Wijziging van het Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005

8 juli 2009

Nr. DIO/2009009592

De Minister van Defensie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, wordt één onderdeel toegevoegd, luidende:

g. zelfstandige directie:

een directie waarvan de directeur rechtstreeks verantwoording schuldig is aan de Secretaris-Generaal.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2. Organisatie van het Ministerie van Defensie

  • 1. Het ministerie bestaat uit:

    • a. de Bestuursstaf;

    • b. de Defensie Materieel Organisatie;

    • c. het Commando Dienstencentra;

    • d. het Commando Zeestrijdkrachten;

    • e. het Commando Landstrijdkrachten;

    • f. het Commando Luchtstrijdkrachten;

    • g. het Commando Koninklijke Marechaussee.

  • 2. De Bestuursstaf bestaat uit:

    • a. het dienstonderdeel van de Secretaris-Generaal;

    • b. de Directie Juridische Zaken;

    • c. de Directie Voorlichting en Communicatie;

    • d. de Audit Dienst Defensie;

    • e. de Directie Ruimte, Milieu en Vastgoedbeleid;

    • f. de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst;

    • g. de Defensiestaf;

    • h. de Hoofddirectie Financiën en Control;

    • i. de Hoofddirectie Algemene Beleidszaken;

    • j. de Hoofddirectie Personeel;

    • k. de Hoofddirectie Informatievoorziening en Organisatie;

    • l. de Defensie Materieel Organisatie, voor zover het de directie Beleid betreft.

  • 3. Onder de Defensiestaf ressorteren:

    • a. het Commando Zeestrijdkrachten;

    • b. het Commando Landstrijdkrachten;

    • c. het Commando Luchtstrijdkrachten.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

In onderdeel d wordt na ‘de advisering van de bewindslieden’ ingevoegd: en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda.

D

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt na ‘de beleids-, plannings- en begrotingsprocedure’ ingevoegd: en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda.

2. In onderdeel d wordt ‘Operationele Commando’s’ vervangen door: onder de Defensiestaf ressorterende Operationele Commando’s.

3. In onderdeel e wordt ‘Operationele Commando’s’ vervangen door: onder de Defensiestaf ressorterende Operationele Commando’s.

4. In onderdeel h wordt ‘Operationele Commando’s’ vervangen door: onder de Defensiestaf ressorterende Operationele Commando’s.

E

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt na ‘de beleids-, plannings- en begrotingsprocedure’ ingevoegd: en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda.

2. In onderdeel f wordt ‘Bestuursstaf, de Operationele Commando’s, het Commando Koninklijke Marechaussee, het Commando Dienstencentra en de Defensie Materieel Organisatie’ vervangen door: zeven defensieonderdelen, genoemd in artikel 2, eerste lid.

3. In onderdeel j wordt ‘Operationele Commando’s, het Commando Koninklijke Marechaussee, het Commando Dienstencentra, de Defensie Materieel Organisatie en de Bestuursstaf’ vervangen door: zeven defensieonderdelen, genoemd in artikel 2, eerste lid.

F

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen d tot en met h worden geletterd e tot en met i.

2. Er wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • d. het ontwikkelen, overdragen, controleren en evalueren van (de uitvoering van) het defensiebrede research en developmentbeleid, alsmede het opstellen van de strategische kennisagenda en het bijdragen aan de uitvoering van de strategische kennisagenda;.

G

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. het ontwikkelen, overdragen, controleren en evalueren van (de uitvoering van) het personeelsbeleid waaronder mede begrepen het geneeskundig beleid, het arbeidsomstandighedenbeleid, het opleidingsbeleid, het formatiebeleid, het management developmentbeleid en het integriteitbeleid, afgestemd op het algemeen defensiebeleid en van het defensiebrede beleid op het gebied van veiligheidsmanagement, het leveren van een inbreng terzake in de beleids-, plannings- en begrotingsprocedure en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda;

2. In onderdeel h wordt ‘Operationele Commando’s, het Commando Koninklijke Marechaussee, het Commando Dienstencentra, de Defensie Materieel Organisatie en de Bestuursstaf’ vervangen door: zeven defensieonderdelen, genoemd in artikel 2, eerste lid.

H

Artikel 8a wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na ‘de beleids-, plannings- en begrotingsprocedure’ ingevoegd: en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda.

2. In onderdeel h wordt ‘Operationele Commando’s, het Commando Koninklijke Marechaussee, het Commando Dienstencentra, de Defensie Materieel Organisatie en de Bestuursstaf’ vervangen door: zeven defensieonderdelen, genoemd in artikel 2, eerste lid.

