Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 9 juli 2009, nr. BJZ2009044654, houdende wijziging van de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen in verband met de implementatie van beschikking nr. 2003/33/EG tot vaststelling van criteria en procedures voor het aanvaarden van afvalstoffen op stortplaatsen (PbEG L 11) (implementatie Beschikking aanvaarding afvalstoffen op stortplaatsen)

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op beschikking nr. 2003/33/EG van de Raad van de Europese Unie van 19 december 2002 tot vaststelling van criteria en procedures voor het aanvaarden van afvalstoffen op stortplaatsen overeenkomstig artikel 16 en bijlage II van Richtlijn 1999/31/EG betreffende het storten van afvalstoffen (PbEG L 11) en de artikelen 10a, vijfde lid, 12b, vierde lid, 12c, eerste en derde lid, 12e, tweede lid, 12i en 12j van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. In deze regeling wordt verstaan onder:

    AP04-A:

    Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen, onderdeel Algemeen, versie 4;

    AP04-E:

    Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen, onderdeel Analyse van Eluaten, versie 4;

    AP04-SB:

    Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen, onderdeel Samenstelling Bouwstoffen (niet zijnde grond) en Afvalstoffen, versie 4;

    AP04-U:

    Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen, onderdeel Uitloogonderzoek, versie 4;

    AP04-V:

    Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen, onderdeel Monstervoorbehandeling, versie 5;

    BRL 1000:

    Beoordelingsrichtlijn voor het SIKB-procescertificaat Monsterneming voor partijkeuringen bouwstoffenbesluit, versie 8;

    NVN 7311:

    Nederlandse Voornorm, uitgegeven door het Nederlands Normalisatie-instituut, Uitloogkarakteristieken van vaste grond- en steenachtige bouwmaterialen en afvalstoffen – Monstervoorbehandeling – Monsteropslag en -conservering, uitgave 1995;

    VKB-protocol 1004:

    BRL 1000 protocol, Monsterneming korrelvormige afvalstoffen voor partijkeuringen.

  • 3. Met richtlijnen, protocollen of accreditatieprogramma's als bedoeld in deze regeling worden gelijkgesteld normen, richtlijnen, protocollen of accreditatieprogramma's die zijn vastgesteld of aangewezen in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt, en een beschermingsniveau bieden dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met de nationale eisen wordt nagestreefd.

B

Na artikel 6a worden zeven artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 6b

  • 1. De monsterneming wordt uitgevoerd overeenkomstig het VKB-protocol 1004.

  • 2. De deeltjesgrootte van de te bemonsteren partij wordt geschat, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen:

    • a. percentage (v/v) van de deeltjes dat kleiner is dan of gelijk is aan 20 mm;

    • b. percentage (v/v) van de deeltjes dat groter is dan 20 mm en kleiner is dan of gelijk is aan 40 mm, en

    • c. percentage (v/v) van de deeltjes dat groter is dan 40 mm.

  • 3. De monsterneming wordt uitgevoerd met een greepgrootte van:

    • a. circa 220 cm3 voor afvalstoffen waarvan 95 procent (v/v) of meer van de deeltjes kleiner zijn dan of gelijk zijn aan 20 mm;

    • b. circa 1.700 cm3 voor andere afvalstoffen dan bedoeld onder a, waarvan 95 procent (v/v) of meer van de deeltjes kleiner zijn dan of gelijk zijn aan 40 mm;

    • c. circa 220 cm3 voor andere afvalstoffen dan bedoeld onder a en b, waarvan minder dan 80 procent (v/v) van de deeltjes groter is dan 40 mm.

  • 4. Een te bemonsteren partij bedraagt ten hoogste 4.000.000 kg.

Artikel 6c

De verpakking en het vervoer van het monstermateriaal voldoet aan NVN 7311 dan wel een norm die is vastgesteld of aangewezen in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt, en een beschermingsniveau biedt dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met deze norm wordt nagestreefd.

Artikel 6d

Degene die een omschrijving in gevallen als bedoeld in artikel 10, derde lid, van het besluit verstrekt, registreert de grootte van de partij waarop de monsterneming betrekking heeft.

Artikel 6e

De analyse van monsters, bedoeld in artikel 10a, eerste lid, van het besluit, wordt uitgevoerd overeenkomstig AP04-A, AP04-V, AP04-SB, AP04-U en AP04-E en door een laboratorium dat voor het betrokken accreditatieprogramma geaccrediteerd is.

