Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 19 augustus 2009, nr. 23804, houdende wijziging van de Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 13 quinquies van richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L 169) en artikel 6a van de Plantenziektenwet (Stb. 1951, 96);

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten wordt als volgt gewijzigd:

De bijlage behorende bij de Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten wordt vervangen door de bijlage behorende bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2009.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 augustus 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

BIJLAGE

Soort

Land van oorsprong

Minimum %

Snijbloemen

  

Dianthus

Colombia

3

Dianthus

Ecuador

15

Dianthus

Israël

35

Dianthus

Kenia

10

Dianthus

Turkije

25

   

Rosa

Colombia

5

Rosa

Ecuador

3

Rosa

Ethiopië

10

Rosa

Kenia

10

Rosa

Tanzania

15

Rosa

Zambia

25

   

Groenten en Fruit

  

Citrus

Egypte

25

Citrus

Honduras

75

Citrus

Israël

25

Citrus

Mexico

25

Citrus

Marokko

5

Citrus

Peru

25

Citrus

Turkije

3

Citrus

Uruguay

15

Citrus

Verenigde Staten

15

   

Malus

Argentinië

10

Malus

Brazilië

15

Malus

Chili

7

Malus

China

25

Malus

Nieuw Zeeland

10

Malus

Verenigde Staten

25

Malus

Zuid Afrika

10

   

Mangifera

Brazilië

5

   

Passiflora

Colombia

10

Passiflora

Kenia

10

Passiflora

Zimbabwe

35

Passiflora

Zuid-Afrika

50

   

Prunus

Argentinië

25

Prunus

Chili

10

Prunus

Turkije

10

Prunus

Verenigde Staten

50

Prunus

Zuid Afrika

10

   

Psidium

Brazilië

75

   

Pyrus

Argentinië

25

Pyrus

Chili

35

Pyrus

China

50

Pyrus

Zuid Afrika

15

   

Solanum melongena

Turkije

15

TOELICHTING

Onderhavige regeling wijzigt de Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten (hierna: deze regeling).

In deze regeling zijn de tarieven vastgelegd die door de Plantenziektenkundige Dienst (hierna: PD) en de keuringsdiensten NAK, Naktuinbouw, BKD en KCB in rekening worden gebracht voor fytosanitaire keuringen, alsmede voor een aantal andere werkzaamheden, zoals het uitvoeren van monsteranalyses en de behandeling van aanvragen met betrekking tot het verlenen van bepaalde vergunningen.

Op grond van de met de keuringsdiensten gesloten meerjarige overeenkomsten dienen de keuringsdiensten jaarlijks tariefvoorstellen in en stel ik de tarieven van de keuringsdiensten vast nadat de tarieven zijn beoordeeld op kostendekkendheid en met inachtneming van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen1 (de Fytorichtlijn, hierna: de richtlijn). Voor Naktuinbouw, de BKD en het KCB zijn de tarieven op 1 januari jl. aangepast. Ook de aangepaste tarieven voor de PD zijn op die datum van kracht geworden. Vanwege het werkveld van de NAK, te weten aardappelen en granen en de daaraan gekoppelde teeltseizoenen, zijn voor deze keuringsdienst op een afwijkende datum nieuwe tarieven in werking getreden, namelijk 1 mei jl. In een reguliere situatie wordt de regeling dus tweemaal per jaar aangepast.

In deze regeling zijn onder meer de tarieven vastgelegd die in rekening worden gebracht voor de importinspecties die door de keuringsdiensten worden uitgevoerd, zoals bepaald in de richtlijn. In artikel 13 bis, tweede lid, van de richtlijn wordt bepaald dat voor bepaalde planten en plantaardige producten uit specifieke derde landen de bij een importkeuring uit te voeren identiteitscontrole en controle op de aanwezigheid van schadelijke organismen minder frequent mogen worden uitgevoerd, de zogenaamde reduced checks. De Europese Commissie kan verlaagde minimum inspectiefrequenties vaststellen overeenkomstig de criteria van de artikelen 3 en 4 van Verordening 1756/2004 van de Commissie van 11 oktober 2004 tot vaststelling van de gedetailleerde voorwaarden inzake de vereiste aanwijzingen en de criteria inzake type en niveau van de beperking van de fytosanitaire controles op bepaalde in bijlage V, deel B, van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad genoemde planten, plantaardige producten of andere materialen2. Overeenkomstig artikel 2, derde lid van deze Verordening, wordt de door de Europese Commissie opgestelde lijst met verlaagde minimum inspectiefrequenties bekendgemaakt door de Europese Commissie.

De lidstaten van de Europese Unie zijn niet verplicht deze verlaagde minimum inspectiefrequenties toe te passen; lidstaten mogen hogere inspectiefrequenties toepassen. Met enkele uitzonderingen, volgt Nederland echter de door de Europese Commissie voorgestelde inspectiefrequenties.

Artikel 13 quinquies, tweede lid, van de richtlijn bepaalt dat bij toepassing van reduced checks een evenredig verlaagde fytosanitaire retributie moet worden geïnd voor alle zendingen en partijen van betreffende groep, ongeacht of zij geïnspecteerd zijn. In de regeling is voor deze groep in aangepaste tarieven voorzien.

De minimum inspectiefrequenties die de Europese Commissie heeft vastgesteld, zijn, voor zover deze door Nederland worden gevolgd, opgenomen in de bijlage bij de regeling.

Vanwege het aantal vondsten van schadelijke organismen in zendingen Rosa uit India en Uganda komen deze niet langer voor verminderde inspectiefrequenties in aanmerking.

De Europese Commissie heeft mede daarom recentelijk een nieuwe lijst gepubliceerd met waarop onder andere met ingang van 1 september 2009 niet langer verminderde minimum inspectiefrequenties voor Rosa uit India en Uganda zijn vermeld. Deze zijn daarom niet langer toegestaan. Overeenkomstig die wijziging wordt een aangepaste bijlage aan de regeling gehecht. Daardoor zijn de aangepaste tarieven voor genoemde producten uit genoemde landen niet meer van toepassing.

De door de Europese Commissie uitgevoerde risicoanalyse heeft voor Psidium uit Brazilië het gevolg dat deze in aanmerking komt voor verminderde minimuminspectiefrequentie. Daarom is deze land/productcombinatie in de bijlage opgenomen.

Overige wijzigingen die door de Europese Commissie zijn vastgesteld, gaan pas in per 1 januari 2010 en zullen daarom met de reguliere wijziging van de regeling meelopen.

Administratieve lasten

De tarieven worden niet aangemerkt als kosten die voortvloeien uit bij de wet- of regelgeving ingevoerde informatieverplichtingen; met de onderhavige wijzigingsregeling worden derhalve geen administratieve lasten geïntroduceerd.

Vaste verandermomenten (VVM)

Deze regeling treedt op 1 september in werking. Daarmee wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli ingaan en minimaal drie maanden daaraan voorafgaand publicatie van de nieuwe regels plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

De reden voor deze afwijking is dat de minimum inspectiefrequenties pas op 26 juni 2009 door de Europese Commissie zijn vastgesteld en de onderhavige wijzigingen al op 1 juni 2009 van kracht kunnen worden dan wel op 1 september 2009 van kracht moeten worden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

PbEG, L 169.

XNoot
2

PbEU, L 313.

Naar boven