Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 22 juli 2009, nr. MEVA/NBO-2936858, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg, inzake opschoning in verband met het opleidingsfonds AWBZ en Zvw

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na 18 oktober 2007 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II, vergaderjaar 2007/08, 29 282, nr. 45);

Besluit:

Artikel 1

Deze aanwijzing is van toepassing op zorg of dienst:

  • a. als omschreven bij of krachtens de Zvw voor zover die wordt geleverd door instellingen voor medisch specialistische zorg verleend door psychiaters en overige zorgaanbieders die zijn toegelaten voor zorg aan verzekerden met een psychiatrische aandoening of zorgaanbieders van wie de zorg is gericht op verzekerden met een psychiatrische aandoening met uitzondering van eerstelijnspsychologische zorg;

  • b. waarop ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten aanspraak bestaat en voor zover die wordt geleverd door instellingen in de geestelijke gezondheidszorg die zijn toegelaten voor de functie verblijf, in combinatie met de functies persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of behandeling als omschreven in het Besluit zorgaanspraken AWBZ met uitzondering van regionale instellingen voor beschermd wonen en instellingen die extramurale prestaties leveren waarbij geen behandeling plaatsvindt.

Ter uitvoering van deze aanwijzing stelt de Nederlandse Zorgautoriteit, verder te noemen de zorgautoriteit, beleidsregels vast.

Artikel 2

De zorgautoriteit past met ingang van 1 januari 2010 een aanvullende opschoning toe van de budgetten van de instellingen als bedoeld in artikel 1 voor de opleidingen:

  • a. tot gezondheidszorgpsycholoog en tot psychotherapeut voor zover zij worden gerealiseerd in de geestelijke gezondheidszorg, in aanvulling op de structurele opschoning op grond van mijn aanwijzing van 14 december 2007 (Stcrt. 2007, nr. 248) in verband met de tweede tranche van de gefaseerde invoering van een nieuw bekostigingssysteem voor zorgopleidingen en

  • b. tot klinisch geriater voor zover zij worden gerealiseerd in de geestelijke gezondheidszorg, in aanvulling op de structurele opschoning op grond van mijn desbetreffend verzoek van 13 oktober 2005, kenmerk IBE/BO-2621662, aan een van de voorgangers van de zorgautoriteit, het College tarieven gezondheidszorg, in verband met de eerste tranche van de gefaseerde invoering van een nieuw bekostigingssysteem voor zorgopleidingen.

Artikel 3

  • 1. De zorgautoriteit hanteert onderstaande tabel in het kader van de aanvullende opschoning als bedoeld in artikel 2, met dien verstande dat het aantal te schonen opleidingsplaatsen klinische geriatrie in full time equivalenten en daarmee ook het ‘totaal te schonen bedrag’ voor klinische geriatrie in onderstaande tabel indicatief is en definitief wordt bepaald op basis van het aantal assistenten in opleiding zoals dat op 31 oktober 2009 is geregistreerd bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie.

    Opleiding

    Sector

    Aantal opleidingsplaatsen in fulltime equivalenten

    Opschoningsbedrag (afgerond) in euro’s per fulltime opleidingsplaats prijspeil 2008

    Schoningswijze

    Totaal te schonen bedrag

    Gezondheidszorg-psycholoog

    GGZ

    116,9

    25.800

    generiek

    3.016.020

    Psychotherapeut

    GGZ

    16,43

    42.700

    generiek

    701.561

    Klinisch geriater

    GGZ

    12,34

    54.470

    generiek

    672.160

  • 2. Bij de instellingen als bedoeld in artikel 1, onder a, worden de aangegeven bedragen tot een totaal van € 3.500.000,–. opgeschoond uit de resterende middelen voor BBL-opleidingen in de curatieve ggz vallend onder de Zvw die niet zijn opgeschoond voor het stagefonds. Hiertoe worden de Zvw-budgetten geschoond voor de hiervoor in het eerste lid bedoelde bedragen.

  • 3. Bij de instellingen als bedoeld in artikel 1, onder b, wordt een bedrag ter grootte van € 890.000,– opgeschoond uit resterende middelen voor BBL-opleidingen die per 1 januari 2009 niet zijn opgeschoond voor het stagefonds. De opschoning vindt plaats door middel van verlaging van de ZZP-tarieven in de langdurige ggz.