Artikel 6f

Als categorieën van afvalstoffen als bedoeld in artikel 10a, vijfde lid, onder b, van het besluit, worden aangewezen de categorieën van afvalstoffen die als zodanig zijn genoemd in de bijlage in onderdeel D.

Artikel 6g

De lijst met erkende personen en instellingen, bedoeld in artikel 12b, vierde lid, van het besluit, wordt beschikbaar gesteld via de website van SenterNovem.

Artikel 6h

  • 1. Voor de aanvraag om een erkenning, bedoeld in artikel 12c, eerste lid, van het besluit, wordt gebruik gemaakt van het formulier dat is opgenomen in de bijlage in onderdeel E, onder 1. Bij de aanvraag worden de in de bijlage in onderdeel E, onder 1, vermelde gegevens verstrekt.

  • 2. Voor het verzoek om wijziging van een erkenning, bedoeld in artikel 12e, eerste lid, van het besluit, wordt gebruik gemaakt van het formulier dat is opgenomen in de bijlage in onderdeel E, onder 2.

  • 3. De melding van een faillissement of surseance van betaling, bedoeld in artikel 12i van het besluit, wordt gedaan aan SenterNovem. Voor de melding wordt gebruik gemaakt van het formulier dat is opgenomen in de bijlage in onderdeel E, onder 3.

  • 4. De melding van een schorsing of intrekking van een certificaat, bedoeld in artikel 12j van het besluit, wordt gedaan aan SenterNovem. Voor de melding wordt gebruik gemaakt van het formulier dat is opgenomen in de bijlage in onderdeel E, onder 4.

C

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift komt te luiden: Bijlage, behorende bij de artikelen 3, 4, 6, 6f en 6h.

2. Een onderdeel wordt toegevoegd, gelijk aan de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 21 juli 2009.

Deze regeling zal met de bijbehorende toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 9 juli 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDER C

D. Categorieën van afvalstoffen waarvan het uitlooggedrag en de samenstelling algemeen bekend zijn

  • a. verontreinigde grond dat is aangeboden onder overlegging van een verklaring als bedoeld in artikel 2, onder f, van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen;

  • b. afvalstoffen die met het oog op het toepassen van bouwstoffen of van grond of baggerspecie overeenkomstig de Regeling bodemkwaliteit zijn bemonsterd, maar waarvoor een dergelijke toepassing, gelet op de analyseresultaten, niet mogelijk is.

E. Formulieren als bedoeld in artikel 6h

1. Formulier voor het aanvragen van een erkenning als bedoeld in artikel 12c, eerste lid, van het besluit

Formulier aanvraag erkenning

Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen

Aanvraag op basis van Artikel 6h, eerste lid

1. Algemene gegevens van de aanvrager

A

Aanvrager (bedrijfsnaam)

 

B

Handelsna(a)m(en) (huidige en afgelopen vijf jaar)

 

C

Nr. Inschrijving KvK1

 

D

Statutaire naam

 

E

Na(a)m(en) bestuurder(s)

 

F

Statutaire vestigingsplaats (volgens acte van oprichting)

 

G

Naam/voorletters contactpersoon

Geslacht

 

H

Postadres

 

I

Postcode/plaats

 

J

Telefoonnummer

 

Faxnummer

K

Aantal vestigingsadressen waarop deze aanvraag betrekking heeft: (vul hier het aantal vestigingen in)

Vul voor ieder vestigingsadres waarop deze aanvraag betrekking heeft een apart volgblad in.

XNoot
1

of het registratienummer bij een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

2. Juridische vorm van de onderneming (aangeven wat van toepassing is)

Eenmansbedrijf

Maatschap

BV

VOF

CV

NV

overheid

Anders, nl.

3. Persoonsregistratie (vul hier alle namen van de te registreren personen waarop de aanvraag betrekking heeft). Op het volgblad vult u vervolgens welke persoon voor welke verrichting moet worden geregistreerd. Voor de ondergenoemde personen mag de Verklaring omtrent het gedrag (VOG)1 niet ouder zijn dan zes maanden.

Achternaam, voorletters te registreren personen

Geslacht M/V

Geboortedatum

Datum afgifte VOG/andere verklaring

    
    
    
    
XNoot
1

Indien de betreffende VOG al bij een aanvraag van een andere instelling is ingediend (en nog geldig is), geeft u dan, behalve de datum van de VOG, ook aan bij welke aanvraag de VOG aan SenterNovem is overgelegd. In plaats van een VOG kan ook een verklaring van een andere lidstaat omtrent het gedrag die voldoet aan artikel 12f, eerste lid, van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen worden overgelegd.

