stcrt-2009-12447-001.png Ontwerpverordening ruimte Noord-Brabant Fase 1

Op 30 juni 2009 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het ontwerp van de Verordening ruimte Noord-Brabant, fase 1, vastgesteld. Dit ontwerp doorloopt de inspraak- en overlegprocedure zoals deze is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening en de Provinciewet, in de periode van maandag 24 augustus tot en met maandag 5 oktober 2009. Binnen deze termijn kan een ieder zijn opmerkingen over het ontwerp maken bij Gedeputeerde Staten. Zij brengen alle reacties gebundeld ter kennis van Provinciale Staten bij het voorstel tot vaststelling van de verordening.

Waarom een Verordening ruimte?

Per 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening in werking treden. In verband daarmee heeft de provincie in haar structuurvisie (thans: Interimstructuurvisie Noord-Brabant) een overzicht gegeven van de provinciale ruimtelijke belangen en van de hoofdlijnen van haar ruimtelijk beleid. Tevens geeft de provincie aan met behulp van welke instrumenten zij haar beleid wil realiseren. Eén van de instrumenten is het geven van instructieregels aan gemeenten: de planologische verordening. Een gemeente moet met deze regels rekening houden bij het opstellen van bestemmingsplannen, projectbesluiten en beheersverordeningen.

Inhoud van de Verordening ruimte

Het ontwerp van de Verordening ruimte vloeit voort uit de opdracht van Provinciale Staten d.d. 12 december 2008 (Startnotitie Verordening ruimte Noord-Brabant). Het gaat hier om een omzetting van bestaand provinciaal beleid dat niet gewijzigd wordt in de in voorbereiding zijnde herziening van de Interimstructuurvisie. Het betreft de volgende onderwerpen:

  • stedelijke ontwikkeling (begrenzing van bestaand stedelijk gebied en van zoekgebieden voor verstedelijking en toepassing van het beginsel van zuinig ruimtegebruik);

  • programmering wonen en (middel-)zware bedrijventerreinen in de zogenaamde regionale planningsoverleggen;

  • begrenzing en bescherming van de ecologische hoofdstructuur (EHS);

  • begrenzing en bescherming van waterbergingsgebieden;

  • ontwikkelingsmogelijkheden van intensieve veehouderij;

  • concentratiebeleid van glastuinbouw;

  • ruimte-voor-ruimte-regeling.

In de bijlagen bij de toelichting op de Verordening ruimte wordt een nadere planologische onderbouwing gegeven van de begrenzing van bestaand stedelijk gebied, van de zoekgebieden voor verstedelijking en van de ecologische hoofdstructuur (EHS). De begrenzing van de EHS heeft tot doel om te komen tot een robuust netwerk van natuurgebieden en de verbindingen daartussen. Natte natuurparels vormen een onderdeel van de EHS en zijn daarom niet als aparte legenda-eenheid opgenomen.

Waar kunt u het ontwerp inzien?

In verband met de inspraak- en overlegprocedure hebben wij de ontwerp-Verordening ruimte Noord-Brabant, fase 1, langs elektronische weg voor een ieder ter beschikking gesteld op het provinciale webadres www.brabant.nl/verordeningruimte. Tevens ligt het ontwerp van de verordening vanaf maandag 24 augustus tot en met maandag 5 oktober 2009 tijdens de reguliere openingstijden in analoge vorm (met inbegrip van de bijbehorende verbeeldingslagen) voor een ieder ter inzage in:

  • Het Infocentrum op het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch. Dit is elke werkdag open van 9.00 uur tot 17.00 uur;

  • Het gemeentekantoor van alle gemeenten in de provincie Noord-Brabant.

Hoe kunt u uw reactie geven?

U kunt uw opmerkingen van 24 augustus tot en met maandag 5 oktober 2009 als volgt inbrengen:

  • langs elektronische weg via het provinciale webadres www.brabant.nl/inspraakverordeningruimte onder de knop ‘inspraak’.

  • schriftelijk, gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Inspraak ontwerpverordening ruimte Noord-Brabant’.

Heeft uw reactie betrekking op de tekst van de verordening, geef dan aan over welk hoofdstuk, paragraaf of artikel uw opmerking gaat. Hebt u een opmerking over de kaarten, dan vragen wij u om aan te geven over welke legenda-eenheid het gaat en een eventuele locatie van percelen duidelijk aan te geven met adres en kadastrale gegevens, waar mogelijk toegelicht met een kaartje.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na ontvangst van uw opmerkingen krijgt u een ontvangstbevestiging. Gedeputeerde Staten zullen alle reacties die op tijd zijn ingediend beoordelen en beantwoorden in een Nota van inspraak. Zodra zij de genoemde nota hebben vastgesteld ontvangt u daarover bericht. Eventueel doen Gedeputeerde Staten een voorstel voor wijzigingen in de kaarten en de teksten van Verordening ruimte. Provinciale Staten zullen naar verwachting in de eerste maanden van 2010 de Verordening ruimte vaststellen.

’s-Hertogenbosch, augustus 2009

Naar boven