stcrt-2009-10443-001.png Vaststelling facetbestemmingsplan Archeologie en beleidsnota Archeologie

Burgemeester en Wethouders van Haarlem maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Haarlem in de vergadering van 2 juli 2009 het facetbestemmingsplan Archeologie heeft vastgesteld. Op 2 juni 2009 hebben burgemeester en wethouders de beleidsnota Archeologie vastgesteld. Tevens hebben burgmeester en wethouders de bevoegdheid gemandateerd aan de stadsarcheoloog om archeologische eisen te stellen, de bevindingen op archeologisch gebied te beoordelen en archeologische maatregelen te nemen.

Met de goedkeuring van de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) is de Monumentenwet zodanig gewijzigd dat de gemeente vanaf 1 september 2007 primair verantwoordelijk is voor de bescherming van archeologische waarden in de bodem. De belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe beleid zijn:

  • het behoud van archeologische waarden in de bodem;

  • het principe dat initiatiefnemers van projecten waarbij archeologische waarden worden aangetast verantwoordelijk zijn voor de kosten van noodzakelijk archeologisch onderzoek.

  • de vroegtijdige integratie van archeologische waarden in de procedures van ruimtelijke ordening.

Het plangebied van het facetbestemmingsplan betreft alle bestemmingsplannen die voor 1 juli 2008 ter inzage zijn gelegd en drie plannen van na 1 juli 2008, een groot deel van Haarlem dus.

Zo wordt invulling gegeven aan de nieuwe wettelijke verplichtingen voortvloeiend uit de Wamz. De plankaart van het facetbestemmingsplan is gebaseerd op de Archeologische Beleidskaart Haarlem, waardoor rekening wordt gehouden met archeologische waarden in de bodem. De regels in geldende bestemmingsplannen die geen archeologie betreffen, zijn onverkort van toepassing. In bestemmingsplannen zonder archeologische regels zijn de bepalingen van dit facetbestemmingsplan aanvullend van toepassing. In bestemmingsplannen met archeologische regels zijn de bepalingen uit dit facetbestemmingsplan vervangend van toepassing.

Alle stukken zijn digitaal raadpleegbaar via het digitaal loket van de gemeente Haarlem, het Bestuurlijk Informatiesysteem (BIS) of via de link: http://e-diensten.haarlem.nl/bestemming/BST_Nav.asp

Ter inzage

Het facetbestemmingsplan Archeologie ligt voor een ieder ter inzage met ingang van de dag na deze publicatie gedurende zes weken, of wel van 10 juli 2009 tot en met 20 augustus 2009, bij:

  • Het gemeentelijk Team Personen, Bedrijven en Omgeving (PBO) van de hoofdafdeling Dienstverlening aan de Zijlsingel 1 in Haarlem. Dit loket is op werkdagen open van 9.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag van 9.00 uur tot 20.00 uur.

Naast deze officiële locatie bieden wij als extra service tevens de mogelijkheid de stukken in te zien op de volgende locatie:

  • De Stadsbibliotheek aan het Doelenplein 1 in Haarlem. De openingstijden van die bibliotheek zijn: Maandag 11.00–20.00 uur, dinsdag 11.00–20.00 uur, woensdag 11.00–18.00 uur, donderdag 11.00–20.00 uur, vrijdag 11.00–18.00 uur, zaterdag 11.00–17.00 uur. De studiezalen en het leescafé zijn maandag-, dinsdag- en donderdagavond geopend tot 20.30 uur.

Tegen het vastgestelde facetbestemmingsplan Archeologie kan beroep worden ingesteld door:

  • Degene die tijdig een zienswijze heeft ingediend bij de gemeenteraad.

  • Een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen.

  • Een ieder die bedenkingen heeft tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling zijn aangebracht.

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Meer informatie staat op de site van de Raad van State, www.raadvanstate.nl.

Naar boven