4. Antecedenten

Aankruisen wat van toepassing is

4A. Is de aanvrager (het bedrijf) in de 3 jaar voorafgaande aan deze aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke feiten dit betrof en wanneer deze zijn gepleegd?

4B. Is (zijn) de bestuurder(s) of leidinggevende(n) van de aanvrager (indien de aanvrager een rechtspersoon is) in de drie jaren voorafgaand aan de aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke feiten dit betrof. Geef daarbij tevens aan door wie en wanneer deze zijn gepleegd en wanneer de veroordeling heeft plaatsgevonden.

4C. Is (zijn) monsternemer(s) in de 3 jaar voorafgaande aan deze aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ N.v.t.

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke persoon en welk(e) feit(en) dit betrof en wanneer deze zijn gepleegd.

5. Ondertekening

De ondergetekende verklaart in de hoedanigheid van bestuurder van de aanvrager of als gemachtigde dat:

– dit formulier inclusief volgblad naar waarheid is ingevuld;

– de verplichte bijlagen bij deze aanvraag actueel zijn;

– bekend te zijn met de voorwaarden en verplichting zoals bepaald in de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen;

– bereid is op verzoek nadere informatie (omtrent de aanvraag) te verstrekken.

□ Ondertekening als de bestuurder(s): (aankruisen wat van toepassing is)

□ Ondertekening door een gemachtigde

Naam ondertekenaar

Datum

Plaats

Handtekening

 
 

Bij het aanvraagformulier worden de volgende bijlagen gevoegd:

Volgblad Formulier Aanvraag Erkenning, ingevuld per vestigingsadres waarop het verzoek tot erkenning betrekking heeft.

Recent en actueel uittreksel(s) inschrijving handelsregister1 (het uittreksel dient te zijn ondertekend door de KvK. Het vestigingsadres/de vestigingsadressen (zoals vermeld op het volgblad en certificaat) waarop de aanvraag betrekking heeft, dient op de inschrijving KvK voor te komen).

Let op: de tekenbevoegdheid van de bestuurder dient uit het (de) bijgevoegde uittreksel(s) KvK te blijken.

Volledig exemplaar van het (de) certifica(a)t(en) waarop het verzoek tot erkenning betrekking heeft (hebben) (alle pagina’s), inclusief eventuele bijlagen bij het certificaat.

Door de certificatie-instelling uitgegeven overzicht van geregistreerde monsternemers die onder het betreffende certificaat vallen.

Originele Verklaring omtrent gedrag2 t.a.v. individuele monsternemers voor de medewerkers die onder punt 3 van het aanvraagformulier zijn opgegeven (originele verklaring, die niet ouder mag zijn dan zes maanden)

Indien bij de ondertekening gebruik wordt gemaakt van een machtiging

Originele machtiging waarin de ondertekenaar door de bestuurder(s) is gemachtigd. Indien deze machtiging al eerder aan SenterNovem is overlegd, geef dan aan wanneer dat is geweest: Machtiging op ..... (datum invullen)aan SenterNovem ter beschikking gesteld.

XNoot
1

of een recent en actueel uittreksel van de inschrijving in een register dat wordt gehouden door een daartoe bevoegde instantie in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel in een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend Verdrag dat Nederland bindt, en een gelijkwaardig doel dient.

XNoot
2

of een verklaring van een andere lidstaat omtrent het gedrag die voldoet aan artikel 12f, eerste lid, van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.

Stuur de aanvraag met alle verplichte bijlagen naar:

SenterNovem

Directie Milieu en Leefomgeving, Taakveld Bodem+

Postbus 93144

2509 AC Den Haag

Wat kunt u verwachten?

Binnen enkele dagen na ontvangst van uw aanvraag, krijgt u een ontvangstbevestiging toegestuurd. Gecontroleerd wordt of uw aanvraag volledig en duidelijk is ingevuld. Vervolgens wordt beoordeeld of uw aanvraag voldoet aan de vooraarden van de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Het kan zijn dat SenterNovem contact met u opneemt met het verzoek een en ander nader toe te lichten of aan te vullen.

