Kennisgeving Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer

Introductie in het milieu door het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen

Beschikking op de vergunningaanvraag van Florigene Pty. Ltd.

Op 20 juli 2009 is door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vergunning verleend, met kenmerk DGM/RB C/NL/06/01, voor het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen krachtens artikel 23 van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer (hierna: Besluit ggo) aan Florigene Pty. Ltd., gevestigd in Bundoora, in Australië. De beschikking is op 24 juli 2009 aan Florigene Pty. Ltd. verzonden.

Op 11 oktober 2006 had Florigene Pty. Ltd. een daartoe strekkende aanvraag ingediend. De genetisch gemodificeerde organismen die als product of in een product in de handel worden gebracht ten behoeve van import zijn snijbloemen van een anjer (Dianthus caryophyllus L.) met een gewijzigde bloemkleur, afgeleid van een celcultuurlijn van Dianthus caryophyllus L. en gemodificeerd met Agrobacterium tumefaciens, stam AGLO, met behulp van de vector pCGP1991, waaruit lijn 123.8.12 is ontstaan.

Procedure

Voor de behandeling van de aanvraag van Florigene Pty. Ltd. is de procedure doorlopen als beschreven in paragraaf 3.3 van het Besluit ggo en deel C van de Richtlijn 2001/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu.

Op 18 maart 2009 is de positieve beschikking van de Europese Commissie met nr. 2009/244/EG gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie (PB L 72/18-20). Deze beschikking is gericht aan de Minister van VROM en de Minister van LNV om vergunning te verlenen aan Florigene Pty. Ltd. om Dianthus caryophyllus, lijn 123.8.12, in de handel te brengen.

Inzage beschikking

De beschikking en de overige relevante stukken liggen vanaf 25-07-2009 op werkdagen ter inzage bij het Ministerie van VROM, afdeling Documentaire Informatie (C01 70), Rijnstraat 8 te Den Haag. De stukken kunnen daar ingezien worden (van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur) na afspraak via telefoon of mail (tel. 070-339 31 56, e-mail secretariaat.risicobeleid@minvrom.nl). De bezoeker dient zich te melden bij de receptie.

Deze kennisgeving, de beschikking en de bijbehorende stukken zijn ook beschikbaar op de internetpagina www.vrom.nl/ggo-vergunningverlening.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift moet zijn gemotiveerd, gedagtekend en voorzien van naam, adres en woonplaats van de indiener. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij de Minister van VROM, p/a Bureau Genetisch Gemodificeerde Organismen, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Bezwaarschriften per e-mail worden niet geaccepteerd. Tevens kan de indiener van het bezwaarschrift gedurende de termijn dat bezwaar kan worden gemaakt een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Naar boven