Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 23 januari 2009, nr. TRCJZ/2009/203, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten (bluetongue) i.v.m. het afschaffen van het insluitingsgebied

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PbEU L 327);

  • artikel 10, eerste lid, van richtlijn 90/425 van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEU L 224);

  • verordening (EG) nr. 1266/2007 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 26 oktober 2007 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie wat betreft bestrijding, monitoring, surveillance en beperkingen op de verplaatsingen van bepaalde dieren van vatbare soorten in verband met bluetongue (PbEU L 283);

  • de artikelen 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten1 wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 3.1 tot en met 3.10 wordt vervangen door:

Artikel 3.1

Voor de toepassing van deze paragraaf wordt geheel Nederland aangemerkt als beperkingsgebied.

Artikel 3.2

De Minister is de bevoegde autoriteit, bedoeld in:

  • a. artikel 7, eerste en tweede lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007;

  • b. artikel 8, eerste lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007;

  • c. artikel 9, eerste lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007;

  • d. bijlage III, hoofdstuk A, onderdeel 5, van verordening (EG) nr. 1266/2007.

Artikel 3.3

De VWA is de bevoegde autoriteit bedoeld in artikel 8, derde lid, vierde lid, onderdeel c, en vijfde lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007.

Artikel 3.4

  • 1. Het is verboden herkauwers te verplaatsen.

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing indien de te verplaatsen dieren op de dag van vervoer geen klinische tekenen van bluetongue vertonen.

  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op een verplaatsing vanuit een beschermingsgebied, bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel a, van richtlijn 2000/75/EG naar een toezichtsgebied, bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel b, van richtlijn 2000/75/EG, mits voldaan is aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 7, tweede lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007.

Artikel 3.5

  • 1. Het is verboden in strijd te handelen met de voorwaarden van artikel 8, eerste, derde, vierde en vijfde lid en lid 5bis van verordening (EG) nr. 1266/2007.

  • 2. Het is verboden herkauwers die oorspronkelijk afkomstig zijn uit gebieden waar een ander bluetongue serotype voor komt dan serotype 6 of serotype 8 in Nederland te brengen.

  • 3. Het tweede lid is niet van toepassing op herkauwers, jonger dan 90 dagen, indien wordt voldaan aan:

    • a. de voorwaarden van artikel 9 bis, eerste lid, onderdelen b en c, van verordening (EG) nr. 1266/2007, of

    • b. de toepasselijke voorwaarden van artikel 8 van verordening (EG) nr. 1266/2007.

  • 4. Het is verboden herkauwers te houden die niet overeenkomstig het derde lid in Nederland zijn binnengebracht.

  • 5. Het tweede, derde en vierde lid, zijn van toepassing tot en met 31 december 2009.

Artikel 3.6

  • 1. De doorvoer van herkauwers is verboden.

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing indien is voldaan aan de voorwaarden, genoemd in artikel 9, eerste lid, onderdelen a, b, of c, van verordening (EG) nr. 1266/2007.

  • 3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing in de periode, bedoeld in artikel 9, derde lid, van verordening (EG) nr. 1266/2007.

B

Bijlage I ‘Insluitingsgebied’ en Bijlage II ‘Beperkingsgebied’ vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 23 januari 2009, om 17:00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met bluetongue komt het insluitingsgebied te vervallen. Het insluitingsgebied was eind oktober ingesteld om verdere verspreiding van bluetongue serotype 6 te voorkomen.

Het insluitingsgebied kan komen te vervallen, omdat de zogenoemde knuttenvrije periode recentelijk is ingegaan. Voorts zijn er geen vectoren actief en zijn er sinds begin december 2008 geen nieuwe gevallen van bluetongue serotype 6 ontdekt. Dit maakt het veterinair verantwoord om het gebied op te heffen. Ook Duitsland heeft het insluitingsgebied inmiddels opgeheven.

