Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 23 augustus 2009, nr. WJZ/9144662, houdende wijziging van de Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2006, nr. WJZ/6099780, houdende strafbaarstelling van ongeoorloofde overdracht van programmatuur en technologie van strategische goederen door middel van elektronische media, faxapparaten of telefoon

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van de Europese Unie van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEU L 134), artikel XLIX van de Aanpassingswet Algemene douanewet en artikel 3 van de In- en uitvoerwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1 van de Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2006, nr. WJZ/6099780, houdende strafbaarstelling van ongeoorloofde overdracht van programmatuur en technologie van strategische goederen door middel van elektronische media, faxapparaten of telefoon wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘verordening (EG) nr. 1334/2000 van de Raad van de Europese Unie van 22 juni 2000 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEG L 159)’ vervangen door: verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van de Europese Unie van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEU L 134).

2. In het derde lid wordt ‘bedoeld in de artikelen 6, tweede en vierde lid, 7, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 12, vierde lid,’ vervangen door: bedoeld in de artikelen 6, eerste en tweede lid, 9, tweede en vierde lid, onder c, 11, eerste lid, 13, eerste en vijfde lid, en 16, derde en vierde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 27 augustus 2009.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 augustus 2009

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

TOELICHTING

Op 5 mei 2009 heeft de Raad van de Europese Unie de verordening (EG) nr. 428/2009 tot herschikking van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik aangenomen (PbEU L134, hierna: de verordening). Deze verordening is een herziening van verordening (EG) nr. 1334/2000.

In deze verordening zijn zaken geregeld ten aanzien van strategische goederen enerzijds en strategische diensten anderzijds. Het deel dat betrekking heeft op goederen is nader uitgevoerd in het Besluit strategische goederen dat gebaseerd is op de Algemene douanewet.

In deze regeling wordt uitvoering gegeven aan het andere deel. Op basis van de overgangsrechtelijke bepaling XLIX van de Aanpassingswet algemene douanewet blijft het bepaalde in de In- en uitvoerwet van kracht voor zover het geen goederen betreft. Gelet op deze bepaling, op de verordening en op artikel 3 van de In- en uitvoerwet kunnen bij ministeriële regeling regels worden gesteld die uitvoering geven aan de verordening. De wijzigingen in deze regeling houden uitsluitend verband met verwijzingen naar de nieuwe verordening.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

Naar boven