  • 4. Bij de instellingen als bedoeld in artikel 1, onder a, en bij de instellingen als bedoeld in artikel 1, onder b, worden volgens een door de minister bij brief nader aangegeven verdeling bedragen opgeschoond tot een totaal bedrag, dat wordt bepaald door het aantal assistenten in opleiding tot klinisch geriater zoals dat op 31 oktober 2009 is geregistreerd bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie te vermenigvuldigen met het opschoningsbedrag per fulltime equivalent vermeld in de tabel in het eerste lid.

Artikel 4

Deze aanwijzing treedt terstond in werking en wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Toelichting

Algemeen

Met ingang van 2007 is gestart met de gefaseerde invoering van een nieuw bekostigingssysteem voor zorgopleidingen.Het betreft hier vervolgopleidingen in de zorg die bekostigd werden via premiemiddelen of via de begroting van VWS.

Vanaf 1 januari 2007 kunnen opleidingsinrichtingen ingevolge de Subsidieregeling zorgopleidingen 1e tranche op grond van de Kaderwet VWS-subsidies in aanmerking komen voor subsidie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een eerste tranche van zorgopleidingen. Voordien werden deze opleidingen veelal gefinancierd op basis van een door de Nederlandse Zorgautoriteit, verder te noemen de zorgautoriteit, opgestelde beleidsregel en verwerkt in instellingsbudgetten.

Met ingang van 1 januari 2008 is de nieuwe wijze van bekostiging via de Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche op grond van de Kaderwet VWS-subsidies van kracht voor onder meer opleidingen die opleiden voor functies in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat in het kader van deze aanwijzing om de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, tot psychotherapeut en tot klinisch geriater voor zover zij worden gerealiseerd in de geestelijke gezondheidszorg.

De opleiding tot klinisch geriater maakt deel uit van de 1e tranche. De twee andere zijn onderdeel van de 2e tranche. Tot 1 januari 2008 kwamen de laatst bedoelde zorgopleidingen in aanmerking voor financiering op basis van een door de zorgautoriteit opgestelde beleidsregel en verwerking in de instellingsbudgetten. In verband met de overgang naar het nieuwe bekostigingssysteem voor opleidingen heeft de zorgautoriteit de instellingsbudgetten per 1 januari 2008 opgeschoond voor de met die opleidingen gemoeide middelen.

Bij de start van de Subsidieregeling 1e tranche zijn niet alle instellingen die zorgopleidingen in de 1e tranche verzorgen erin opgenomen. Om pragmatische redenen is er destijds in overleg met betrokken partijen voor gekozen om bij de invoering eerst de reikwijdte te beperken tot de groep van assistenten in opleiding in de ziekenhuizen en de revalidatiecentra. Zo zijn de opleidende instellingen in de GGZ niet opgeschoond voor de opleiding tot klinisch geriater in de GGZ. In overleg met de betrokken instellingen respectievelijk koepels is afgesproken dat vanaf 2010 ook subsidie kan worden verleend aan GGZ-instellingen. Voorwaarde voor de toegang tot de subsidieregeling is dat de budgetten van de relevante zorginstellingen worden aangepast met het overeenkomstige aantal opleidingsplaatsen vermenigvuldigd met het te vergoeden subsidiebedrag, prijspeil 2009. Op deze wijze wordt voldaan aan het uitgangspunt van het opleidingsfonds dat er sprake is van een budgettair neutrale overgang.

Het aantal te schonen opleidingsplaatsen wordt bepaald op basis van het aantal assistenten in opleiding gedurende 2010 zoals dat op 31 oktober 2009 is geregistreerd bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie1.

De financiële middelen die in het kader van deze opschoning uit de budgetten worden verwijderd komen weer terug als middelen waaruit de subsidie wordt verstrekt. De financiële middelen behorend bij de overboeking van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar het opleidingsfonds op de begroting van VWS, behoren tot de contracteerruimte. De zorgautoriteit ontvangt een afzonderlijke aanwijzing in het kader van de bepaling van de Contracteerruimte AWBZ 2010.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Dit artikel geeft de reikwijdte van de aanwijzing aan.

