Wijzigingen Polaris-richtlijnen

De Polaris-richtlijnen zijn op de volgende punten gewijzigd.

  • In de Richtlijnen mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling, belediging, lasterlijke aanklacht, smaad en bedreiging de procentuele invloed van de delictspecifieke factor ‘discriminatoire aspecten’ te verhogen van 25% naar 50%.

  • Daarnaast zal in deze Polaris-richtlijnen een nieuwe delictspecifieke factor ‘agressie in het verkeer’, met een procentuele invloed van 25%, worden opgenomen. Deze factor dient te worden toegepast indien het delict plaatsvindt naar aanleiding van een verkeerssituatie.

    De beschrijving bij deze nieuwe delictspecifieke factor luidt als volgt.

    ‘Met betrekking tot een aantal delicten, zoals mishandeling, openlijke geweld, vernieling en bedreiging, dient het eventuele feit dat de gepleegde agressieve handeling samenhangt met, of terug te voeren is op een verkeerssituatie, strafverzwarend te worden beoordeeld. Reden voor die verzwaring is enerzijds het risico van escalatie van dergelijke delicten in een overgevoelige situatie, en anderzijds de verhoogde gevaarzetting die agressie in een verkeerssituatie voor andere verkeersdeelnemers doorgaans oplevert.’

  • In de Richtlijn bedreiging zal het aantal basispunten voor bedreiging worden verhoogd van 8 naar 10 punten.

  • In de Richtlijn Wet wapens en munitie vinden de volgende wijzigingen plaats:

    • Verhogen van het aantal basispunten bij het voorhanden hebben van een wapen van lijst 4 (pistool/revolver) van 60 naar 90 punten.

    • Verhoging van de procentuele invloed van de delictspecifieke factor ‘Onder bedenkelijke omstandigheden voor handen hebben of dragen’ van 25% naar 50%.

    • Het opnemen van een nieuwe delictspecifieke factor ‘gepleegd aan boord van een vliegtuig of op een vliegveld’ met procentuele invloed van 50% bij het voorhanden hebben etc. en bij het dragen etc. bij alle lijsten.

    • Ten aanzien van het voorhanden hebben van een wapen uit lijst 4 voorgeleiden en dagvaarden.

Naar boven