Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 31 juli 2009, nr. 35705, houdende vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Tijdelijke vrijstelling bedekte veldslateelt)

In overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gezien het verzoek van LTO Groeiservice van 16 juni 2009;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 20 van deze wet, voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Signum (toelatingsnummer 12630 N) in de bedekte teelt van veldsla.

Artikel 2

De vrijstelling, bedoeld in artikel 1, is slechts van toepassing voor zover de voorschriften, die zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit, worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant en treedt in werking met ingang van de tweede dag na publicatie. Het vervalt met ingang van 120 dagen na de inwerkingtreding.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling bedekte veldslateelt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 31 juli 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

voor deze:

de secretaris-generaal,

A.N. van der Zande.

BIJLAGE BIJ HET BESLUIT TIJDELIJKE VRIJSTELLING BEDEKTE VELDSLATEELT

  • Gedurende de in artikel 3 aangegeven periode is het tijdelijk toegestaan het gewasbeschermingsmiddel Signum (toelatingsnummer 12630 N ) te gebruiken in de bedekte teelt van veldsla ter bescherming tegen schimmels en smet (botrytis, rhizoctonia en sclerotinia sclerotiorium)

  • Zodra de eerste symptomen worden waargenomen, de behandeling uitvoeren.

  • Dosering: 1,5 kilogram per hectare.

  • Niet meer dan 1 toepassing van het middel Signum per teelt.

  • Dit middel mag niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

TOELICHTING

Algemeen

Op verzoek van LTO Groeiservice wordt vrijstelling verleend van het verbod om het gewasbeschermingsmiddel Signum te gebruiken tegen schimmels in de teelt van veldsla onder glas.

Wettelijk kader

Artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biocide maakt het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel in Nederland te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken. Vrijstelling kan worden verleend als de plantaardige productie door onvoorziene gevaren wordt bedreigd, terwijl het gevaar niet op andere wijze kan worden bestreden.

Bedreiging plantaardige productie

Er is geen fungicide toegelaten met een toepassing in de bedekte teelt van veldsla, behalve een zaadcoating. In de teeltfase ontbreekt een correctiemiddel. Juist in de zomer en het najaar is er een goede voedingsbodem voor schimmelgroei. Zonder tegenmaatregelen is vanaf juni een opbrengstverlies te verwachten van 10 tot 30% aan veldsla. Een dergelijke teruggang maakt de teelt onrendabel. De conclusie is dat er momenteel sprake is van een bedreiging van de bedekte veldslateelt.

Onvoorzien

Sinds juni 2009 is het gewasbeschermingsmiddel Rovral aquaflo niet meer als fungicide toegelaten in de bedekte teelt van veldsla. Dit als gevolg van een Collegebesluit van oktober 2008. Direct is de sector in actie gekomen om residustudies te financieren, zodat mogelijkerwijs in de toekomst de toepassing weer zal zijn toegestaan. Dit jaar levert dat nog geen resultaat op. Het wegvallen van het middel Rovral aquaflo is in het licht van de geschetste omstandigheden als een onvoorziene omstandigheid aan te merken.

Alternatieven

Met andere maatregelen, zoals stomen van de grond, verbeteren van de bodemstructuur en sturing van het klimaat op vochtigheid kan een vertraging of reductie van de omvang van de aantasting worden bereikt. In de praktijk blijkt echter dat het onvoldoende is om schadelijke aantastingen in zijn geheel te voorkomen of te bestrijden.

Risicobeoordeling

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft vanwege mogelijk risico voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu geadviseerd het middel niet te gebruiken in grondwaterbeschermingsgebieden. Dit advies is overgenomen.

Bijzondere omstandigheden

Gelet op het bovenstaande is in dit geval besloten de gevraagde vrijstelling te verlenen.

Vaste verandermomenten en wijze van bekendmaking

Gelet op de gewenste spoed is het niet mogelijk het besluit te laten ingaan op een van de vaste verandermomenten, 1 juli of 1 januari.

Rechtsbescherming

Een belanghebbende kan tegen dit besluit, binnen 6 weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

voor deze:

de secretaris-generaal,

A.N. van der Zande.

Naar boven