Vul dit volgblad in per feitelijk vestigingsadres waarop deze aanvraag betrekking heeft

(Handels)naam (zoals vermeld op inschrijving KvK1 en certificaat)

 

Straatnaam

Huisnummer

Postcode

Vestigingsplaats

XNoot
1

of de handelsnaam zoals vermeld op de inschrijving bij een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

Monsterneming bij partijkeuringen

Certificaatnummer

Uitgiftedatum certificaat

Protocol

Na(a)m(en) te registreren perso(o)n(en)

Voorletters en achternaam

Korrelvormige afvalstoffen voor partijkeuringen

 
 

2. Formulier voor het aanvragen van een wijziging van een erkenning als bedoeld in artikel 12e, eerste lid, van het besluit

Formulier wijziging erkenning

Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen

Aanvraag op basis van Artikel 6h, tweede lid

1. Algemene gegevens van de aanvrager

A

Aanvrager (bedrijfsnaam)

 

B

Handelsna(a)m(en) (huidige en afgelopen vijf jaar)

 

C

Nr. Inschrijving KvK1

 

D

Statutaire naam

 

E

Na(a)m(en) bestuurder(s)

 

F

Statutaire vestigingsplaats (volgens acte van oprichting)

 

G

Naam/voorletters contactpersoon

Geslacht

 

H

Postadres

 

I

Postcode/plaats

 

J

Telefoonnummer

 

Faxnummer

K

Aantal vestigingsadressen waarop deze aanvraag betrekking heeft: (vul hier het aantal vestigingen in)

Vul voor ieder vestigingsadres waarop deze wijziging betrekking heeft een apart volgblad in.

XNoot
1

of het registratienummer bij een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

2. Wijzigingen waarop deze melding betrekking heeft (aankruisen indien van toepassing)

□ nieuwe versie certificaat

□ Wijziging persoonsregistratie (vul 3 in)

□ wijziging van certificerende instelling

□ verhuizing vestiging

□ extra werkzaamheden

 

□ naamwijziging bedrijf

□ extra vestiging(en)

 

3. Wijziging in de persoonsregistratie (vul hier alle namen van de te registreren personen waarop de wijziging betrekking heeft). Op het volgblad vult u vervolgens welke persoon voor welke verrichting moet worden geregistreerd. Voor de ondergenoemde personen mag de Verklaring omtrent het gedrag (VOG)1 niet ouder zijn dan zes maanden.

Achternaam, voorletters te registreren personen

Geslacht M/V

Geboortedatum

Datum afgifte VOG/andere verklaring

    
    
    
    
XNoot
1

Indien de betreffende VOG al bij een aanvraag van een andere instelling is ingediend (en nog geldig is), geeft u dan ,behalve de datum van de VOG, ook aan bij welke aanvraag de VOG aan SenterNovem is overgelegd. In plaats van een VOG kan ook een verklaring van een andere lidstaat omtrent het gedrag die voldoet aan artikel 12f, eerste lid, van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen worden overgelegd.

4. Antecedenten

(aankruisen indien van toepassing)

4A. Is de aanvrager (het bedrijf) in de 3 jaar voorafgaande aan deze aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke feiten dit betrof en wanneer deze zijn gepleegd.

4B. Is (zijn) de bestuurder(s) of leidinggevende(n) van de aanvrager (indien de aanvrager een rechtspersoon is) in de drie jaren voorafgaand aan de aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke feiten dit betrof. Geef daarbij tevens aan door wie en wanneer deze zijn gepleegd en wanneer de veroordeling heeft plaatsgevonden.

4C. Is (zijn) monsternemer(s) in de 3 jaar voorafgaande aan deze aanvraag veroordeeld wegens een strafbaar feit?

□ N.v.t.

□ Nee

□ Ja. Indien ja, geeft u dan hieronder aan welke persoon en welk(e) feit(en) dit betrof en wanneer deze zijn gepleegd.

5. Verplichte bijlagen (alle onderstaande bijlagen zijn verplicht bij een verzoek tot wijziging)

Volgblad Formulier wijziging Erkenning, ingevuld per vestigingsadres waarop het verzoek tot wijziging betrekking heeft.

Recent en actueel uittreksel(s) inschrijving handelsregister1 (het uittreksel dient te zijn ondertekend door de KvK2. Het vestigingsadres/de vestigingsadressen (zoals vermeld op het volgblad en certificaat) waarop de wijziging betrekking heeft, dient op de inschrijving KvK voor te komen).

Let op: de tekenbevoegdheid van de bestuurder dient uit het (de) bijgevoegde uittreksel(s) KvK te blijken.

Volledig exemplaar van het (de) certifica(a)t(en) waarop het verzoek tot wijziging betrekking heeft (hebben) (alle pagina’s), inclusief eventuele bijlagen bij het certificaat.

Indien sprake is van een wijziging in de persoonsregistratie:

Door de certificatie-instelling uitgegeven overzicht van geregistreerde monsternemers die onder het betreffende certificaat vallen.

