Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 augustus 2009, nr. PG/CI- 2949900, houdende wijziging van de Regeling publieke gezondheid in verband met de meldingsplicht van het Mexicaanse influenzavirus (H1N1)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 22, vierde lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Voor de meldingsplicht van de arts op grond van artikel 22, eerste lid, van de wet, gelden voor het Mexicaanse influenzavirus (H1N1) de volgende voorwaarden:

    • 1°. de vaststelling van een infectie bij een persoon die op grond van de ernst van dit ziektebeeld is opgenomen in een ziekenhuis wordt gemeld door de behandelend arts van het ziekenhuis, en

    • 2°. de vaststelling van het overlijden van een persoon als gevolg van dit ziektebeeld, dan wel het vermoeden dat dit ziektebeeld de oorzaak daarvan is geweest, wordt gemeld door een arts.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Met de Regeling Mexicaanse griep (Stcrt 82, 2009) is het Mexicaanse influenzavirus (H1N1) aangemerkt als behorende tot groep A als bedoeld in artikel 1, onderdeel e, van de Wet publieke gezondheid. De naam van dit virus zal overigens met de wijziging van de Wet publieke gezondheid ter incorporatie van deze regeling worden gewijzigd in Nieuwe Influenza A (H1N1). Met de vaststelling van deze nieuwe naam zal deze regeling worden gewijzigd opdat ook in de regeling de nieuwe naam wordt gebruikt.

Met het aanmerken van deze infectieziekte als behorende tot groep A is onder meer de meldingsplicht voor deze infectieziekte geactiveerd. Dit houdt in dat een arts die bij een door hem onderzocht persoon deze ziekte vermoedt of vaststelt, dit onverwijld meldt aan de gemeentelijke gezondheidsdienst. De gemeentelijke gezondheidsdienst meldt dit dan weer onverwijld door naar het RIVM.

Gezien het epidemiologische verloop van de infectieziekte in de bevolking en de afkondiging van de wereldwijde pandemie door de WHO op 11 juni 2009, is het niet langer wenselijk om elke patiënt afzonderlijk en op naam te melden. Voor de bestrijding van het virus is het niet meer zinvol om tot contactopsporing van (mogelijk) geïnfecteerde personen over te gaan. Vanwege de uitgeroepen pandemie hoeft het precieze aantal geïnfecteerde personen niet meer te worden gemeld aan de WHO. Via het systeem van peilstations voor influenza (huisartsen die verspreid door het land zitten en al hun influenzapatiënten anoniem melden) wordt het verdere verloop van de ziekte in de bevolking door het RIVM gevolgd. Hiermee wordt voldoende informatie verkregen voor de bestrijding in het veld. De meldingsplicht van patiënten die zeer ernstig ziek worden als gevolg van de Nieuwe Influenza A (H1N1), en dus opgenomen worden in een ziekenhuis, blijft wel nodig. Dat geldt ook voor het melden van dodelijke gevallen als (vermoedelijk) gevolg van de griep. Dit is van belang voor het inzicht krijgen in de ernst van de ziekte (de zogenaamde morbiditeit) en in de risicofactoren voor het ontwikkelen van een ernstig verloop. Dat laatste is verder ook van belang om te kunnen voldoen aan de internationale meldings- en informatieverplichtingen.

Met deze regeling wordt de meldingsplicht inzake Nieuwe Influenza A (H1N1) tot twee situaties beperkt:

  • 1. artsen die als behandelaar in een ziekenhuis werken van een patiënt die omwille van dit ziektebeeld in het ziekenhuis is opgenomen; en

  • 2. artsen die het overlijden van een persoon als gevolg van dit ziektebeeld vaststellen, of die het vermoeden hebben dat dit ziektebeeld daarvan de oorzaak is geweest.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven