Besluit houdende vaststelling Veiligheidsmanagementsysteem Defensie

6 januari 2009

Nr. P/2008025478

De Staatssecretaris van Defensie,

Besluit:

Artikel 1

Als Veiligheidsmanagementsysteem Defensie wordt vastgesteld het geheel van procedures en afspraken op het gebied van het veiligheidsmanagement, zoals beschreven in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit houdende vaststelling Veiligheidsmanagementsysteem Defensie.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage ligt bij de Directie Voorlichting en communicatie bij de afdeling publieksvoorlichting, Binckhorstlaan 135 in Den Haag. Dit besluit zal met de toelichting en de bijlage in de Ministeriële Publicatieserie worden geplaatst.

Den Haag, 6 januari 2009

De Staatssecretaris van Defensie,

J.G. de Vries.

TOELICHTING

De Minister van Defensie is verantwoordelijk voor de zorg voor de veiligheid van de bedrijfsvoering van het Ministerie van Defensie in al haar verschijningsvormen, zoals onder andere personele veiligheid, transportveiligheid, vliegveiligheid en munitieveiligheid.

Veiligheid wordt door toepassing van (operationeel) risicomanagement bij de uitvoering van de taken van Defensie centraal gesteld. Dat betekent dat wordt gestreefd naar situaties waarin risico’s bekend zijn, zodat daarmee bewust en zorgvuldig wordt omgegaan.

De bijlage bij dit besluit geeft richtlijnen voor de gestructureerde uitvoering van het veiligheidsbeleid en voor de bevordering van het veiligheidsbewustzijn op alle niveaus binnen Defensie. Het veiligheidsbeleid is er op gericht de risico’s op letsel of schade zoveel mogelijk te beperken en in dit verband ongewenste omstandigheden (voorvallen) te voorkomen. Het kader voor het veiligheidsmanagement van Defensie wordt gevormd door de Veiligheidsbeleidsverklaring van de Minister en het Veiligheidsmanagementsysteem Defensie (VMS Def).

Het veiligheidsmanagementsysteem borgt dit uitgangspunt in de operationele, materiële, financiële en personele bedrijfsprocessen door afstemming van beleid, bedrijfsvoering en IV-ondersteuning. Intensieve en gerichte communicatie en opleiding vergroten het veiligheidsbewustzijn.

Het VMS Def organiseert de bedrijfsvoering met het oog op veiligheid en biedt Defensie hulpmiddelen voor de invulling van het veiligheidsbeleid. Het voorziet onder meer in risico-inventarisaties en -evaluaties, terugkoppelings- en borgingsprocedures evenals audits. Het VMS Def wordt als bijlage bij dit besluit vastgelegd.

Naar boven