan € 300 bedragen. Het betreft hier subsidies die vallen onder het uitgebreide regime.

Artikel 7.5

Dit artikel bepaalt dat de minister het subsidieplafond op volgorde van binnenkomst van de aanvragen verdeelt.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

BIJLAGE 16, AANVRAAGFORMULIER ALS BEDOELD IN ARTIKEL 7.7 VAN DE TIJDELIJKE ENERGIEREGELING MARKT EN INNOVATIE

AANVRAAGFORMULIER Investeringen voor verlaging elektriciteitsaansluiting van warmtepomphouders

0. Voorwaarden voor subsidieaanvraag

  • 0.1 Heeft u reeds eerder subsidie ontvangen op grond van hoofdstuk 7 van de Tijdelijke energieregeling markt en innovatie (Investeringen voor verlaging elektriciteitsaansluiting van warmtepomphouders) voor dezelfde woning met een warmtepomp?

    • O Ja: u heeft geen recht meer op subsidie en u hoeft het formulier daarom niet verder in te vullen.

    • O Nee: ga verder met 0.2

  • 0.2 Bent u eigenaar van een woning en voor 1 september 2009 in het bezit gekomen van een warmtepomp?

    • O Ja: ga verder met 0.3.

    • O Nee: u heeft geen recht op subsidie en u hoeft het formulier daarom niet verder in te vullen.

  • 0.3 Heeft u een verzoek om verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting ingediend bij uw regionale netbeheerder?

    • O Ja: ga verder met 0.4.

    • O Nee: u heeft (nog) geen recht op subsidie en u hoeft het formulier daarom niet verder in te vullen.

  • 0.4 Bent u een in Nederland gevestigde natuurlijke persoon, rechtspersoon of vennootschap?

    • O Ja: ga verder met deel 1 (algemene gegevens).

    • O Nee: u heeft geen recht op subsidie en u hoeft het formulier daarom niet verder in te vullen.

1. Algemene gegevens

  • 1.1a Gegevens eigenaar-bewoner (alleen invullen als u voor uw eigen woning een aanvraag indient)

    Achternaam:

    Tussenvoegsel:

    Voorletters:

    Adres:

    Postcode:

    Plaats:

    Land:

    Telefoon:

    E-mailadres:

    (Post)bankrekeningnummer:

    Burgerservicenummer:

  • 1.1b Gegevens eigenaar-verhuurder (alleen invullen als u een aanvraag indient voor een woning die u verhuurt)

    Naam organisatie:

    Naam contactpersoon:

    Ondernemingsvorm:

    Inschrijfnummer Kamer van Koophandel:

    (Post)bankrekeningnummer:

    Postadres:

    Postcode:

    Plaats:

    Land:

    Telefoonnummer:

  • 1.2 Gegevens contactpersoon (als die afwijken van de onder 1.1a of 1.1b ingevulde gegevens)

    Naam contactpersoon:

    Postadres:

    Postcode:

    Plaats:

    Land:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

>>U kunt nu verder gaan met deel 2 van het formulier<<

2. Specifieke gegevens

  • 2.1 Wanneer heeft u een verzoek om verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting ingediend bij uw regionale netbeheerder?

    (DD-MM-JJJJ): .....

  • 2.2 Sinds wanneer bent u bezitter van een warmtepomp? (Indien de warmtepomp ná 1 september 2009 in uw bezit is gekomen, dan komt u niet in aanmerking voor subsidie). Zie opmerking bij 0.2 over artikel 7.2, eerste lid, onderdeel a.

    (DD-MM-JJJJ):…..

  • 2.3 Welk merk en type warmtepomp bezit u? (Warmtepompboilers en airconditioners zijn uitgesloten van de regeling. Er zijn 2 soorten warmtepompen die in aanmerking komen voor de subsidieregeling (zie artikel 7.1, eerste en tweede gedachtestreep) Eventueel kunt u een meldcode aangeven die u kunt vinden op de website van de subsidieregeling ‘Duurzame Warmte voor bestaande woningen’ zie: www.senternovem.nl/duurzamewarmte/productenlijst)

    .....

  • 2.4 Welke subsidievorm wilt u aanvragen?

    • O Eenvoudige aanvraag (de subsidiabele kosten bedragen € 100 of minder; of u wilt ondanks hogere kosten toch graag de eenvoudige aanvraag): U vraagt een subsidie aan van € 100.

      >>U kunt nu verder gaan met vraag 2.6 van het formulier<<

    • O Uitgebreide aanvraag (de subsidiabele kosten bedragen € 101 tot en met € 300): U vraagt een subsidie aan van € 200.

    • O Uitgebreide aanvraag (de subsidiabele kosten bedragen meer dan € 300): U vraagt een subsidie aan van € 400.

  • 2.5 Alleen in geval van een uitgebreide aanvraag: Wat is de hoogte van de gemaakte en betaalde subsidiabele kosten (inclusief BTW)? (zie rekenhulp hieronder)

    Bedrag: € .....

    Rekenhulp

    Welke werkzaamheden zijn er uitgevoerd?

    Aanpassingen in de meterkast nl:

    Bedrag: € .....

    Aanpassingen aan de warmtepomp nl:

    Bedrag: € .....

    Investeringen van een voorrangsschakelaar: Type?

    Bedrag: € .....

    Installeren van een vermogensbegrenzer: Type?

    Bedrag: € .....

    Verrichten van diensten nl:

    Bedrag: € .....

    Anders nl:

    Bedrag: € .....

    Totale subsidiabele kosten:

    Bedrag: € .....

  • 2.6 Welk subsidiebedrag vraagt u aan? € .....

    U kunt het te vragen subsidiebedrag met behulp van tabel 1 bepalen:

    Tabel 1 Subsidiebedragen

    Subsidievorm

    Totale subsidiabele projectkosten (zie vraag 2.6)

    Subsidie (€)

    Eenvoudige aanvraag

    Bedrag € 100 of minder

    € 100

    Uitgebreide aanvraag

    Bedrag € 101 tot en met € 300

    € 200

    Uitgebreide aanvraag

    Bedrag > € 300

    € 400

>>U kunt nu verder gaan met deel 3 van het formulier<<

3. Uitbetaling van de subsidie

Aandachtspunten:
  • De subsidieregeling loopt van 1 september 2009 tot en met 15 december 2010;

  • Subsidiebedragen kunnen worden verleend zolang het subsidiebudget nog niet is uitgeput.

  • Ter onderbouwing van de subsidieaanvraag, moet u kopie(ën) van betaalbewijs/-bewijzen of garantiecertificaat van de warmtepomp meesturen;

  • Bij een uitgebreide subsidieaanvraag dient degene die de werkzaamheden heeft uitgevoerd te verklaren dat dit gebeurd is in een woning met een warmtepomp met als doel om de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting te kunnen verlagen;

  • De subsidieverleningbeschikking wordt binnen 13 weken na ontvangst van de subsidieaanvraag verstuurd indien er aan de voorwaarden van de subsidieregeling wordt voldaan;

  • U dient kopieën van betaalwijzen van de gemaakte en betaalde subsidiabele kosten gedurende 6 maanden na uitkering van het subsidiebedrag te bewaren. SenterNovem kan steekproefsgewijs gegevens controleren.

  • Bij vermeend misbruik van de subsidieregeling zal aangifte worden gedaan bij de FIOD/ECD.

>>U kunt nu het formulier bij deel 4 ondertekenen<<

4. Ondertekening

  • 4.1 Meegestuurde bijlagen

    • O kopie betaalbewijs warmtepomp of onderhoudscontract of garantiebewijs

    • O anders n.l. .....

    Maak een kopie van de aanvraag voor uw eigen administratie. Er is altijd een originele handtekening vereist.

  • 4.2 Ondertekening

    Als dit formulier wordt ondertekend door een ander dan de aanvrager, moet een machtiging bijgevoegd worden. Een voorbeeld van een machtiging kunt u downloaden op www.senternovem.nl.

    Aldus naar waarheid ingevuld,

    Naam ondertekenaar:

    Plaats:

    Datum:

    Handtekening:

  • 4.3 Verklaring van monteur/installateur(alleen bij een uitgebreide subsidieaanvraag)

    Hierbij verklaart,

    Naam installatiebedrijf: .....

    Adres bedrijf: .....

    Postcode: .....

    Plaats: .....

    Naam monteur en ondertekenaar: .....

    Datum: .....

    Handtekening: .....

     

    dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd die nodig zijn in verband met het gebruik van de warmtepomp in de onder deel 1 vermelde woning teneinde een verlaging van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting mogelijk te maken en dat de voor deze werkzaamheden gemaakte en in rekening gebrachte kosten, zoals deze onder punt 2.5 zijn vermeld, zijn betaald.

Naar boven