Originele Verklaring omtrent gedrag3 t.a.v. individuele monsternemers voor de medewerkers die onder punt 3 van het wijzigingsformulier zijn opgegeven (originele verklaring, die niet ouder mag zijn dan zes maanden)

Indien bij de ondertekening gebruik wordt gemaakt van een machtiging:

Originele machtiging waarin de ondertekenaar door de bestuurder(s) is gemachtigd. Indien deze machtiging al eerder aan SenterNovem is overlegd, geef dan aan wanneer dat is geweest: Machtiging op. ..... (datum invullen)aan SenterNovem ter beschikking gesteld.

XNoot
1

of een recent en actueel uittreksel van de inschrijving in een register dat wordt gehouden door een daartoe bevoegde instantie in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel in een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend Verdrag dat Nederland bindt, en een gelijkwaardig doel dient.

XNoot
2

Ondertekening kan ook plaatsvinden door een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

XNoot
3

of een verklaring van een andere lidstaat omtrent het gedrag die voldoet aan artikel 12f, eerste lid, van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.

6. Ondertekening

Ondergetekende verklaart in de hoedanigheid van bestuurder van de aanvrager of als gemachtigde dat:

– dit formulier inclusief volgblad naar waarheid is ingevuld;

– de verplichte bijlagen bij deze aanvraag actueel zijn;

– bekend te zijn met de voorwaarden en verplichting zoals bepaald in de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen;

– bereid is op verzoek nadere informatie (omtrent de wijziging) te verstrekken.

□ Ondertekening als de bestuurder(s): (aangeven wat van toepassing is)

□ Ondertekening door een gemachtigde

Naam ondertekenaar

Datum

Plaats

Handtekening

Stuur de wijziging met alle verplichte bijlagen naar:

SenterNovem

Directie Milieu en Leefomgeving, Taakveld Bodem+

Postbus 93144

2509 AC Den Haag

Wat kunt u verwachten?

Binnen enkele dagen na ontvangst van uw wijziging, krijgt u een ontvangstbevestiging toegestuurd. Gecontroleerd wordt of uw wijziging volledig en duidelijk is ingevuld. Vervolgens wordt beoordeeld of uw wijziging voldoet aan de voorwaarden van de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Het kan zijn dat SenterNovem contact met u opneemt met het verzoek een en ander nader toe te lichten of aan te vullen.

Vul dit volgblad in per feitelijk vestigingsadres waarop deze aanvraag betrekking heeft

(Handels)naam (zoals vermeld op inschrijving KvK1 en certificaat)

 

Straatnaam

Huisnummer

Postcode

Vestigingsplaats

Indien sprake is van verhuizing, hier ook oude adres invullen:

XNoot
1

of de handelsnaam zoals vermeld op de inschrijving bij een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

Monsterneming bij partijkeuringen

Certificaatnummer

Uitgiftedatum certificaat

Protocol

Na(a)m(en) te registreren perso(o)n(en)

Voorletters en achternaam

Korrelvormige afvalstoffen voor partijkeuringen

 
 

3. Formulier voor het melden van een faillissement of surseance van betaling als bedoeld in artikel 12i van het besluit

Formulier melden faillissement of surseance van betaling

Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen

Aanvraag op basis van Artikel 6h, derde lid

1. Algemene gegevens van de melder

Naam

 

Nr. Inschrijving KvK1

 

Naam/voorletters contactpersoon

Geslacht

 

Postadres

 

Postcode/plaats

 

Telefoonnummer

 

Faxnummer

Kenmerk erkenning

XNoot
1

of het registratienummer bij een Kamer van Koophandel in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt.

2. Melding betreft (aangeven wat van toepassing is)

□ Faillissement

□ Surseance van betaling

Uitgesproken op

Uitgesproken door

(rechtbank invullen)

Nummer uitspraak

3. Kenmerk erkenning(en) waarop de melding betrekking heeft

 
 
 
 

4. Ondertekening

De ondergetekende verklaart dat:

– dit formulier naar waarheid is ingevuld;

– bekend te zijn met de voorwaarden en verplichting zoals bepaald in de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen;

– bereid is op verzoek nadere informatie (omtrent de gegevens van de melding) te verstrekken.

Naam ondertekenaar

 

Functie ondertekenaar

 

Datum

 

Plaats

 

Handtekening ondertekenaar

 
  
  

Stuur de aanvraag met alle verplichte bijlagen naar:

SenterNovem

Directie Milieu en Leefomgeving, Taakveld Bodem+

Postbus 93144

2509 AC Den Haag

Wat kunt u verwachten?

