stcrt-2009-10432-001.png Ter inzage legging Bestemmingsplan Buitengebied Herziening artikel 30 WRO

Burgemeester en wethouders van Assen maken het volgende bekend, overeenkomstig het bepaalde in artikel 28 lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Met ingang van 16 juli 2009 ligt gedurende een termijn van zes weken, het volgende besluit ter inzage bij de Publieksbalie, Vergunningen en Handhavingen in het stadhuis.

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 23 juni 2009, kenmerk 5.4/2008015713, waarin zij het besluit van de gemeenteraad op 18 december 2008 tot vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied Herziening artikel 30 WRO, goedkeuren.

Het is mogelijk het goedkeuringsbesluit en het bestemmingsplan gedurende drie aaneengesloten uren per week buiten kantooruren in te zien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de Publieksbalie Vergunningen en Handhavingen, telefoon 0592-366911. Daarnaast kunt u het bestemmingsplan raadplegen op www.assen.nl.

Het genoemde bestemmingsplan heeft betrekking op de gronden en gebouwen gelegen in het gebied buiten de bebouwde kom van Assen tot de gemeentegrens, inclusief het Asserbos. Uitgesloten van dit plangebied zijn:

Aan de westzijde de volgende gebieden:

  • Het huidige en te ontwikkelen Kloosterveen (bestemmingsplannen Kloosterveen I en II);

  • Bos en Golf, gebied tussen Zeijerveen en de A28 (bestemmingsplan Bos en Golf);

Aan de zuidzijde valt buiten dit plangebied:

  • De Haar-Oost, militaire oefenterrein tussen TT-circuit Assen en de A28 (bestemmingsplan De Haar-Oost);

  • De Haar-West, circuit Assen en het ten westen daarvan gelegen natuurgebied.

Aan de oostzijde is de kern van Loon buiten dit plangebied gehouden.

Aan de noordzijde ten slotte is het gebied dat ligt in het bestemmingsplan Bedrijventerrein Messchenveld I buiten het plangebied gelaten.

Het onderhavige bestemmingsplan is in hoofdzaak gericht op de reparatie van het bestemmingsplan waaraan door Gedeputeerde Staten van Drenthe bij besluit van 9 oktober 2007 goedkeuring is onthouden. In grote lijnen betreft dat de volgende punten:

  • Een betere bescherming van aanwezige en te verwachten archeologische waarden;

  • Het vervallen van de aanduiding ‘hoofdfunctie landbouw’ binnen de gronden bestemd voor ‘Essen en veldontginningen’ om de verhouding tussen de bescherming van landschappelijke en natuurwaarden ten opzichte van agrarisch grondgebruik evenwichtiger te maken;

  • Het versterken van het belang om landschaps- en natuurwaarden te behouden voor de gronden die zijn bestemd voor ‘Beekdalen II’;

  • Het vervallen van een wijzigingsbevoegdheid voor het oprichten van windturbines;

  • Toevoeging van een procedurele mogelijkheid om in beperkte mate co-vergisting toe te staan bij agrarische bedrijven.

Verder is in de planvoorschriften een gebruikelijke algemene vrijstellingsregeling toegevoegd.

Voor het overige is het plan consoliderend van aard en is het eerder op 22 maart 2007 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan zoveel mogelijk in stand gelaten.

Op grond van artikel 28 lid 6 volgens artikel 54 lid 2 onder d WRO, kunnen diegenen die tijdig bedenkingen bij Gedeputeerde Staten hebben ingediend tegen het vastgestelde plan, evenals belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om overeenkomstig artikel 27 WRO, bedenkingen bij Gedeputeerde Staten in te dienen, gedurende de bovengenoemde 6 weken beroep instellen tegen het besluit van Gedeputeerde Staten bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag.

Het goedkeuringsbesluit treedt in werking, de dag na het verstrijken van de beroepstermijn, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval treedt het besluit niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Naar boven