Regeling van de Minister van Justitie van 10 juli 2009, nr. 5610455, houdende wijziging van de Regeling modellen en formulieren ten behoeve van de handhaving Justitie

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 4, eerste lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, de artikelen 257c, vierde lid, en 388, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering en artikel 8, derde lid, van het Transactiebesluit 1994;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling modellen en formulieren ten behoeve van de handhaving Justitie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt de zinsnede ‘en het formulier van de oproeping van de verdachte, bedoeld in artikel 388, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering’ vervangen door: , het formulier van de oproeping van de verdachte, bedoeld in artikel 388, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering en het formulier van de kennisgeving, bedoeld in artikel 8, derde lid, van het Transactiebesluit 1994.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Het model van de beschikking, bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften vermeldt in ieder geval:

    • a. de naam van de overtreder;

    • b. de gedraging, alsmede het overtreden voorschrift;

    • c. het te betalen sanctiebedrag;

    • d. de termijn waarbinnen de betaling moet plaatsvinden;

    • e. een aanduiding van de plaats waar en de datum en het tijdstip waarop de gedraging is geconstateerd.

  • 2. In de gevallen, bedoeld in artikel 31, eerste en tweede lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, kan voor de beschikking gebruik worden gemaakt van de bijlage, bedoeld in artikel 1.

C

De bijlage, bedoeld in artikel 1, wordt vervangen door de bij deze regeling gevoegde bijlage.

D

Artikel 6 vervalt.

ARTIKEL II

Tot 31 december 2009 kunnen de vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling gebruikte modellen en formulieren nog worden gebruikt.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de plaatsing in de Staatscourant. Artikel I, onderdeel B, werkt terug tot en met 1 juli 2009.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

BIJLAGE

stcrt-2009-10750-001.pngstcrt-2009-10750-002.pngstcrt-2009-10750-003.png

Bijlage zoals vastgesteld krachtens artikel 1 van de Regeling modellen en formulieren t.b.v. de handhaving.

Blad B1 (achterzijde)

Toelichting S

S – Aankondiging van strafbeschikking

U hebt een strafbaar feit begaan waarvoor een strafbeschikking zal worden uitgevaardigd, waarin een geldboete ter hoogte van het op de voorzijde vermelde bedrag zal worden opgelegd. Deze strafbeschikking zal u spoedig door het CJIB worden toegezonden. Met de strafbeschikking wordt een acceptgiro verzonden waarmee u de geldboete kunt voldoen. In de strafbeschikking staan alle relevante gegevens vermeld. Tevens staat hierop beschreven hoe u dient te handelen indien u het niet eens bent met deze strafbeschikking.

Directe betaling

In het geval dat u in de gelegenheid wordt gesteld direct te betalen doet u, indien u direct betaalt, afstand van het recht op verzet. Dit houdt in dat dan geen rechtsmiddel tegen de strafbeschikking meer voor u openstaat.

Toelichting K

K – Kennisgeving van bekeuring

Naar aanleiding van het door u begane strafbare feit zal, indien geen sanctiebedrag is ingevuld, een proces-verbaal worden opgemaakt. Dit proces-verbaal wordt naar de officier van justitie gezonden.

De officier van justitie zal een beslissing nemen over de vervolging en u hierover berichten.

Als een sanctiebedrag is ingevuld kunt u dat als volgt betalen:

Indien uw naam op de voorzijde van deze kennisgeving is vermeld krijgt u over enkele dagen een transactievoorstel inclusief een acceptgirokaart toegestuurd. Indien uw naam niet voorkomt, krijgt de kentekenhouder de acceptgirokaart toegestuurd.

Tijdige betaling van het transactievoorstel voorkomt vervolging door de officier van justitie.

Het Transactiebesluit 1994 met bijlage ligt ter inzage in politiebureaus, bij arrondissementsparketten en bij de griffies van de gerechten.

Toelichting A

A – Aankondiging van beschikking

  • 1. Indien dit formulier als aankondiging van beschikking aan u, bij staandehouding, is uitgereikt geldt het volgende:

    U hebt een verkeersvoorschrift overtreden waarvoor u een administratieve sanctie opgelegd is. Het is uitsluitend mogelijk de administratieve sanctie te betalen door middel van de acceptgiro die u spoedig wordt toegezonden door het CJIB. Vervolg zie1.

  • 2. Ingeval dit formulier als aankondiging van beschikking is achtergelaten op het aan de voorzijde vermelde voertuig:

    Met het op de voorzijde vermelde voertuig is een verkeersvoorschrift overtreden. Daarom is een administratieve sanctie opgelegd aan degene op wiens naam het kenteken op het op de voorzijde voormelde tijdstip in het kentekenregister was ingeschreven. Vervolg zie1.

Toelichting B

B – Beschikking

1. Betaling

Indien het aan de voorzijde vermelde sanctiebedrag dat is verhoogd met de aan u meegedeelde administratiekosten niet reeds is voldaan, dan dient u het totaalbedrag acht weken na de aan de voorzijde vermelde datum te hebben voldaan. Indien u het totaalbedrag (sanctiebedrag en administratiekosten) niet binnen deze termijn heeft voldaan wordt het sanctiebedrag met 25% (met een minimum van 4 Euro) verhoogd. Indien u het verhoogde bedrag binnen de gestelde termijn niet hebt betaald, wordt het verhoogde sanctiebedrag met 50% (met een minimum van 11 Euro) verhoogd.

2. Instellen van beroep bij de officier van justitie

Als u het met de aan de voorzijde vermelde beschikking niet eens bent, kunt u daartegen schriftelijk beroep instellen bij de officier van justitie in het arrondissement waar de gedraging is verricht. Deze moet uw brief uiterlijk 6 weken na de datum van de gedraging hebben ontvangen.

