Milieueffectrapportage aardgasgestookte elektriciteitscentrale Eemsmond Energie Eemshaven

Het voornemen

Eemsmond Energie B.V. te Groningen is van plan in het oostelijk deel van de Eemshaven een aardgas-gestookte STEG (Stoom En Gasturbine) centrale met een vermogen tussen 1050 en 1300 MWe netto te realiseren.

M.e.r.-plicht en vergunningaanvragen

De voorgenomen activiteit is m.e.r.-plichtig. Daarom zijn de milieueffecten van de voorgenomen activiteit onderzocht en beschreven in een milieueffectrapport (MER). De m.e.r.-plichtige besluiten zijn de vergunningen ingevolge de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren.

Het bevoegd gezag in het kader van de Wm-vergunning is Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Groningen. Voor de Wvo-vergunningen is Rijkswaterstaat Noord-Nederland het bevoegd gezag. GS van de Provincie Groningen treedt in deze m.e.r.-procedure op als coördinerend bevoegd gezag.

Vergunningaanvraag ingevolge de Natuurbeschermingswet

Vanwege de mogelijke effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied ‘de Waddenzee’ zal Eemsmond Energie vergunningaanvragen ingevolge de Natuurbeschermingswet 1998 indienen. Onderdeel van deze vergunningaanvraag vormt de zogenaamde Passende Beoordeling (PB) waarin de mogelijke effecten zijn beschreven.De bevoegde gezagen voor deze vergunningen zijn GS van de Provincie Groningen en (vooralsnog) het ministerie van LNV. De PB is als bijlage in het MER opgenomen.

De verschillende vergunningaanvragen zullen naar verwachting eind oktober van dit jaar worden ingediend. Vanaf het indienen van deze aanvragen gaat de rijkscoördinatieregeling grote energieprojecten (RCR) voor dit project gelden en zal het Ministerie van Economische Zaken als coördinerende instantie voor de vergunningen optreden.

Het MER en de benodigde vergunningaanvragen zullen gecoördineerd worden behandeld volgens de uitgebreide uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afd. 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht).

Informatiebijeenkomst

Op 8 september 2009, aanvang 19.30 uur, wordt in Hotel Ekamper (Radsweg 12 te Oosteinde) een openbare informatiebijeenkomst gehouden. Door Eemsmond Energie zal een toelichting op het MER worden gegeven. Daarnaast kunt u vragen stellen en is er gelegenheid voor het indienen van mondelinge zienswijzen.

Terinzagelegging

Het MER en bijbehorende stukken liggen van 31 augustus 2009 tot en met 12 oktober 2009 tijdens kantooruren ter inzage:

  • a. in het gemeentehuis van de Gemeente Eemsmond, afd. Publiekszaken, Hoofdstraat-West 1 te Uithuizen. Buiten kantooruren na telefonische afspraak: tel: 0595-437555;

  • b. in de mediatheek in het provinciehuis te Groningen, Sint Jansstraat 4. Buiten kantooruren na telefonische afspraak: tel. 050-3164549.

Zienswijzen

Zienswijzen met betrekking tot het MER kunnen tot en met 12 oktober 2009 door eenieder schriftelijk worden ingediend bij het coördinerend bevoegd gezag, Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, t.a.v. dhr. E.P. Pol, Afdeling MTZ, Postbus 610, 9700 AP te Groningen.

Dit kan ook mondeling tijdens de informatiebijeenkomst in Hotel Ekamper.

Overeenkomstig art. 7.20, lid 4 van de Wet Milieubeheer kunnen zienswijzen met betrekking tot het MER slechts betrekking hebben op het, mede gelet op de overeenkomstig art. 7.15 gegeven richtlijnen inzake de inhoud van het MER, niet voldoen van het rapport aan de bij of krachtens de art. 7.10 en 7.11 gestelde regels dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

Inlichtingen

Voor nadere informatie of voor het maken van een andere afspraak voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze, kunt u contact opnemen met:

  • Dhr. P.G. van der Sleen (projectleider, tel: 050-3164250),

  • Dhr. E.P. Pol (projectsecretaris/m.e.r.-coördinator, tel: 050-3164549);

  • Dhr. J. Vos (Nb- coördinator, tel: 050-3164336).

Naar boven