Binnen enkele dagen na ontvangst van uw aanvraag, krijgt u een ontvangstbevestiging toegestuurd. Gecontroleerd wordt of uw melding volledig en duidelijk is ingevuld. Het kan zijn dat SenterNovem contact met u opneemt met het verzoek een en ander nader toe te lichten of aan te vullen.

4. Formulier voor het melden van een schorsing of intrekking van een certificaat voor de monsterneming als bedoeld in artikel 12j van het besluit

Formulier schorsing of intrekking certificaat of accreditatie

Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen

Melding op basis van Artikel 6h, vierde lid

1. Algemene gegevens van de melder (certificerende instelling)

Melder

 

Naam contactpersoon

 

2. Certificaathouder waarop de melding betrekking heeft

Naam certificaathouder

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

Indien sprake is van meerdere vestigingsadressen

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

Feitelijk vestigingsadres

 

Postcode/plaats

 

3. Ondertekening

De ondergetekende verklaart in de hoedanigheid van medewerker van de certificerende instelling dit formulier dat:

– dit formulier naar waarheid is ingevuld;

– bekend te zijn met de voorwaarden en verplichting zoals bepaald in de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen;

– bereid is op verzoek nadere informatie (omtrent de gegevens van de melding) te verstrekken.

Naam ondertekenaar

 

Functie ondertekenaar

 

Datum

 

Plaats

 

Handtekening ondertekenaar

 
  
  

Stuur de aanvraag met alle verplichte bijlagen naar:

SenterNovem

Directie Milieu en Leefomgeving, Taakveld Bodem+

Postbus 93144

2509 AC Den Haag

Wat kunt u verwachten?

Binnen enkele dagen na ontvangst van uw aanvraag, krijgt u een ontvangstbevestiging toegestuurd. Gecontroleerd wordt of uw melding volledig en duidelijk is ingevuld. Het kan zijn dat SenterNovem contact met u opneemt met het verzoek een en ander nader toe te lichten of aan te vullen.

TOELICHTING

I Algemeen

Hoofdstuk 1 Inleiding

Deze regeling strekt ter implementatie van beschikking nr. 2003/33/EG van de Raad van de Europese Unie van 19 december 2002 tot vaststelling van criteria en procedures voor het aanvaarden van afvalstoffen op stortplaatsen overeenkomstig artikel 16 en bijlage II van Richtlijn 1999/31/EG betreffende het storten van afvalstoffen (PbEG L 11) (hierna: Beschikking aanvaarding afvalstoffen op stortplaatsen). Het voorziet daartoe in een wijziging van de Regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (hierna: Regeling melden).

De Beschikking aanvaarding afvalstoffen op stortplaatsen is tevens voor een deel omgezet in het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (hierna: Bssa), het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen, het Inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer en het Stortbesluit bodembescherming (Besluit van 12 juni 2009, Stb. 250) (hierna: wijzigingsbesluit). Daarnaast is een deel van deze beschikking omgezet in de Regeling acceptatie afvalstoffen op stortplaatsen.

In het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (hierna: Bm), zoals deze is gewijzigd bij het wijzigingsbesluit is in een aantal artikelen de bevoegdheid opgenomen om bepaalde onderwerpen uit te werken in een ministeriële regeling. Deze uitwerking is opgenomen in de onderhavige regeling. Het gaat om de volgende onderwerpen:

  • a. nadere regels omtrent de monsterneming, de analyse van monsters en de registratie (artikel 10a, vijfde lid, onder a, van het Bm);

  • b. aanwijzing categorieën van afvalstoffen die in ieder geval worden aangemerkt als categorieën van afvalstoffen waarvan het uitlooggedrag en de samenstelling algemeen bekend zijn of ten aanzien waarvan het technisch niet mogelijk is deze te testen of te onderwerpen aan passende testmethoden (artikel 10a, vijfde lid, onder b, van het Bm);

  • c. aanwijzing van de website waarop de lijst met erkende personen en instellingen voor monsterneming beschikbaar wordt gesteld (artikel 12b, vierde lid, van het Bm);

  • d. vaststelling van een formulier voor de aanvraag om een erkenning (artikel 12c, eerste lid, van het Bm);

  • e. nadere regels met betrekking tot de gegevens, behorende bij de aanvraag om erkenning (artikel 12c, derde lid, van het Bm);

  • f. vaststelling van een formulier voor het verzoek om een wijziging van de erkenning (artikel 12e, tweede lid, van het Bm);

  • g. vaststelling van een formulier voor de melding van een faillissement of surseance van betaling ( artikel 12i van het Bm);

  • h. vaststelling van een formulier voor de melding van een schorsing of intrekking van een certificaat voor monsterneming (artikel 12j van het Bm).