Het bovenstaande betekent dat heel Nederland is aangemerkt als beperkingsgebied voor de bluetongue serotypen 6 en 8 (artikel 3.1). Op een beperkingsgebied is het regime van verordening (EG) nr. 1266/2007 (verder: verordening) van toepassing. Dit regime was ook van toepassing voordat bluetongue serotype 6 in Nederland aanwezig was en houdt het volgende in:

Verplaatsingen van herkauwers binnen een beperkingsgebied waar dezelfde typen bluetonguevirus circuleren zijn toegestaan, mits de te verplaatsen dieren op de dag van het vervoer geen klinische tekenen van bluetongue vertonen (artikel 7, eerste lid, van de verordening). Deze verplaatsingen zijn op dit moment niet alleen toegestaan binnen Nederland, maar ook naar het beperkingsgebied van Duitsland. Artikel 3.4 van de onderhavige regeling voorziet hierin. Voor een actueel overzicht van de lidstaten waar de verschillende serotypen bluetongue circuleren, wordt verwezen naar de website van de Europese Commissie2.

Op grond van artikel 8, eerste lid, onderdeel a, van de verordening mogen herkauwers en sperma, eicellen en embryo’s daarvan vanuit het beperkingsgebied naar een ander bedrijf (buiten het beperkingsgebied) worden vervoerd, mits wordt voldaan aan de voorwaarden van bijlage III van de verordening. Deze bijlage bevat in ieder geval de verplichting dat de dieren tijdens het vervoer tegen vectoren moeten zijn beschermd. Van de mogelijkheid, geboden in artikel 8, eerste lid, onderdeel b, om alternatieve afspraken te maken is op dit moment geen gebruik gemaakt.

Voorts mogen herkauwers uit het beperkingsgebied onder de voorwaarden van artikel 8, vierde lid, van de verordening, buiten het beperkingsgebied geslacht worden. Deze voorwaarden houden onder meer in dat er geen geval van bluetongue is geconstateerd gedurende een periode van ten minste 30 dagen vóór de datum van verzending en dat de dieren onder veterinair toezicht naar het slachthuis worden vervoerd.

Verplaatsingen rechtstreeks vanuit Nederland naar een punt van uitgang voor uitvoer naar een derde land zijn toegestaan onder de voorwaarden van artikel 8, lid 5bis, van de verordening. Het bovenstaande vindt een nationale vertaalslag in artikel 3.5, eerste lid.

Artikel 3.5, tweede lid, geeft uitvoering aan artikel 9bis van de verordening. Op basis van dit artikel van de verordening is het toegestaan dat lidstaten onder voorwaarden specifieke eisen stellen aan de import van herkauwers die niet zijn gevaccineerd of niet natuurlijk zijn geïmmuniseerd vanwege een (eerdere) besmetting met bluetongue. De eisen die Nederland aan de import mag stellen houden in dat, naast gevaccineerde en natuurlijk geïmmuniseerde herkauwers, alleen herkauwers uit een gebied met een ander bluetongue serotype mogen worden ingevoerd, indien zij jonger zijn dan 90 dagen en aan de overige voorwaarden uit dit artikel voldoen omtrent de bescherming tegen vectoren en een testregime (artikel 3.5, tweede lid, onderdeel a). De mogelijkheid tot het stellen van deze eisen door de lidstaten is overigens beperkt tot en met 31 december 2009. Overigens kunnen voornoemde dieren tevens worden geïmporteerd als ze aan het reguliere regime van artikel 8 van de verordening voldoen (artikel 3.5, tweede lid, onderdeel b).

Artikel 9 van de verordening stelt voorwaarden aan de doorvoer van herkauwers. Deze voorwaarden zien op de behandeling van de dieren en de vervoermiddelen met insecticiden of insectwerende middelen en de bescherming van dieren tegen vectoren (artikel 3.6, eerste en tweede lid). Deze voorwaarden zijn niet langer van toepassing wanneer meer dan 60 dagen zijn verstreken sinds de aanvang van de zogenoemde knuttenvrije periode. Wanneer het einde van de knuttenvrije periode is vastgesteld, zijn de voorwaarden echter weer onverkort van toepassing (artikel 3.6, derde lid).

De wijziging van deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Het karakter van de regeling brengt met zich mee dat afgeweken wordt van de uitgangspunten van de vaste verandermomenten voor regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Stcrt. 2007, 237; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 23 december 2008 (Stcrt. 252).

XNoot
2

http://ec.europe.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/bluetongue_en.htm.

Naar boven