stcrt-2009-12581-001.png Inspraak Startnotitie besluit-MER ‘Nieuw leven in de Lus van Linne’

Met ingang van woensdag 26 augustus 2009 tot en met dinsdag 6 oktober 2009 ligt de Startnotitie ‘Nieuw leven in de Lus van Linne’ ter inzage. Deze startnotitie doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer, de Wet ruimtelijke ordening, de Ontgrondingenwet en de Wet beheer rijkswaterstaatswerken.

Achtergrond

Ballast Nedam heeft het plan de Lus van Linne her in te richten met als doel de ontwikkeling van ruim 200 hectare robuuste, dynamische en soortenrijke riviernatuur en het bieden van hoogwaterbescherming. De ontwikkeling vindt plaats in combinatie met de winning van oppervlaktedelfstoffen.

Voor dit plan dient een nieuw bestemmingsplan vastgesteld te worden. Tevens zijn er onder andere vergunningen nodig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Ontgrondingenwet (Ow).

De startnotitie

Ter onderbouwing van het op te stellen bestemmingsplan en de vergunningaanvragen zal Ballast Nedam een milieueffectrapport (MER) opstellen. Door het opstellen van een MER is het mogelijk de milieubelangen een volwaardige rol te laten spelen in de besluitvorming. Als voorbereiding op het MER heeft Ballast Nedam deze startnotitie opgesteld. In deze notitie worden de achtergronden en de inhoud van het project behandeld. De startnotitie maakt duidelijk welke milieuaspecten in het MER onderzocht zullen worden voor het plangebied en de omgeving.

Waar kunt u de startnotitie inzien?

Voor de Wbr-vergunning is Rijkswaterstaat Dienst Limburg het bevoegd gezag; voor de Ow-vergunning is dat de provincie Limburg. Het bevoegd gezag voor het bestemmingsplan is de gemeente Roermond. Bij al deze overheden ligt de startnotitie tegelijkertijd ter inzage.

De Startnotitie ‘Nieuw leven in de Lus van Linne’ kunt u met ingang van woensdag 26 augustus 2009 tot en met dinsdag 6 oktober 2009 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • het gemeentehuis in Roermond;

  • het provinciehuis van Limburg in Maastricht;

  • de vestigingen van Rijkswaterstaat Dienst Limburg: Waterdistrict Roermond-Maas in Roermond en Dienst Limburg, Avenue Ceramique 125 in Maastricht (contactpersoon: dhr. F. Beenen, telefoonnummer 043-3294318).

De gemeente Roermond legt de startnotitie ter inzage bij de balie van publieksvoorlichting in de hal van het stadhuis, ingang hoek Markt/Swalmerstraat.

De startnotitie is ook digitaal raadpleegbaar via de website www.lusvanlinne.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Op grond van artikel 7.14 Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van de startnotitie kenbaar maken. Tot en met dinsdag 6 oktober 2009 kunt u aangeven wat volgens u in het MER onderzocht moet worden om de benodigde besluiten te kunnen nemen.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar:

Gemeente Roermond

Postbus 900

6040 AX Roermond

Wij verzoeken u bij het indienen van een zienswijze duidelijk te vermelden dat deze betrekking heeft op de Startnotitie ‘Nieuw leven in de Lus van Linne’. Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wil maken, kunt u dit doen door te bellen met de afdeling Plannen & Projecten, telefoonnummer 0475-359685.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De gemeente Roermond bundelt alle mondelinge en schriftelijke zienswijzen en stuurt deze naar de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de bevoegde gezagen over de richtlijnen voor het MER. Mede op basis van dit advies en de zienswijzen stellen de bevoegde gezagen de richtlijnen vast. Deze richtlijnen vormen het vertrekpunt voor het opstellen van het MER. Tegen het MER kunnen vervolgens weer zienswijzen worden ingediend.

Informatieavond

Ballast Nedam organiseert op 15 september 2009 een informatieavond van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Oolderhof, Broekstraat 35 te Ool-Herten.

Naar boven