Artikel 2

Met ingang van 1 januari 2008 is de nieuwe wijze van bekostiging via de Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche van kracht voor onder meer de zorgopleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog GGZ en psychotherapeut GGZ.

Om te bepalen hoeveel opleidingsplaatsen per zorgopleiding voor de nieuwe bekostiging in aanmerking zouden moeten komen en welk macrobudget daarmee gemoeid zou zijn, heeft de zorgautoriteit begin 2007 het aantal opleidingsplaatsen per zorgopleiding geënquêteerd bij de opleidende zorginstellingen. Uit de aantallen opleidingsplaatsen per opleiding per sector uit de enquête en de vergoedingsbedragen per fte opleidingsplaats per zorgopleiding vloeide het maximaal per opleiding per sector te reserveren macrobedrag voor subsidiëring in 2008 voort. Deze totaalbedragen per zorgopleiding zouden uit de betrokken sectoren op grond van een aanwijzing aan de zorgautoriteit worden opgeschoond om de nieuwe bekostiging mogelijk te maken. De geconstateerde aantallen opleidingsplaatsen zouden worden gehanteerd als de maximaal beschikbare aantallen opleidingsplaatsen per zorgopleiding voor 2008.

In april 2007 heeft de minister van VWS het College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) verzocht voor 2008 een toewijzingsvoorstel voor te bereiden van de opleidingsplaatsen voor de zorgopleidingen 2e tranche. Eind juni 2007 heeft het CBOG de opleidende zorginstellingen verzocht om aan te geven hoeveel opleidingsplaatsen zij in 2008 zouden hebben. Uit de opgave van de opleidende zorginstellingen aan het CBOG bleek bij een aantal zorgopleidingen2, dat opleidende zorginstellingen om meer opleidingsplaatsen verzochten dan beschikbaar zou zijn op basis van de NZa-enquête. De bewindslieden waren bereid deze hogere aantallen te accommoderen, mits de koepels daarmee zouden instemmen en met een daaruit voortvloeiende aanvullende budgetopschoning. Deze bereidheid was destijds niet aanwezig bij GGZ-Nederland. Inmiddels heeft GGZ-Nederland zich schriftelijk3 bereid verklaard tot een aanvullende opschoning voor de onderhavige opleidingen.

Met dit artikel wordt de zorgautoriteit opgedragen alsnog aanvullend te schonen voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, tot psychotherapeut en tot klinisch geriater voor zover zij worden gerealiseerd in de geestelijke gezondheidszorg.

Artikel 3

De tabel in artikel 3, eerste lid, is voor wat betreft de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en tot psychotherapeut gebaseerd op de aantallen opleidingsplaatsen per zorgopleiding uit de inventarisatie van het CBOG verminderd met de aantallen uit de NZa-enquête. De aanvullende opschoning vindt in beginsel eenmalig en zonder nacalculatie plaats. De hiermee gemoeide structurele bedragen worden gebaseerd op de aantallen zoals vastgesteld in de tabel en de normbedragen gecorrigeerd naar het prijspeil 2008.

Het in de tabel opgenomen aantal opleidingsplaatsen klinische geriatrie is gebaseerd op het aantal assistenten in opleiding gedurende 2010 zoals dat op 8 juni 2009 is geregistreerd bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie.

De opschoning van klinische geriatrie zal worden gebaseerd op basis van het aantal assistenten in opleiding zoals dat op 31 oktober 2009 is geregistreerd bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met het opschoningsbedrag per fulltime equivalent vermeld in de tabel en levert het totaal te schonen bedrag op. In een brief aan de zorgautoriteit zal ik het bedoelde aantal en het opschoningsbedrag meedelen voorzien van een verdeling over de in artikel 1 onderscheiden instellingen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Zoals aangegeven in mijn brief met kenmerk CZ/TSZ-2876616 d.d. 3 september 2008.

XNoot
2

Waaronder de zorgopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog GGZ en psychotherapeut GGZ.

XNoot
3

Brief met kenmerk FB/mtvn/cecs/116237/2009 d.d. 2 juni 2009 van GGZ Nederland.

Naar boven