stcrt-2009-10620-001.png Bestemmingsplan Oud Zuid

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 27 mei 2009 het bestemmingsplan Oud Zuid heeft vastgesteld.

Dit plan heeft betrekking op de wijken Grunobuurt, Herewegbuurt, Laanhuizen, Rivierenbuurt en een klein deel ten zuiden van de Weg der Verenigde Naties (zuidelijke ringweg). Het komt in de plaats van een aantal verouderde bestemmingsplannen. Sommige van die plannen zijn nog uit de tijd dat de wijken werden gebouwd.

Het bestemmingsplan Oud Zuid legt grotendeels de bestaande situatie vast. Daarnaast komen binnen het plangebied enige locaties voor waar planontwikkeling gaande is. Het gaat hier om:

  • de Grunobuurt-Noord, waar sprake is van wijkvernieuwing en waarvoor de inhoud van het stedenbouwkundig plan in dit bestemmingsplan is overgenomen;

  • de zgn. Pino-locatie aan de Hereweg, waarvoor een bouwmogelijkheid is opgenomen voor een gebouw met maximaal 14 bouwlagen met een kantoren- en woonfunctie;

  • de HOV-as bij de Koeriersterweg, die deel uitmaakt van de ontwikkeling van de hoogwaardige openbaar vervoersverbinding Busbaan West;

  • het direct ten noorden van de Grunobuurt-Noord liggende Nelfterrein, waarvoor een bedrijfsbestemming is opgenomen met een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening. De bestemming van het terrein kan, met een afzonderlijke procedure, worden gewijzigd naar een woon- en/of kantorenbestemming. Aan deze wijzigingsbevoegdheid is een aantal voorwaarden verbonden, variërend van maximale bouwhoogtes tot eisen op het gebied van externe veiligheid en geluid.

Bij de vaststelling van dit bestemmingsplan heeft de gemeenteraad de volgende wijzigingen aangebracht in het ontwerp zoals dat ter inzage heeft gelegen:

  • de tekst van artikel 15.2.2 sub f is vervangen door: de bouwhoogte binnen de blokken 3, 4, 5 en 6 loopt trapsgewijs op en af in overeenstemming met het stedenbouwkundig plan Grunobuurt-Noord dat door de raad is vastgesteld op 19 juli 2006;

  • artikel 15.6 is aangevuld met een ontheffing van de gebruiksregels om aan de Paterswoldseweg detailhandel tot een brutovloeroppervlak van maximaal 500 m2 per bouwblok mogelijk te maken;

  • de ontwikkelingslocatie Hoornsediep is buiten het bestemmingsplan gelaten. Over de stedenbouwkundige invulling van dit projectgebied is nog geen overeenstemming tussen de partijen, te zijner tijd wordt hiervoor een aparte procedure gevolgd;

  • de plangrens ter hoogte van Concourslaan 5 is enigszins verruimd zodat het gehele gebouwtje binnen de bestemmingsplangrens komt te liggen. In het ontwerp liep de grens over het gebouwtje;

  • als gevolg van de vorige wijziging zijn aan de bestemming Groenvoorzieningen bebouwingsregels toegevoegd voor het recreatiegebouw Concourslaan 5.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de bijbehorende stukken, met ingang van 16 juli 2009 gedurende zes weken ter inzage bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Gedempte Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

  • het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag bovendien van 18.00–20.00 uur.

  • Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan zijn op deze adressen verkrijgbaar tegen betaling van € 15,– per stuk.

  • Tevens kan het plan worden ingezien en gedownload op bestemmingsplannen.groningen.nl.

Van 16 juli en met 26 augustus 2009 kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht in het ontwerpbestemmingsplan.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld, kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Als dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist.

Het beroepschrift zelf dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Groningen, 15 juli 2009

Naar boven