De hiervoor genoemde onderwerpen zijn in de onderhavige regeling uitgewerkt.

Hoofdstuk 2 Notificatie

Deze regeling bevat eisen met betrekking tot diensten die onder de reikwijdte van Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende de diensten op de interne markt (Pb EU van 27 december 2006, nr. L 376) (hierna: de dienstenrichtlijn) vallen. Het gaat hierbij om de eisen die betrekking hebben op de monsterneming (artikelen 6b en 6c van de Regeling melden) en de analyse van monsters (artikel 6e van de Regeling melden) en de eisen met betrekking tot de erkenning van monsternemers (artikel 6h van de Regeling melden). Deze regeling wordt om die reden aangemeld bij de Europese Commissie..

De regeling bevat geen technische voorschriften in de zin van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEGL 217).

Hoofdstuk 3 Inhoud van de regeling

3.1 Inleiding

De nieuwe bepalingen zijn alleen van toepassing op de korrelvormige afvalstoffen die ingevolge het bepaalde bij of krachtens het Bm moeten worden getest op uitloging en samenstelling. De test voor de omschrijving van de te storten afvalstof, die door de aanbieder/ontdoener wordt uitgevoerd, heeft betrekking op alle parameters uit de bijlage bij het Bssa. In de nota van toelichting (paragraaf 4.2.2) bij het wijzigingsbesluit is uitgebreid ingegaan op de tests bij de omschrijving.

De onderhavige wijziging van de Regeling melden omvat in de eerste plaats een aantal nadere regels over de monsterneming en analyse van monsters en registratie als bedoeld in artikel 10a, vijfde lid, van het Bm (artikelen 6b, 6c en 6d) en uitzonderingen op de verplichting tot monsterneming en analyse (artikel 6f). Voor de monsterneming wordt verwezen naar beoordelingsrichtlijn (BRL) 1000 en het VKB-protocol 1004.

Voor de analyse van de monsters wordt verwezen naar het Accreditatieprogramma voor keuring van partijen grond, bouwstoffen en korrelvormige afvalstoffen (hierna: AP04), zoals vastgesteld door het Accreditatiecollege Bodembeheer, ondergebracht bij de Stichting Infrastructuur kwaliteitsborging Bodembeheer te Gouda.

In artikel 6h worden verschillende formulieren vastgesteld die verband houden met de erkenning van een monsternemer (artikel 12b van het Bm).

3.2 Analysemethoden voor korrelvormige afvalstoffen

Om het uitlooggedrag van afvalstoffen te kunnen bepalen, wordt een uitloogproef uitgevoerd. Met een uitloogproef wordt het gedrag van een materiaal in het laboratorium gesimuleerd om het gedrag over middellange en lange termijn in de praktijk te voorspellen.

Bij uitloogonderzoek wordt de mate van het contact tussen het materiaal en het water uitgedrukt in liquid/solid (L/S)-verhouding. De L/S-verhouding is de verhouding tussen de bij de uitloogtest gebruikte hoeveelheid vloeistof (in liters) en de hoeveelheid in behandeling genomen materiaal (in kilogram droge stof). De L/S-verhouding vervult de functie van de tijdschaal. De relatie tussen deze relatieve tijdschaal en de werkelijke tijdschaal wordt gegeven door de snelheid waarmee een bepaalde L/S-verhouding in een praktijksituatie kan worden bereikt. Een lage L/S-verhouding heeft betrekking op de korte termijn, een hogere op de langere termijn.

Vooralsnog wordt voor de analyse bij zowel de omschrijving als de controle uitgegaan van het uitvoeren van een schudproef L/S = 10 l/kg bij een deeltjesgrootte < 10 mm, (opgenomen in de tabellen 1.2, 2.1 en 3.1 van de bijlage bij het Bssa). Het zuurbindend vermogen (ZBV) behoeft in dit kader slechts indicatief te worden vastgesteld. Daarom volstaat het bepalen van het ZBV tot een neutrale pH (7.0).

Europese afvalstoffenlijst (Eural)

Los van de eisen die aan te storten afvalstoffen worden gesteld op het punt van uitloging, moeten complementaire afvalstoffen nu reeds worden getoetst aan de Eural om vast te stellen of er sprake is van gevaarlijk of niet-gevaarlijk afval. Voor deze toetsing kan het noodzakelijk zijn het afval te analyseren op de samenstelling, waaronder de gehalten aan BTEX, PCB’s, minerale olie en/of PAK’s.

