Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 juli 2009, MC-U-2939577, houdende verlening van volmacht en machtiging aan de voorzitter en de directeur van de organisatie ZorgOnderzoek Nederland met betrekking tot overeenkomsten voor ondersteunend onderzoek ten behoeve van de activiteiten van de Regieraad kwaliteit van zorg

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 32, vierde lid, van de Comptabiliteitswet 2001;

Besluit:

Artikel 1 Definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. minister:

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. Zon:

de organisatie ZorgOnderzoek Nederland, bedoeld in artikel 2 van de Wet op de organisatie ZorgOnderzoek Nederland;

c. Regieraad:

de Regieraad kwaliteit van zorg, bedoeld in artikel 2 van het Instellingsbesluit Regieraad Kwaliteit van Zorg;

d. volmacht:

bevoegdheid om in naam van de minister privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten;

e. gevolmachtigde:

degene aan wie volmacht is verleend;

f. machtiging:

bevoegdheid om in naam van de minister handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 2 Volmacht, machtiging en uitzonderingen

  • 1. De voorzitter en de directeur van Zon hebben volmacht en machtiging met betrekking tot het aangaan en uitvoeren van overeenkomsten voor ondersteunend onderzoek ten behoeve van de activiteiten van de Regieraad, voor zover deze overeenkomsten worden gesloten binnen de kaders van een door de minister daartoe vastgesteld budget alsmede het door de minister goedgekeurde werkplan van de Regieraad.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde volmacht en machtiging gelden niet voor:

    • a. overeenkomsten waarvoor op grond van het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten een plicht tot Europees aanbesteden geldt;

    • b. stukken in verband met een gerechtelijke procedure op het in het eerste lid bedoelde terrein, waarbij de Staat der Nederlanden partij is.

Artikel 3 Ondertekening

  • 1. Een met volmacht verrichte rechtshandeling wordt ondertekend met:

    ‘De Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze’, gevolgd door de functie en naam van betrokkene.

  • 2. Een met machtiging ondertekende brief wordt ondertekend met:

    ‘De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze’, gevolgd door de functie en naam van betrokkene.

Artikel 4 Algemene bepalingen

  • 1. De minister kan de gevolmachtigde per geval of in het algemeen instructies geven ter zake van de uitoefening van de gevolmachtigde bevoegdheid.

  • 2. De gevolmachtigde verschaft de minister op diens verzoek inlichtingen over de uitoefening van de bevoegdheid.

  • 3. De minister blijft bevoegd de bevoegdheid waar de volmacht betrekking op heeft uit te oefenen.

  • 4. De minister kan de volmacht te allen tijde beëindigen.

  • 5. Bij afwezigheid of verhindering van een gevolmachtigde wordt, voor de duur van de afwezigheid of verhindering, diens bevoegdheid uitgeoefend door de plaatsvervanger.

  • 6. Het eerste tot en met zesde lid is van overeenkomstige toepassing op de in artikel 2, eerste lid, verleende machtiging.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagrekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Volmachtbesluit ondersteunend onderzoek Regieraad.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Op 29 april is de Regieraad kwaliteit van zorg (hierna: Regieraad) bij ministerieel besluit ingesteld.

Het besluit tot instelling van de Regieraad en het benoemingsbesluit van de leden van de Regieraad zijn beide gepubliceerd in de Staatscourant (Stcrt. 2009, nrs. 88 en 93). Ingevolge het instellingsbesluit wordt het secretariaat van de Regieraad bij de ZorgOrganisatie Nederland (hierna: Zon) gelegd. Zon ondersteunt de Regieraad in dat kader bij de voorbereiding en uitvoering van zijn werkzaamheden. De reden om Zon hiervoor in te schakelen is de relatie die er is met de reguliere wettelijke werkzaamheden van Zon, de in dat kader door Zon opgebouwde expertise alsmede de bestaande contacten van Zon met de relevante actoren.

Voorts is in het instellingsbesluit geregeld dat de Regieraad jaarlijks in zijn werkplan aanbevelingen kan doen voor ondersteunend onderzoek dat volgens de Regieraad nodig is ten behoeve van het kunnen uitvoeren van de regiefunctie in het komende kalenderjaar. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het inventariseren van knelpunten en aan onderzoek naar mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen. Het gaat derhalve niet om het ontwikkelen van richtlijnen zelf; dat is en blijft een verantwoordelijkheid van het veld.

Het werkplan, waaronder vorenbedoelde aanbevelingen, wordt door de Regieraad ter goedkeuring voorgelegd aan de minister. Indien de minister het werkplan, inclusief de betrokken aanbevelingen, goedkeurt, is het de bedoeling dat binnen de grenzen van een door de minister daartoe vastgesteld maximumbudget, overeenkomsten tot het doen van onderzoek ter ondersteuning van de Regieraad worden aangegaan.

Door het onderhavige besluit wordt bewerkstelligd dat overeenkomsten als vorenbedoeld namens de minister door (de voorzitter of directeur van) Zon kunnen worden gesloten (voor zover het bedrag van de verplichtingen van een overeenkomst het drempelbedrag van Europese aanbesteding niet overschrijdt). Ook worden vorenbedoelde functionarissen van Zon bevoegd om namens de minister onder meer de uit de gesloten overeenkomsten voortvloeiende betalingen te verrichten. Voorts worden de betrokken functionarissen gemachtigd om namens de minister brieven te ondertekenen die betrekking hebben op de uitvoering van de overeenkomst. Gezien de wettelijke taken van Zon ligt toekenning van de betrokken bevoegdheden aan Zon alleszins in de rede. In dit kader wordt gewezen op de in het vorenstaande reeds gememoreerde grote hoeveelheid relevante kennis waarover Zon uit hoofde van zijn wettelijke taak beschikt, het daarmee verband houdende goede overzicht van het relevante werkveld alsmede het uitgebreide relevante netwerk dat Zon in dat kader heeft opgebouwd.

Zon zal bij opdrachtverlening de binnen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehanteerde regels voor opdrachtverlening in acht nemen. Daaronder valt onder meer de toepassing van de Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van Diensten 2008 (ARVODI-2008).

Met betrekking tot de uitvoering van de ondersteunende taken door Zon wordt een overeenkomst gesloten tussen de minister (namens de Staat) en Zon. Door die overeenkomst stemt Zon uitdrukkelijk in met de verleende volmacht en machtiging.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven