stcrt-2009-11428-001.png Bekendmaking projectbesluit ‘oprichten van een Onderwijsgebouw in Schieveste’

Besluiten van 21 juli 2009

Vaststellen hogere grenswaarden voor het bouwplan Schieveste

Projectbesluit Schieveste

Bouwvergunning voor het bouwen van een school voor Schieveste

Bouwplan

Op 20 maart 2009 is door Avant Bouwpartners BV voor de Lentiz Onderwijsgroep een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor het bouwen van een school in het plangebied Schieveste te Schiedam. Het college van Burgmeester en wethouders van Schiedam heeft op 21 juli 2009 besloten om voor dit bouwplan

  • 1. hogere waarden vast te stellen voor de ten hoogste toegestane geluidbelasting,

  • 2. een projectbesluit vast te stellen en

  • 3. een bouwvergunning te verlenen.

Planologisch kader

Het bouwplan valt binnen het vigerende bestemmingsplan ‘Plan van uitbreiding gemeente Schiedam (in hoofdzaak)’, vastgesteld door de gemeenteraad op 7 juli 1944 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland op 11 juli 1945. Binnen de vigerende regeling is de bouw van een school niet mogelijk.

Om de bouw van de school mogelijk te maken, dient een nieuw planologisch kader te worden vastgesteld. Op 15 december 2003 heeft de Raad het Masterplan Schieveste vastgesteld. Op basis van dat Masterplan is in juli 2007 het ‘voorontwerp bestemmingsplan Schieveste’ (hierna: het voorontwerp) vrijgegeven voor inspraak. Voor de ontwikkeling van Schieveste is daarna een Milieueffectrapport (MER) opgesteld, dat gelijk met het voorontwerp ter inzage heeft gelegen. Het MER is op 31 januari 2008 door de Raad vastgesteld. Thans worden inspraakreacties verwerkt en wordt het voorontwerp aangepast zodat het ontwerp van het bestemmingsplan in procedure kan worden gebracht. De verwachting is dat het bestemmingsplan niet eerder dan aan het eind van het jaar 2009 of aan het begin van het jaar 2010 zal worden vastgesteld door de Raad.

Projectbesluit

Vooruitlopend op de vaststelling van een bestemmingsplan kan de Gemeenteraad ten behoeve van de verwezenlijking van een project een projectbesluit nemen. Een aanvraag om een bouwvergunning die niet passend is binnen het vigerende planologische kader dient tevens beschouwd te worden als een aanvraag om een projectbesluit, aldus artikel 46, derde lid van de Woningwet.

De aanvraag om bouwvergunning heeft daarom tevens te gelden als een aanvraag om een projectbesluit van dezelfde datum.

Vaststellingsbevoegdheid

In haar vergadering van 17 april 2009 heeft de Raad besloten om een projectbesluit voor te bereiden ten behoeve van het oprichten van een schoolgebouw in het plangebied Schieveste te Schiedam. Daarbij heeft de Raad tevens besloten om, op grond van artikel 3.10, vierde lid Wro de bevoegdheid tot het vaststellen van dit projectbesluit te delegeren aan het college.

Op grond van de motivering en de toelichting (de ruimtelijke onderbouwing) heeft college op 21 juli 2009 besloten om ten behoeve van het oprichten van een schoolgebouw in het plangebied Schieveste op de gronden zoals weergegeven op de plankaart met de daarbij behorende voorschriften een projectbesluit vast te stellen.

Verzoek tot het vaststellen van hogere waarden voor de ten hoogste toegestane geluidbelasting

Uit de toelichting komt naar voren dat voor dit project hogere waarden vastgesteld moeten worden voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (hogere grenswaarden). Artikel 110a, vijfde lid van de Wet geluidhinder voorziet in zo’n procedure. Ten behoeve van het vaststellen van die hogere waarden is een verzoek ingediend voor het vaststellen van hogere waarden voor de ten hoogste toegestane geluidbelasting.

Gelet op het verzoek en het bepaalde in de Wet geluidhinder hebben Burgemeester en wethouders van Schiedam op 21 juli 2009 besloten om voor het oprichten van een onderwijsgebouw in het plangebied Schieveste

  • 1. een hogere grenswaarde van 53dB voor wegverkeerslawaai ter hoogte van Rijksweg A20 vast te stellen

  • 2. een hogere grenswaarde van 49dB voor wegverkeerslawaai ter hoogte van de Horvathweg vast te stellen en

  • 3. een hogere grenswaarde van 67dB voor spoorweglawaai (spoorlijn Rotterdam Den Haag/Hoek van Holland) vast te stellen.

Procedure

Op grond van afdeling 3.4 is het ontwerp projectbesluit, inclusief de toelichting met de relevante stukken zoals de kaart en de voorschriften vanaf 29 mei 2009 voor zes weken ter inzage gelegd.

Op grond van artikel 3.11 Wro en artikel 3.12 Awb is voorafgaand aan die terinzagelegging een kennisgeving geplaatst in het plaatselijk huis-aan-huisblad en de Staatscourant. Daarnaast wordt de kennisgeving geplaatst op de gemeentelijke website. Ook is de kennisgeving verzonden naar de betrokken overheidsdiensten zoals genoemd in artikel 3.11, eerste lid onder b Wro.

Omdat de bouwvergunning niet eerder verleend kan worden dan nadat een projectbesluit is vastgesteld, is ook het ontwerp van de bouwvergunning ter inzage te worden gelegd. Ten behoeve van het verlenen van het projectbesluit is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen voor de ten hoogste toegestane geluidbelasting. Ook het ontwerp van dat besluit is ter inzage worden gelegd.

Zienswijzen

Op het ontwerp besluit tot het vaststellen van hogere grenswaarden zijn op 7 juli 2009 zienswijzen ontvangen van de Vereniging van Eigenaren Hollandia te Schiedam en van de Bewonersvereniging Delflandseweg te Schiedam. Beide zienswijzen zijn niet ontvankelijk verklaard, omdat indieners niet zijn aan te merken als belanghebbende.

Rechtsbescherming

Tegen de vastgestelde hogere waarden voor de ten hoogste toegestane geluidsbelasting kan binnen zes weken na besluitvorming een beroepschrift worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State te Den Haag (Postbus 20019, 2500 EA).

Tegen het projectbesluit en tegen de bouwvergunning kan binnen zes weken na besluitvorming een beroepschrift worden ingediend bij de Rechtbank Rotterdam te Rotterdam (Postbus 50950, 3007 BL). Het projectbesluit ligt daartoe zes weken ter inzage vanaf 30 juli 2009 bij de balie van de Stadswinkel van de Gemeente Schiedam.

Voor alle besluiten geldt dat een beroep slechts ontvankelijk is, indien eerst een zienswijze is ingediend.

Naar boven