Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 juli 2009, nr. VGP/VV 2941457, houdende wijziging van de Warenwetregeling vaststelling van tarieven voor retributies levensmiddelen 2008

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 11 van het Warenwetbesluit retributies levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling vaststelling van tarieven voor retributies levensmiddelen 20081 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 19, onder c, komt te luiden:

  • c. € 140.000,–.

B

Na artikel 23b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23c

De retributie voor een exportverklaring als bedoeld in artikel 9c van het besluit, bedraagt € 43,84 per exportverklaring.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Bij het Warenwetbesluit retributies levensmiddelen (verder: het besluit) zijn retributies vastgesteld die onder andere door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in rekening worden gebracht voor keuring- en toezichtwerkzaamheden met betrekking tot de handel in en de productie van bepaalde producten van dierlijke oorsprong. De tarieven van deze retributies zijn opgenomen in de Warenwetregeling vaststelling van tarieven voor retributies levensmiddelen 2008 (verder: de Warenwetregeling).

Recent is het besluit in twee opzichten gewijzigd. Allereerst is gekozen voor een andere wijze van retributieheffing in de eiersector (artikel 9, derde lid, van het besluit). Voorts is bepaald dat de aanvrager van een exportverklaring aan de VWA een retributie verschuldigd is (artikel 9c van het besluit). Voor deze gewijzigde en nieuwe retributie dienden tarieven te worden opgenomen in de Warenwetregeling. Deze regeling zorgt daarvoor.

Bij artikel I, onder A, is het tarief van de retributie vastgesteld die het Productschap Pluimvee en Eieren (verder: PPE) per jaar verschuldigd is aan de VWA. Deze in artikel 9, derde lid, van het besluit bedoelde retributie heeft betrekking op de controles op residuen van bepaalde verboden stoffen in eieren. Voor 2009 bedraagt het tarief € 140.000. Het PPE zal deze retributie bij verordening doorbelasten naar de betrokken ondernemingen in de eiersector.

Bij artikel I, onder B, is het tarief van de retributie vastgesteld voor een door de VWA afgegeven exportverklaring als bedoeld in artikel 9c van het besluit. Een dergelijke exportverklaring is een door de VWA op verzoek verstrekte schriftelijke verklaring over in een bedrijf geproduceerde waren die bestemd zijn voor uitvoer naar een derde land.

Deze tarieven zijn vastgesteld met inachtneming van de uitgangspunten van het rapport Maat Houden (Kamerstukken II, 24 036, nr. 64; Stcrt. 2000, 90) en artikel 27 van verordening (EG) 882/20042.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)3. In reactie daarop is geen bezwaar gemaakt tegen deze regeling.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2008, 1; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 6 juni 2009, Stcrt. 112.

XNoot
2

Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn (PbEU L 165 en 191).

XNoot
3

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken), van de Voedsel en Waren Autoriteit, en van product- en bedrijfschappen.

Naar boven