Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009

Het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op artikel 91, eerste lid Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 4.5, eerste en tweede lid van het Besluit Wfsv en de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2009;

Heeft in zijn vergadering van 15 december 2008 besloten:

Artikel 1

Dit besluit verstaat onder:

a. regio:

regio zoals genoemd in de Wijziging aanwijzing van administratie-instellingen bijzondere ziektekosten;

b. budgethouder:

houder van een persoonsgebonden budget krachtens subsidieparagraaf 2.6 van de Regeling subsidies AWBZ;

c. verbindingskantoor:

een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering.

Artikel 2

Het college verdeelt in het jaar 2009 een totaal bedrag van 163,600 miljoen euro over de verbindingskantoren. Ter bepaling van de middelen die voor ieder verbindingskantoor afzonderlijk voor het jaar 2009 ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten voor zijn beheerskosten besteedbaar zijn, stelt het college voor ieder van hen een voorlopig budget vast.

Artikel 3

Het college verdeelt het in artikel 2 genoemde totaalbedrag als volgt:

  • a. een bedrag van 21,567 miljoen euro wordt op basis van een bedrag van € 177,36 per PGB budgethouder verdeeld;

  • b. een bedrag van 0,139 miljoen euro voor één verbindingskantoor voor de afvloeiingsregeling uitvoering beroepsgang eigen bijdrage zonder verblijf;

  • c. een bedrag van 4,797 miljoen euro op basis van een gelijk bedrag per verbindingskantoor;

  • d. een bedrag van 0,253 miljoen euro voor verbindingskantoren die, volgens opgave van Zorgverzekeraars Nederland, coördinerende activiteiten verrichten voor doventolkvoorzieningen.

Artikel 4

Het college verdeelt het na toepassing van artikel 3 resterende bedrag als volgt:

  • a. 15% op basis van een vast bedrag per verbindingskantoor, vermeerderd met een zelfde bedrag per regio waarvoor het verbindingskantoor is aangewezen;

  • b. 85% op basis van het aantal inwoners per 1 januari 2008 in de regio’s, waarvoor het verbindingskantoor als zodanig is aangewezen, waarbij inwoners van vijfenzestig jaar en ouder dubbel tellen. Voor de bepaling van het aantal inwoners, waaronder die van vijfenzestig jaar en ouder, gebruikt het college de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Artikel 5

  • 1. De resultaten van de berekeningen ingevolge de artikelen 3 en 4 sommeert het college per regio.

  • 2. Ter verkrijging van het voorlopige budget voor beheerskosten AWBZ per verbindingskantoor sommeert het college het berekende bedrag per regio voor de regio’s waarvoor het verbindingskantoor is aangewezen.

  • 3. Het college rondt het voorlopige budget af op hele euro’s, waarbij het college bedragen van een halve euro en hoger afrondt naar boven en overige bedragen naar beneden.

Artikel 6

  • 1. De volgende incidentele en structurele toevoegingen die onderdeel vormen van het totaal bedrag, bedoeld in artikel 2, worden verdeeld onder de voorwaarde dat het verbindingskantoor zich hierover in het uitvoeringsverslag voldoende verantwoordt:

    • a. incidentele en structurele toevoeging voor verbetering publieksinformatie door zorgkantoren;

    • b. structurele toevoeging voor zorginkoop gericht op kwaliteit en ketenzorg;

    • c. incidentele toevoeging voor een periode van drie jaar voor het aanpassen van de huidige administratie naar een administratie op verzekerdenniveau;

    • d. incidentele toevoeging voor de overgang op XML(AZR).

  • 2. Het college stelt voor de ontwikkeling en uitrol van release 3.0 (AZR) een programma van eisen vast. De verbindingskantoren verantwoorden in hun uitvoeringsverslag dat zij aan het programma van eisen hebben voldaan.

Artikel 7

  • 1. Na ommekomst van het budgetjaar stelt het college, met toepassing van de artikelen 3 tot en met 5, de budgetten over het jaar 2009 nader vast op basis van de werkelijke inwoneraantallen per januari 2009 en de werkelijke aantallen PGB budgethouders per 1 juli 2009. Voor de bepaling van de werkelijke inwoneraantallen en budgethouders baseert het CVZ zich op de gegevens van dezelfde instanties als die aan wier gegevens voor de voorlopige budgetberekeningen zijn ontleend.

  • 2. Bij de nadere vaststelling, bedoeld in het eerste lid, controleert het college of de verbindingskantoren aan de voorwaarden genoemd in artikel 6 hebben voldaan.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2009. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2009, treedt zij in werking met ingang van de tweede dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 januari 2009.

Artikel 9

Dit besluit kan worden aangehaald als:

Regeling beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Voorzitter,

P.C. Hermans.

Goedgekeurd door de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 15 januari 2009, kenmerk Z/F-2905458.

TOELICHTING

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de besteedbare middelen beheerskosten AWBZ voor het jaar 2009 vastgesteld op 197,422 miljoen euro.