I

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na ‘de beleids-, plannings- en begrotingsprocedure’ ingevoegd: en het bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de strategische kennisagenda.

2. In onderdeel d wordt ‘Operationele Commando’s, het Commando Koninklijke Marechaussee, het Commando Dienstencentra en de Bestuursstaf’ vervangen door: zeven defensieonderdelen, genoemd in artikel 2, eerste lid.

3. In onderdeel e wordt na ‘(de regievoering van de materieellogistieke keten)’ ingevoegd: en ten aanzien van de uitvoering van research en development.

J

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

In onderdeel c wordt na ‘de uitvoerbaarheid van het defensiebeleid’ ingevoegd: en over de kennisbehoeften in het kader van de strategische kennisagenda.

K

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

In onderdeel d wordt na ‘het defensiebeleid’ ingevoegd: (inclusief de kennisbehoefte in het kader van de strategische kennisagenda).

L

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

In het tweede lid wordt ‘diensthoofden’ vervangen door: hoofden van de dienstonderdelen genoemd in artikel 2, eerste lid, onder b, c en g, en tweede lid, onder b tot en met k, .

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 juli 2009

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop.

TOELICHTING

Het onderhavige besluit strekt tot de volgende wijzigingen van het Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005.

In artikel 1 wordt het begrip ‘zelfstandige directie’ dat al werd gebruikt in artikel 4, nader verklaard als een directie waarvan de directeur rechtstreeks verantwoording schuldig is aan de Secretaris-Generaal. Dit in tegenstelling tot directies die onder een hoofddirecteur of een commandant zijn geplaatst.

In artikel 2 werden voorheen alle dienstonderdelen opgesomd, waarvan de diensthoofden een subtaakbesluit dienen op te stellen. Dit leverde verwarring op met het binnen Defensie eveneens gehanteerde begrip defensieonderdeel. Dit artikel is nu gewijzigd zodat duidelijk is dat er binnen Defensie gesproken wordt van zeven defensieonderdelen: de Bestuursstaf, de Defensie Materieel Organisatie, het Commando Dienstencentra en de operationele commando’s (het Commando Zeestrijdkrachten, het Commando Landstrijdkrachten, het Commando Luchtstrijdkrachten en het Commando Koninklijke Marechaussee). De Bestuursstaf is vervolgens verder uitgesplitst naar dienstonderdeel. In dit artikel was al bepaald dat drie operationele commando’s (niet zijnde de KMar) onder de Commandant der Strijdkrachten (CDS) ressorteren. Zij worden derhalve niet aangemerkt als dienstonderdeel dat een eigen subtaakbesluit dient vast te stellen.

Voorts willen de bewindslieden hun politieke sturing versterken op de richting van de kennisontwikkeling ten behoeve van Defensie. Daartoe dient het beleid op het gebied van kennisontwikkeling zo goed mogelijk aan te sluiten op het defensiebeleid. Derhalve wordt in het kader van de beleidsvisie Defensie een Strategische KennisAgenda (SKA) opgesteld, waaraan verschillende dienstonderdelen een bijdrage dienen te leveren. Dientengevolge worden de artikelen van de Directie Ruimte, Milieu en Vastgoedbeleid, de Defensiestaf, de Hoofddirectie Financiën en Control, de Hoofddirectie Algemene Beleidszaken, de Hoofddirectie Personeel, de Hoofddirectie Informatievoorziening en Organisatie, de Defensie Materieel Organisatie en het Commando Dienstencentra (4d, 5, 6, 7, 8, 8a, 9, 10, 14) aangepast.

In artikel 5 is duidelijk gemaakt dat de operationele commando’s die hier werden genoemd, de drie onder de Defensiestaf ressorterende operationele commando’s betreffen.

In artikel 8 is de verantwoordelijkheid van de Hoofddirecteur Personeel voor het integriteitsbeleid, alsmede voor het defensiebrede beleid op het gebied van veiligheidsmanagement als taak opgenomen.

In de artikelen 6, 8, 8a en 9 is een opsomming van dienstonderdelen vervangen door een verwijzing naar de zeven defensieonderdelen in artikel 2, eerste lid.

Tot slot is in artikel 15, tweede lid, middels een verwijzing naar het gewijzigde artikel 2, opgesomd welke diensthoofden hun eigen subtaakbesluit dienen vast te stellen.

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop.

Naar boven