Per te meten parameter zijn verschillende normmethoden opgenomen. Het uitvoerend laboratorium is vrij in het maken van een keuze uit de voorgeschreven methoden.

Er bestaat geen verplichting voor het meten van de redoxpotentiaal. Om meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van de betreffende afvalstof, kan het echter zinvol zijn deze wel te meten. Hiervoor kan ISO 11271 (bepaling redoxpotentiaal in bodem) worden gehanteerd.

3.3 Uitzonderingen op verplichtingen tot testen

In veel gevallen hoeven afvalstoffen niet (meer) te worden getest. De meeste uitzonderingen op de verplichting tot testen zijn opgenomen in artikel 10a van het Bm. Daarnaast zijn in de bijlage in onderdeel D van de Regeling melden (zie bijlage bij deze regeling) categorieën afvalstoffen aangewezen die eveneens niet getest hoeven worden. Dit overzicht kan in de toekomst nog uitgebreid worden.

Hoofdstuk 4 Gevolgen van deze regeling

4.1 Milieueffecten

Voor een overzicht van de milieu-effecten van deze regeling wordt verwezen naar paragraaf 5.1 van de nota van toelichting bij het wijzigingsbesluit

4.2 Lasten voor het bedrijfsleven
4.2.1 Bedrijfseffecten, niet zijnde administratieve lasten

Op basis van de uitgevoerde bedrijfseffectentoets is geconcludeerd dat de effecten van deze regeling vrijwel uitsluitend van betekenis zijn voor het onderdeel administratieve lasten. De regeling brengt voor het overige geen bedrijfseffecten met zich die niet al zijn beschreven bij de bedrijfseffectentoets van het wijzigingsbesluit. Kortheidshalve wordt daarom verwezen naar paragraaf 5.2.1 van de nota van toelichting bij het wijzigingsbesluit.

4.2.2 Administratieve lasten

De administratieve lasten vloeien niet alleen uit het wijzigingsbesluit, maar ook uit deze regeling voort. Paragraaf 5.2.2 van de nota van toelichting bij het wijzigingsbesluit bevat een overzicht van alle administratieve lasten.

4.3 Bestuurlijke lasten

Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 5.3 van de nota van toelichting bij het wijzigingsbesluit, dat ook betrekking heeft op de bestuurlijke lasten van deze regeling.

4.4 Toezicht en handhaving

Deze regeling zal leiden tot accentverschuivingen met betrekking tot het toezicht op en de bestuursrechtelijke handhaving van de regels voor het storten van afvalstoffen op stortplaatsen. Hiervoor wordt verwezen naar hoofdstuk 6 van de nota van toelichting bij het wijzigingsbesluit.

II Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

De activiteiten in het kader van de monsterneming en analyse zijn aan te merken als diensten waarop de Dienstenrichtlijn van toepassing is. Dit geldt eveneens voor de accreditatie van de laboratoria die de analyse van monsters uitvoeren. In deze regeling wordt met betrekking tot de monsterneming en analyse van monsters verwezen naar richtlijnen, protocollen en accreditatieprogramma’s die niet van publiekrechtelijke aard zijn. In het nieuwe derde lid van artikel 1 wordt een zogenoemde clausule van wederzijdse erkenning opgenomen voor dergelijke normdocumenten die zijn vastgesteld of aangewezen in een andere lidstaat van de Europese Unie. Hiermee is de regeling in overeenstemming met de Dienstenrichtlijn.

Onderdeel B
Artikel 6b

Of de afvalstof op uitloging en samenstelling geanalyseerd moet worden en daarvoor bemonsterd moet worden, is van meerdere aspecten afhankelijk (bijvoorbeeld of het afval gevaarlijk is of niet, het type stortplaats waar het afval gestort gaat worden, de korrelgrootte, etc.).

De schatting van de deeltjesgrootte dient voldoende nauwkeurig te zijn om de verplichtingen die voortvloeien uit het VKB-protocol 1004 uit te kunnen voeren.

Artikel 6f

In veel gevallen hoeven afvalstoffen niet (meer) te worden getest. De meeste uitzonderingen op de verplichting tot testen zijn opgenomen in artikel 10a, tweede lid, van het Bm. In de Regeling melden zijn in de bijlage (onderdeel D) categorieën van afvalstoffen opgenomen waarop deze uitzondering van toepassing is.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip dat het wijzigingsbesluit in werking treedt.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.


XNoot
1

Stcrt. 2004, 207; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 9 september 2008 (Stcrt. 181).

Naar boven