Dit bedrag is bestemd ter dekking van de uitgaven voor de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten van de zorgverzekeraars, de verbindingskantoren en het Centraal Administratiekantoor samen. In zijn beleidsregels heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een bedrag van 163,600 miljoen euro vastgesteld als totaalbudget voor de verbindingskantoren. Dit bedrag is als volgt berekend:

Omschrijving

Bedrag (1 = € 1 mln)

Historisch bepaald basisbedrag

124,666

3,57% loon- en prijsbijstelling (voorcalculatorisch)

4,451

Incidentele toevoeging voor verbetering publieksinformatie door zorgkantoren

1,200

Structurele toevoeging voor verbetering publieksinformatie door zorgkantoren

1,700

Structurele toevoeging voor zorginkoop gericht op kwaliteit en ketenzorg

2,400

Incidentele toevoeging voor een periode van drie jaar voor het aanpassen van de huidige administratie naar een administratie op verzekerdenniveau. (AZR)

2,400

Structurele toevoeging voor een aantal aanpassingen in de administratieve organisatie (exclusief AZR)

4,100

Structurele toevoeging AWBZ-brede zorgregistratie

9,000

Structurele toevoeging voor het kwaliteitsbeleid binnen AZR

2,400

Incidentele toevoeging voor het overgaan op XML (AZR)

1,000

Incidentele toevoeging voor de ontwikkeling en de uitrol van release 3.0 (AZR)

2,400

Structurele toevoeging voor de aanpassing aan het AWBZ Informatiesysteem (AIS)

0,100

Structurele toevoeging voor de uitvoeringskosten PGB

4,044

Incidentele toevoeging voor de invoering van de Zorgzwaartepakketten (ZZP’s)

2,400

Incidentele toevoeging vanwege beëindiging uitvoering beroepsgang zonder verblijf

0,139

Extra werkzaamheden uitvoering Eigen Bijdrage met verblijf

1,200

Totaal

163,600

Het percentage voor loon- en prijsbijstelling wordt nagecalculeerd als daartoe te zijner tijd een nadere aanwijzing van de staatssecretaris verschijnt.

In deze beleidsregels geeft het CVZ aan hoe de middelen die voor 2009 voor de verbindingskantoren besteedbaar zijn, worden verdeeld.

De volgende toevoegingen aan het budget zijn voorwaardelijk:

  • incidentele en structurele toevoeging voor verbetering publieksinformatie door zorgkantoren;

  • structurele toevoeging voor zorginkoop gericht op kwaliteit en ketenzorg;

  • incidentele toevoeging voor een periode van drie jaar voor het aanpassen van de huidige administratie naar een administratie op verzekerdenniveau. (AZR)

In het uitvoeringsverslag 2009 zullen de als verbindingskantoor aangewezen rechtspersonen over iedere hierboven genoemde toevoeging dienen aan te geven wat met het beschikbaar gestelde bedrag is gebeurd. Indien deze rechtspersonen zich in het uitvoeringsverslag niet of nauwelijks kunnen verantwoorden, zal het CVZ het betreffende bedrag terugvorderen.

De incidentele toevoeging voor de overgang op XML en de uitrol van release 3.0 zijn tenslotte ook voorwaardelijk. In 2010 zal het CVZ toetsen of de verbindingskantoren inderdaad zijn overgegaan op XML. Voor de ontwikkeling en uitrol van release 3.0 zal het CVZ een Programma van Eisen opstellen. Het CVZ zal (laten) toetsen of de verbindingskantoren voldoen aan de opgestelde eisen behorende bij release AZR 3.0. Mocht dit niet of onvoldoende het geval zijn, dan zal het CVZ overgaan tot (gedeeltelijke) terugvordering.

In de berekeningsystematiek van 2008 was het bedrag per PGB de resultante van het beschikbaar gestelde bedrag gedeeld door het aantal PGB budgethouders. Hoe groter de stijging van het aantal budgethouders was, hoe lager de vergoeding per budgethouder werd.

In 2009 gaat CVZ uit van een vast bedrag van € 177,36 per PGB dossier en van een stijging van 22.800 dossiers tussen de peildata 1 juli 2008 en 1 juli 2009. Wanneer het aantal PGB budgethouders hoger uitvalt, dan zal de Staatssecretaris in de Nadere Aanwijzing extra middelen beschikbaar stellen. Als het aantal PGB budgethouders lager uitkomt, zal het budget naar rato worden verlaagd. Op deze wijze is het bedrag per PGB dossier ongeacht de groei van het aantal dossiers altijd hetzelfde.

Beëindiging uitvoering beroepsgang zonder verblijf

Vanwege de kosten die verband houden met de beëindiging van de uitvoering beroepsgang zonder verblijf wijst het CVZ eenmalig een bedrag van € 139.000 euro toe aan één zorgkantoor. Dit bedrag is overeenkomstig de toelichting op de Aanwijzing bestemd voor Zorgverzekeraars Nederland die namens de zorgkantoren de beroepsgang zorg zonder verblijf uitvoerde.

Verbindingskantoren voeren voor één of meerdere regio’s de AWBZ werkzaamheden uit. Om de berekening van de budgetten meer inzichtelijk te maken voor de verbindingskantoren heeft het CVZ de berekening verbijzonderd op het niveau van de regio (artikel 3 en 4). Als onderdeel daarvan verbijzondert het CVZ de in artikel 3, onderdeel c, en in artikel 4, onderdeel a, bedoelde bedragen per verbindingskantoor eveneens per regio door deze bedragen te delen door het aantal regio’s waarvoor het verbindingskantoor is aangewezen. Als laatste stap in de berekening sommeert het CVZ de bedragen per regio tot het budget per verbindingskantoor (artikel 5, tweede lid).

Voorzitter,

P.C. Hermans.

Naar boven