In uw beroepschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met deze beschikking. Ook vermeldt u uw

  • naam;

  • voornamen;

  • geboortedatum;

  • geboorteplaats;

  • adres;

  • postcode

  • plaatsnaam;

  • (giro-)bankrekeningnummer.

Bij uw brief gelieve u een kopie van deze beschikking mee te sturen.

Toelichting O

O – Oproeping

U bent opgeroepen om op het tijdstip vermeld op de voorzijde van de oproeping te verschijnen ter terechtzitting van de rechtbank (sector kanton).

De op de voorzijde vermelde aanduiding van het strafbare feit zal voor het onderzoek op de zitting worden aangevuld of verbeterd. De schriftelijke aanvulling of verbetering kan 10 dagen voor de aanvang van de terechtzitting op de griffie van de rechtbank worden ingezien, maar deze zal eveneens over de post worden toegezonden aan het door u opgegeven adres.

Als u niet op de terechtzitting verschijnt, kan de rechter u bij verstek veroordelen. Na verloop van 14 dagen na de dag van de uitspraak wordt deze onherroepelijk. U kunt dan geen rechtsmiddel (hoger beroep) tegen de uitspraak meer instellen.

Het verdient daarom aanbeveling om u vanaf de dag na de terechtzitting mondeling of telefonisch door de griffie van de op de voorzijde vermelde rechtbank op de hoogte te laten stellen van de inhoud van de uitspraak. U kunt dan tijdig hoger beroep instellen, indien u het niet eens bent met de uitspraak.

Toelichting T

T – Tonen

Dit formulier is aan u uitgereikt ter herinnering aan het feit dat u in verband met het strafbare feit c.q. de gedraging -zoals aan de voorzijde omschreven- bepaalde zaken dient te laten zien.

U dient zich hierbij te houden aan de voorwaarden die de verbalisant heeft gesteld, zoals plaats, dag en tijdstip van tonen.

Indien u hieraan niet voldoet zal alsnog een proces-verbaal worden opgemaakt c.q. een beschikking worden opgelegd voor de gepleegde overtreding/gedraging.

TOELICHTING

Deze wijzigingsregeling voorziet in enkele aanpassingen van de Regeling modellen en formulieren ten behoeve van de handhaving Justitie (hierna: de regeling).

Ten eerste wordt het in artikel 1 van de regeling bedoelde model opnieuw vastgesteld. In het nieuw vastgestelde model, zoals in de zogeheten combibon neergeslagen, is de verwijzing naar het Transactiebesluit 1994 wederom opgenomen. In het laatstelijk bij de Regeling vaststelling administratiekosten verkeersboetes vastgestelde model, dat verband hield met het doorberekenen van de administratiekosten aan de betrokkene, was deze verwijzing per abuis niet opgenomen. Met de onderhavige wijziging worden thans in één model opgenomen de kennisgeving bedoeld in artikel 8, derde lid, van het Transactiebesluit 1994 en de aankondiging van de strafbeschikking bedoeld in artikel 257c, vierde lid, van het Wetboek van Strafvordering. Het voordeel van het in één model opnemen van de politietransactie en de politiestrafbeschikking, is dat de conform dit model vervaardigde combibon in de praktijk direct bruikbaar is en dat hiermee de mogelijkheid ontstaat om de combibon te gebruiken in de periode dat de politietransactie nog niet (volledig) door de politiestrafbeschikking is vervangen. Hiervoor is artikel 1 van de regeling gewijzigd en is de bijlage bij de regeling vervangen. Tevens is artikel 6 van de regeling vervallen verklaard. Hierin werd geregeld dat pas op het moment waarop de politiestrafbeschikking was ingevoerd, het hiertoe aangepaste model zou mogen worden gebruikt. Zoals nu blijkt, is het echter gewenst om de nieuwe combibon ook te kunnen benutten in de periode waarin de politiestrafbeschikking nog niet (geheel) is doorgevoerd.

Gelet op de kosten en tijd die met het bestellen en vervaardigen van nieuwe combibonnen gepaard gaan wordt de korpsen tot 31 december 2009 de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van de combibonnen welke vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling in gebruik waren. Na die tijd mogen uitsluitend combibonnen worden gebruikt welke conform het thans vastgestelde model zijn vervaardigd.

Ten tweede houdt de wijziging van artikel 2 van de regeling verband met de Aanpassingsregeling vierde tranche Awb Justitie (Stcrt. 2009, nr. 117) waarbij dit artikel abusievelijk is aangepast. Artikel 2a van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften bepaalt immers dat titels 4.4, 5.1 en 5.4 van de Algemene wet bestuursrecht, dus de Vierde tranche Awb, niet van toepassing zijn. Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt deze aanpassing teruggedraaid, waarbij de tekst van artikel 2, eerste lid, onderdeel c, in overeenstemming is gebracht met de tekst zoals gewijzigd bij Regeling vaststelling administratiekosten verkeersboetes.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.


XNoot
1

Het CJIB brengt aan degene aan wie de administratieve sanctie is opgelegd eveneens administratiekosten in rekening. Contante betaling van de sanctie en de administratiekosten is niet mogelijk. Het is uitsluitend mogelijk de administratieve sanctie (en administratiekosten) te betalen door middel van de acceptgiro die spoedig wordt toegezonden door het CJIB aan degene aan wie de administratieve sanctie is opgelegd. Met deze acceptgiro wordt een beschikking meegezonden, waarop staat beschreven hoe degene aan wie de sanctie is opgelegd dient te handelen indien hij/zij het met deze beschikking niet eens is.

Naar boven