Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 augustus 2009, nr. 15169, houdende wijziging van de Regeling tarieven Kamer voor de Binnenvisserij

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 10, vijfde lid, van de Visserijwet 1963;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 4a van de Regeling tarieven Kamer voor de Binnenvisserij, komt te luiden:

Artikel 4a

De geldsom voor de verkrijging van de akte, bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Visserijwet 1963, bedraagt voor de periode 2010 tot en met 2012: € 146. In dit bedrag is vervat een bijdrage ter verbetering van de binnenvisserij ten bedrage van € 143,82 en een bijdrage verband houdende met de kosten van uitgifte van de akte ten bedrage van € 2,18.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 augustus 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Visserijwet 1963 is het vissen met vistuigen, anders dan een of meer hengels of een of meer peuren, alleen toegestaan indien men in het bezit is van een visakte. De visakte wordt tegen betaling van een geldsom voor de duur van drie kalenderjaren verleend door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

In onderhavige regeling stelt de Minister van LNV, overeenkomstig het bepaalde in artikel 10, vijfde lid, van de Visserijwet 1963, de hoogte van de geldsom vast waartegen de visakte wordt verleend voor de periode van 2010 tot en met 2012. De geldsom omvat een bijdrage voor de verbetering van de binnenvisserij en een bijdrage die verband houdt met de kosten van het verlenen van de akte.

Deze regeling treedt in september in werking. Daarmee wordt afgeweken van mijn uitgangspunt van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regels slechts per 1 januari of 1 juli ingaan. De reden voor afwijking is dat het huidige tarief is vastgesteld voor de jaren 2007 tot en met 2009. Deze periode is gelijk aan de looptijd van de akte. Met ingang van 1 januari 2010 dienen de betreffende vissers in het bezit te zijn van een visakte voor het tijdvak 2010 tot en met 2012. Het nieuwe tarief moet zijn vastgesteld voor de uitgifte van de nieuwe visaktes. Afwijking van de vaste verandermomenten is derhalve noodzakelijk.

De regeling brengt geen verandering in de administratieve lasten met zich. De hoogte van het bedrag is gebaseerd op de indexering van de geldsom, zoals die voor de periode van 2007 tot en met 2009 was vastgesteld.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven